Last news in Fakti

22 Април, 2024 14:05 1 180 42

КНСБ: Общо 2616 лв. месечно отиват за издръжка на тричленно семейство

  • кнсб-
  • издръжка-
  • тричленно семейство

1454 лева на месец са необходими за издръжката на живота на един работещ, който живее сам, показват най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на 2024-а година

КНСБ: Общо 2616 лв. месечно отиват за издръжка на тричленно семейство - 1
Снимка: БГНЕС

1454 лева на месец са необходими за издръжката на живота на един работещ, който живее сам, а сумата за тричленно семейство/ двама работещи възрастни и дете до 14 години/ е 2616 лева. Това показват най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на 2024-а година, цитирани от БНР. Над 65 процента от работещите в страната се осигуряват на доход под сумата за издръжка, като всеки трети от наетите получава възнаграждение до 1000 лева.

За една година в сравнение със същия период на 2023 година, нужните средства за издръжката на живота за сам човек са се повишили с 60 лева или със 107 лева за семейство, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров:

"Има малко нарастване на тримесечна база - малко над един процент, а на годишна база е 4,3".

Данните на синдиката сочат още, че малката потребителска кошница от 20 жизненоважни стоки на годишна база поскъпва с близо 4 процента, което създава усещането, че инфлацията не е преодоляна.

Минималната заплата в България е най-ниската в Европейския съюз. Тя е 18 процента от най-високата ѝ стойност, която е в Люксембург - над 5000 лева.

Един българин, нает на най-ниското възнаграждение, трябва да работи повече от четири месеца, за да я достигне. КНСБ настоява за въвеждане на необлагаем минимум и за номинално повишение на доходите през 2024 от поне 12-15 процента, за да се постигне реален растеж от 6-7 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    28 3 Отговор
    На днешно време е почти невъзможно за българина, да създаде семейство в България.

    Коментиран от #23

  • 2 Българка

    25 2 Отговор
    Зашо профсъюзният отдел на ГЕРБ-ДПС-БСП не мкаже, че почти всички работещи в частния сектор получават заплати под сумата за нормална издръжка? Всъщност осреднените числа са изкуствено завишение от властимащите кърлежи във властта, раздути министерства, нищоправещи агенции, бордове, комисии, които за вредите от работата си получават от работещите бедни незаслужено високи заплати. Т.е. бедните работещи ядат постно зеле, калинките и чантаджиите пържоли, а синдикатите казват, че за всички има зеле с месо
  • 3 УРА,,УРА

    22 1 Отговор
    Тия синдикати освен за статистика за нищо друго не ги бива. Тоя защо не каже колко му е заплатата, която сам си гласува и с нея може да живее охолно и в Швейцария?
  • 4 12345

    7 3 Отговор
    ОТКРИТ РАЗГОВОР С ПОЛК. НИКОЛАЙ МАРКОВ, ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ И ГРАЖДАНИТЕ НА ГР. ШУМЕН гледайте ги в ю тюб
  • 5 МИНИМАЛЕН ПЕНСЮНЕР...ХЛЯБ ДОБРУДЖА 1/3

    9 1 Отговор
    ДЕМЕК НИЕ МИНИМАЛНИТЕ ПЕНСЮНЕРИ
    ТРЯБВА ДА СЕ СДРУЖАВАМЕ В КОМУНИ..
    ПО ПЕТ...МИНИМАЛИСТИ....🤔....
  • 6 то толкова е сметката за парно и гсм

    9 2 Отговор
    вдигнаха цените 8 пъти . Сега предлагат Големи заплати .
  • 7 Русофил

    14 1 Отговор
    Нека господинът обяви неговите лични доходи и тогава да говори от името на другите.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор
    Колко семейства ОЦЕЛЯВАТ с доход по-малък от посочения ❓🥸❓🥸❓
    КаНиСеБе , хапваш и пийваш, ама тези данни ЩО НЕ ГИ ПУБЛИКУВАТЕ ‼️‼️‼️
  • 9 дядото

    4 1 Отговор
    тричленно,в което и тримата работят,децата не влизат в сметката.пфу.
  • 10 Маймуните

    14 1 Отговор
    Преди смятаха статистиката на четиричленно семейство , а сега направиха стъкмистика на тричленно ! Тоест , трябват около 3500 за нормална издръжка на четири човека , което отново е силно занижено!
  • 11 Тома

    11 2 Отговор
    Този е много прост и за това е шеф на продажните профсъюзи
  • 12 Блейка

    7 3 Отговор
    Кой дава такива заплати на Територията? Освен в Софето, което реално не е в тази държава.
  • 13 Мнение

    9 1 Отговор
    А за псевдо синдикалните лидери като тоя личен клоун на Боко, и Ваня бесепарската Григорова, колко кинти от данъкоплатците отиват?!

    В България синдикатите са като политиците - на думи много са направили за народа, а на дела му точат брадвата ежедневно!
    Кога най-после ще има справедливост и в България?!
    Кога най-после престъпниците и предателите ще си получат заслуженото?!
  • 14 Артилерист

    7 1 Отговор
    Богаташите позволяват на синдикалистите да пускат по някоя статистика от време на време, за да не забрави прекариата, че ги има, както изисква демокрацията. И какво от това? Нима някой от власниците му пука за тез статистики. Това е просто вдигане на малко шум, който по Радичков се нарича "Аралабене". С това отчайващото положение на работещите бедни и болшинството от пенсионерите не се променя нито на йота...
  • 15 Уауууу

    12 1 Отговор
    Днес установих, че направо съм бил богат - жокер, взимам над 1454 нето и под 2616. А великият синдикалист дава ли си сметка, че човек, дори да живее сам (като мен) неща като ходене на почивка, ремонт на колата или недайси Боже ремонт на жилището, са непостижими за човек с такъв доход, без да се стигне до кредит? А ако искам да имам жена до себе си и да имаме дете? Дали 2616 лв ще стигнат за нещо повече от храна и дрехи за детето, не говоря за възрастните? Ако сте отговорна медия, тази статия ще я свалите, защото е чист цинизъм и подигравка с българите!

    Коментиран от #21

  • 16 Герен

    4 1 Отговор
    Колко си противен.. Виж си само физиото. Колко си нагушкал от нащи пари. Ние плащаме членски внос кнсб дори и да не искаме ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. А ТИ ТЕ БУГАТИ СТЕ С НАШИТЕ ПАРИ.
  • 17 Само да попитам

    8 1 Отговор
    Защо тогава минималната заплата не е 1454лв.?

    Коментиран от #19, #32

  • 18 Не се наяде

    4 4 Отговор
    Отиват, ако ги имаш. Тунеядецът да си ходи в Люксембург. Заплата му дава държавата, за да му я вдигнат трябва да вдигнат минималната и средната, драпа за по-висока негова заплата. А вдигнат ли още заплатите българите остават без работа, фирмите затварят. Само нпо процъфтяват и те дерат държавата.
  • 19 Питай си

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "Само да попитам":

    Защото работодателя трябва да плати освен заплатата ти и още почти 30% на държавата осигуровки. Едва ли ги изработваш, че да ги плаща, ще се освободи от теб.

    Коментиран от #29

  • 20 Некой си

    7 0 Отговор
    Най-тъжното е, че вече статистиката се води за ТРИЧЛЕННО семейство, а не четиричленно. Демографията на данъкоплатците е отчайваща. За разлика от демографията на данъкоконуматорите.

    Коментиран от #28

  • 21 Кифла за теб

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Уауууу":

    Заслужаваш да си сам. Човек , на който все не му стигат парите, няма да намери обичаща го наистина жена. И да я намери, тя рано или късно ще избяга.
  • 22 Ники

    5 2 Отговор
    1454 лева на месец са необходими за издръжката на живота на един работещ, който живее сам, а сумата за тричленно семейство/ двама работещи възрастни и дете до 14 години/ е 2616 лева.

    Нещо сметките не излизат. Тази математика май е от Харвад.
  • 23 Семейството не е сделка

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    За семейство любов трябва, с любов всичко се постига. Парите са оправдание за байганьовци.
  • 24 Тази

    5 1 Отговор
    сума е за оцеляване. За достоен живот трябва да се умножи по три.
  • 25 От три до пет лева на час

    3 0 Отговор
    20 часа по 20 дена работни
  • 26 Обаче заплатата е само колкото за

    3 0 Отговор
    един член и то съвсем малък "член"!
  • 27 ГЕРБ=ДПС=БСП

    1 0 Отговор
    "КНСБ настоява за въвеждане на необлагаем минимум"

    Аз също настоявам за необлагаем минимум. Даже отпреди КНСБ, настоявам. Ама бг избирателите хем са глухи, хем са коне с капаци. Само РазБойко ПЛОСКИЯ ДАНЪК си искат и никой друг, ни поглеждат , ни чуват..
  • 28 ГЕРБ=ДПС=БСП

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Некой си":

    Стига с това "Демографията е отчайваща". Проблема е другаде, проблема е, че половината от децата са тъмно зелени. Това е резултат от БКП=БСП политиката да се плаща на тъмно зелените жени незавърши училище, да раждат по 6-8 деца.

    Коментиран от #38

  • 29 ГЕРБ=ДПС=БСП

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Питай си":

    "работодателя трябва да плати освен заплатата ти и още почти 30% на държавата осигуровки."

    Да това е полу-истината, да нечестно е, работника сам трябва да си плаща осигуровките.

    Цялата истина е: Работника изработва едни пари, примерно 3000 лена. От тези 3000 лева, 500 лева отиват за фирмени разходи/наем офис, електршмество, отопление .../, други 500 лева работодателя взима за себе си. От останалите 2000 лева, работодателя взима 600 лена и ги внася от "името на работодателя" за осигуровки на роботника в държавата хазна. И Сава на Работника 1400 лева заплата. Обаче държавата отива и при работника и казва плащай осигуровки 250 лева и 110 лева плосък данък. И така накрая за работника остават 1040 лева чиста заплата. Но това не е всичко, държавата казва на работника, всичко, което купуваш в магазина ще се облагат с 20% ДДС. И така държавата взима още,едни 200 лева в магазина. И чисто за работника накрая остават 840 лева, а е изроботил реално 4 пъти повече 3000 лева.

    Коментиран от #31

  • 30 Гост

    3 0 Отговор
    След това заключение, кажете, как смятате да живеят половината българи, работещи на определената от вас за достатъчна минимална заплата? Ще живеете в държава на ми3ерстващи, защото ни направихте такива.
  • 31 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Забравяш и многото косвени данъци, като мита и акцизи на всичко, което купуваш. Реално, от 3000 заработени лв у работника остават едва около 600. Останалото го прибира държавата, да си го раздава като държавни заплати, социални помощи за свещеният електорат, закупуване на разни "крайно необходими неща", като б0йни сам0лети на хартия, 0бществени п0ръ4ки към та3и и 0на3и фирми......

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ГЕРБ=ДПС=БСП

    5 0 Отговор
    "Защо тогава минималната заплата не е 1454лв.?"

    Защото тогава няма да има за пачки и кюлчета, в чекмеджетата на една 100 000 хилядна /ляво-дясна/ политико-бизнес-милиционерска върхушка. /Та така в нашата Бойко-шиши-ландия/
  • 35 ГЕРБ=ДПС=БСП

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Да прав си, от 3000 лева изработени, за работника реално остават 600 лева. Ако купуваш нефтопродукти, алкохол, цигари ... плащаш и акциз на държавта. Ако купуваш кафе, банани, авокадо, турски или азиатски трикотаж ... плащаш и мито ...
  • 36 В Япония започнеш ли в една фирма

    1 2 Отговор
    Работиш до пенсия в фирмата и няма социално осигуряване колкото си спестиш през живота си
    Пазиш поведение учиш професия и си правиш сметката
  • 37 Каквото и да си говорим!

    1 0 Отговор
    Каквото и да си говорим! Трябва да покриеш всички елементарни харчове! И да ти останат за харчлък! Колкото повече! Толкова по-добре! Не може цял живот да опъваш Абрам каиша!
  • 38 Е....! Хубаво де !

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Е....! Хубаво де ! Кой управлява през последните 20 години? БКП и БСП ли? Ъ...? ТЕ ЛИ НАЛАГАХА СВОЯТА ВОЛЯ? ... Ъ? Или ония Циганин от Банкя и цял куп Псевдо Министри и Псевдо Министър председатели! Същите каквито бяха и Предишните. На какъв Жаргон трябва да Ви се Каже!
  • 39 Горски

    3 0 Отговор
    Една малка подробност не са се сетили да включат цената на наема или ипотеката - не всеки има жилище от мама и тате или от партията. А най-вероятно и цени за лекари не са включени, когато детето ви се нуждае от очила, физиотерапия, брекети и.т.н. става интересно. Да не говорим за занимания за децата по време на ваканциите, докато родителите работят, ако нямат роднини които могат да ги гледат дълго и безплатно.
  • 40 Кинтекс

    2 0 Отговор
    Като цяло,скапана територия със скапани хора,упражняващи геноцид над другите.С психично болните им амбиции за още и още и още оставят повечето хора на глад и мизерия,защо защото едни перверзни психично болни комплексари решават за всички.Недай си боже такива да остареят,тогава два пъти повече ламтят и крадат и избиват по този начин комплекси.
  • 41 Пламен Димитров Слугинаж на ГЕРБ!

    1 0 Отговор
    15 год Слугувахте на Борисов, а той ви пълнеше Гушите!? И Продължава!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол