Last news in Fakti

22 Април, 2024 16:12 5 692 26

Илияна Кирилова наказа прокурор от СГП за провалени 4 дела със "Забележка"

  • сгп-
  • илияна кирилова-
  • прокурор

Срещу прокурор Иван Първанов бе образувано дисциплинарно производство, като резултатът от това бе наказанието от градския прокурор

Илияна Кирилова наказа прокурор от СГП за провалени 4 дела със "Забележка" - 1

Градският прокурор на София Илияна Кирилова е наказала със „забележка“ обвинителя Иван Първанов, в чиято работа бяха установени нарушения при проверката на дела срещу магистрати и политици, извършена миналото лято, съобщи "Лекс".

Заповедта на Кирилова ще бъде разгледана на заседанието на Прокурорската колегия в сряда, която може да потвърди наказанието или да го отмени.

През юли 2023 г. по разпореждане на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов беше извършена проверка на 83 неприключили или спрени дела срещу магистрати, политици и за престъпления срещу републиката.

Ревизията установи пропуски в работата на четирима прокурори, като един от тях беше именно Иван Първанов, за когото беше констатирана забава по четири дела.

Първото беше разследване за шпионаж срещу агент на ДАНС, който през пролетта на миналата година беше обвинен, че е шпионирал в полза на Русия. Поверяващите установиха, че за 10 месеца Първанов е изготвил само постановление, с което е оставил без уважение молба за изменение на мярка за неотклонение и писмо до адвокат.

Второто разследване е срещу Михаил Михайлов, който е подсъдим за гавра с националния флаг. Проверката констатира, че Михайлов се е укрил, след като мярката му за неотклонение е била изменена и още е в неизвестност. Освен това повече от година не е била назначена експертиза, която да установи психиатричното състояние на Михайлов, за да се разбере дали той изобщо може да носи наказателна отговорност.

Третото дело с нарушения е за тероризъм и по него е бил извършен само един разпит на свидетел – роднина на заподозрян, който пък живеел в чужбина и разследването било спряно в края на 2020 г.

Четвъртото също беше за тероризъм. То било с много пропуски в диспозитива за образуване, където неясно било посочено какво е престъпното деяние, кое е изпълнителното деяние и не ставало ясно коя хипотеза на чл. 108а от НК е предмет на разследване. По него над 5 месеца Иван Първанов не е работил, а срокът за разследване бил многократно удължаван със задна дата.

Заради това в СГП беше образувано дисциплинарно производство срещу прокурора като беше назначена и тричленна комисия, която да провери цялостната работа по досъдебните производства, натовареността в периодите, в които делата са били във фаза на разследване, ползваните болнични дни и отпуски и участия в съдебни заседания.

Не е ясно дали наказанието „забележка“ е именно за тези нарушения.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    28 1 Отговор
    прокурора от забележката си го премести
  • 2 да де

    30 1 Отговор
    Хехе ужасно наказание цяла ЗАБЕЛЕЖКА сигурно това лято от притеснение няма да може да почива някъде в странство.
  • 3 Българка

    39 1 Отговор
    С такива прокурори като това от снимката на България не й трябват дори престъпници, за да бъде разсипана. И защо още Кирилова не е уволнена и разследване за чадър и съучастие по случаите с Нотариуса, Пепи Еврото и не само
  • 4 Пипи

    16 0 Отговор
    И? Наказания ще си го премести от единия крачол в другия!
  • 5 дядото

    15 0 Отговор
    няма що,извадила им очите
  • 6 Русофил

    11 4 Отговор
    И кво - руски агент със забележка. Аре стига бе.

    Коментиран от #15

  • 7 Васил

    22 1 Отговор
    Всичко е прогнило! Цялата ни скапана държава!
  • 8 БЪЛГАРИН🇧🇬

    15 1 Отговор
    Тия се шегуват....ЗАБЕЛЕЖКА !!!!!!! хахаха.

    Коментиран от #10

  • 9 Новичок

    18 1 Отговор
    А какво е работил изобщо прокурора ??? Задни дати ала- бала и тем подобни.Пфу...
  • 10 Новичок

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    А можеше и строго мъмрене да го накажат.Пфу...
  • 11 Не е

    17 0 Отговор
    смешно , направо си е трагично !
  • 12 ГЕРБ=ДПС=БСП

    14 0 Отговор
    Трябва наказания уволнение и то за по-малки провинения, за да се оправи прокуратурата.
  • 13 Срамота

    9 0 Отговор
    Алеле майко забележка! Да не сме в 1ви клас
  • 14 СЗО

    6 0 Отговор
    Както са казали римляните: Транс пенис нихилис.
  • 15 Европа

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Няма наказани,няма и да има,ПП ДБ с Герб за винаги,ще се коалират след изборите, но не искали ДПС и Пеевски, пак комунистически номера,не врат ами шия,тези ни мислят за малоумни
  • 16 Ко Чи На

    8 0 Отговор
    Важното е, че расоносецът си взима заплатката и си върти броеницата.
  • 17 Михал

    4 0 Отговор
    Цялата Прокуратура на Република България е мафия, без изключение!!! Правят се само козметични промени и т.н.
  • 18 Жоро

    1 1 Отговор
    Гласувайте за Гроб и ДПС и по- зле ще става в Прокуратурата. Много хора ще бъдат засегнати, ама ще е късно!
  • 19 2:0 за агент Буда

    3 0 Отговор
    Шеф на СГП е прокурор Илияна Кирилова.
    Шеф на дирекция Контратероризъм в ДАНС, по медийни публикации, е Захари Богомилов, син на Илияна Кирилова.
    Майка проверява сина си. Познайте какъв ще е резултатът.
  • 20 Рускиня

    1 0 Отговор
    Наказанието ще бъде отменено! Парите прават чудеса!
  • 21 Строго наказание

    1 0 Отговор
    Жестоко, забележка, тази съдийка е безмилостна!
  • 22 555

    0 0 Отговор
    Забележка =пари???
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове