Last news in Fakti

22 Април, 2024 04:51 904 25

Радев и Главчев решават за рокадите в служебния кабинет

  • румен радев-
  • димитър главчев-
  • кабинет-
  • министри

Очаква се държавният глава да издаде укази за промените в правителството

Радев и Главчев решават за рокадите в служебния кабинет - 1
Снимка: Фрогнюз

Днес президентът Румен Радев и премиерът Димитър Главчев ще проведат нова среща на „Дондуков” 2, за да решат за рокадите в служебното правителство, предаде NOVA.

Очаква се политическата развръзка на казуса с министъра на външните работи в служебния кабинет. Преди седмица Главчев поиска смяната на Стефан Димитров. Първото предложение беше за Даниел Митов от ГЕРБ, но той отказа след редица критики. Така министър-председателят обяви, че няма „План Б” и реши сам да поеме и този пост. Президентът го посъветва да помисли до понеделник.

Според правния съветник на държавния глава Крум Зарков, Радев няма да бави указите, ако Главчев е сигурен в решението си. Така очакванията са утре след разговора държавният глава да издаде два указа – за смяната на министъра на външните работи и за смяна на министъра на земеделието, каквото предложение също имаше от премиера.

Правният съветник на президента Крум Зарков уточни, че Радев няма краен срок, в който трябва да издаде указите, но не очаква да има забавяне.

„Президентът заяви ясно, че очаква финалното решение на Главчев в понеделник. Президентът също така много ясно подчерта, че това решение той да бъде и външен министър му се струва странно, така че ще видим от техния разговор какво в крайна сметка е решил премиерът. Негова е думата и отговорността. Ако премиерът е категоричен в своето решение президентът няма основание да бави указите”, каза Зарков.

Според него, съвместяването на двата поста ще изправи Главчев пред сериозно предизвикателство. „Много са предизвикателствата пред един премиер. Не е лесно и на външен министър, който има и пряка отговорност към организацията на изборите. Така че Главчев ще се наеме с много сериозна отговорност да се надяваме да е готов за нея”, допълни Зарков.

А отговорността за случващото се смята, че трябва да се търси в Народното събрание, което ще заседава три поредни дни, преди да излезе във ваканция заради изборите.

”Няма никакво съмнение, че отговорността за всичко случващо се е на трите партии, които гласуваха последните промени в Конституцията.Това са ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Те носят собствената си тежест в сегашното Народно събрание”, подчерта съветникът на Радев.

С остри критики срещу доскорошните партньори в управлението излезе и вицепрезидентът Илияна Йотова. „До вчера управлявалата коалиция вече не е единна в интересите си, откъдето започнаха и престрелките”, каза тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не одобри и второто предложение на Главчев за министерство на външните работи. Тя заяви, че очаква председателят на парламента да насрочи за гласуване искания вот на недоверие срещу кабинета. „Дали е Даниел Митов или Главчев - това е Борисов. Все едно си назначаваме Борисов за външен министър, защото и двамата са ярки лица не ГЕРБ. ГЕРБ ще прави изборите в чужбина. Естествено, че не сме съгласни с това”, каза Нинова.

Томислав Дончев призова: „Да се опитаме да имаме един малко по-спокоен политически наратив, който има връзка със законите на логиката”.

Очакванията са след срещата с премиера държавният глава да издаде и двата указа за промените в кабинета.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Президентът

    10 5 Отговор
    Радев кога ще инициира референдум за отлагане на еврото? Кога калинките от КС ще се произнесат? Кога Радев ще поведе народът срещу мафията узурпирала властта.

    Коментиран от #16

  • 3 Мда

    14 7 Отговор
    Искренно се радвам, че мутрата от зайчарника в Банкя и "феномена" от дпс се осветлиха като пили на колянцето на Доган и Путин по едно мазно турско кафе.
    Вече нямам съмнение за кого ще гласувам... за тези, които ми вдигнаха заплатата тази година - ПП-ДБ, безплатни лекарства и осветлиха "топлата мазна" връзка между дпс-герб.
    Избираш еничерите от герб, получаваш дпс, израждане, итн, едните пишман патрЕоти, а другите дилъри на бело.
  • 4 Мнение

    15 2 Отговор
    Назначете си направо толупа и да се свършва тая мъка. А за заместник Шиши. Двамата намагнитизирани въртят цялата държава, а народът блее ли, блее. Те вече са изпрани, спокойни са и сега са направо във вихъра си. Няма кой да ги спре. Трябва да целуват и ръцете, и краката на глупаците от ППДБ.
  • 5 Нони

    10 3 Отговор
    Загрозяват фона тези двамата
  • 6 Колко хубаво би било

    11 0 Отговор
    Тези двамата нищо да не решават!
  • 7 Вдигнаха заплатите

    7 2 Отговор
    С 20%, а инфлацията е 60%, равносметката е обедняване с 40%. Има чиновници и депутати с 300% увеличения, само че тези кървави пари са отнети от "средната класа", която се топи, увеличение преки и косвени данъци и дългови спирали. След Записите, ако имаха малко достойнство щяха да си подадат оставката. Изборите били "лошо нещо". Референдумите са забранени и отменени. Свободата е по-важна от бананите. ПП ДБ предадоха избирателите си, коалиция с ГЕРБ и ДПС. За кафеджии в скута на Пеевски не гласувам. Браво на Радостин Василев, показа ги в целият им блясък.
  • 8 плюс минус

    10 1 Отговор
    Г-н Главчев, заровихте глава и амбиция в министерствата, а сте служебен премиер за изборите.
    Както сте тръгнали в грешна посока, ще напуснете пътя.
  • 9 Дали щее Главчев Или Чутаров все щее

    8 3 Отговор
    От ГЕРБ, и ще работи за тях, ще го управлява Тиквата!!
  • 10 Зайко Байко

    6 2 Отговор
    Мунчо и Луи дьо Финес.
  • 11 До 4 Нищо не са изпрани Борисови Пеевски

    3 1 Отговор
    НАШИТЕ мисирки и Слугинажа се опитват да ни прокарат тази Теза! ПО магнитски ще ги Държат НА шиша набучени докато им трябват и бавно ще ги Въртятда не прегорят!
  • 12 Даниел

    5 0 Отговор
    90% от хората в служебното правителство са в пенсионна възраст,което няма нищо лошо,но идеята ми е,че същите тези хора в разцвета на младините си са живяли и израснали в най-дивия комунизъм и се чудя дали това трябва да са хората на който Да се доверяваме,Да ни водят по демократичните пътища на Европа??
  • 13 Знамето ,

    6 1 Отговор
    иначе винаги гордо , се е свило горкото и се чуди къде да се скрие от тези без респект към Род и Родина !
  • 14 До номер 12

    6 5 Отговор
    Нямаше див комунизъм.
    По времето на соца имаше плюсове и минуси.
    Тогава плюсовете бяха повече, а сега - минусите
  • 15 редник

    0 3 Отговор
    Радев и Главчев ЩЕ решават за рокадите в служебния кабинет
  • 16 Нали Мунчо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Президентът":

    ви "води" право при мутрите! Измуча "мутривън" и ги вкара вътре! Тоя единствено да "води" служебната учебна ГаЗка по банкети и молове с твоите пари, а народа към блатниците ето това го може! Въпроса е него кога ще го водят в ЦСЗ? Или като го гледам какъв "мъжага" е юмручко направо в Сливенския!

    Коментиран от #18

  • 17 Тези и

    4 1 Отговор
    двамата са специалисти по нищоправене!
  • 18 Герен

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Нали Мунчо":

    ЗА МУТРИ ВЪН"" СЪГЛАСЕН. НИЩО НЕ НАПРАВИ. ОПИТА СЕ ОБАЧЕ. С ТЪПОТО КИРЕ И АСАНЧО НИЩО. ТЕЗИ ГИ СЛОЖИ ВЪВ ВЛАСТТА А ТЕ ГО ПОРЯЗОХА. СЕГА ЯКО ГИ МАНДАХЕРЦА И ТЯХ И ГЕПА. ПРАВИ ГИ ЗА СМЯХ И УНИЖЕНИЕ. СПЕКТАКЪЛ БРАТО ОТ САТЕРИЧНИЯ ТЕАТЪР.

    Коментиран от #19

  • 19 Нали Мунчо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Герен":

    Ги довлече и постави ЛИЧНО! Делнаха си МИЛИАРДИ а после той е "невинен" Помниш ли какво каза че тия от...ре..пки са по–българи от теб и мен??????? Тоя става единствено да пасе 2 две патки ако са повече ще ги загуби или открадне............
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хммм

    4 0 Отговор
    Главчев трябва да бъде уволнен, а не повишен!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове