Last news in Fakti

23 Април, 2024 08:56 929 7

Даниел Вълчев: Бързането не води до нищо хубаво. Много често се променят едни и същи закони

  • даниел вълчев-
  • юридически барометър-
  • закони-
  • промени

По-голямата част от законодателството у нас е нормално, по - голямата част от съдебната система също е нормална

Даниел Вълчев: Бързането не води до нищо хубаво. Много често се променят едни и същи закони - 1
Снимка: БНТ

Законодателните промени са много бързи и недобре обмислени. За съжаление се променят едни и същи закони. Това каза председателят на проекта Юридически барометър проф. Даниел Вълчев в сутрешния блок на БНТ.

Той уточни, че новият брой на "Юридически барометър" се отнася до последните 6 месеца от миналата година. По думите му през тези шест месеца има закони, които са изменяни седем пъти на всеки 40 дни, каквито са Законът за акцизите, Законът за съдебната власт и други.

Той все пак обърна внимание, че една голяма част от законодателството, е нормална, но нелицеприятните примери продължават да се развиват и сякаш се множат.

"От гледна точка на законодателството оказва се, че няма голямо значение дали лицата са нови или стари. Това, което се е случвало, продължава да се случва", коментира проф. Вълчев.

Той коментира и измененията в Закона за защита от домашното насилие, който депутатите приеха и отчете, че да се даде дефиниция на интимна връзка не е проста работа.

"В началото беше идеята, че това е връзка между две лица. Това беше напълно достатъчно, за да може един грамотен съдия, да установи кога е налице такава връзка. Някой повдигна върпоса може ли еднократна интимна връзка да доведе до правни последици. Тогава започна да се спори колко трябва да продължи тази връзка. От тук възникна другият голям въпрос, който слава Богу не е уреден в тази легална дефиниция - от кога се броят тези 60 дни, от първия трепет, от първата целувка или, ако нямате червена точка, ще престана да гадая вече", коментира още проф. Вълчев.

Преподавателят коментира и един закон, чието заглавие той определи като драматично. Става въпрос за Закон за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

"Този закон е с три промени, които станаха в рамките на три месеца. Реши се, че трябва да бъдат наложени допълнителни такси на "Газпром". В крайна сметка се оказа, че "Булгартрансгаз" трябва да ги плаща тези неща. Средата на ноември беше коригирано, че "Газпром" да трябва да ги плаща, а в средата на ноември всичко това беше отменено с обратна сила.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    5 0 Отговор
    Политическата система я разби последно христо иванов с некадърните промени в конституцията. Оправданията че искали старото правителство да управлява до изборите, но ДПС и ГЕРБ предложили този модел с избор между 10 човека за служебен премиер, са едни лъжи. Ако ПП-ДБ не бяха некадърници, жадни за власт, щяха да отхвърлят тези промени, уж предложени от ГЕРБ-ДПС.

    ПП-ДБ подмениха целите на протестите от 2014 и 2020. Никой не е настоявал за промени в конституцията, енергитиката и незнам още кои свери, където новите крадци от ПП-ДБ се опитаха да "делкат" със старите от ОПГ ГРОБ-ДПС източниците на пари за партиите.
  • 2 Иван

    4 2 Отговор
    В интерес на истината - как са се случили нещата - 1950-1951 година - Вълко Червенков - той е Премиер и Вожд, събира всички юристи - адвокати, в една сграда и - докато не напишат "свестни" закони - не излизат, само храна и напитки им носят, дали е истина - не знам.

    Премахват се всакакви "адвокатски" увъртания по членове и алинеи, затова - сега имаме Закон за собствеността - просто и ясно, Закон за задълженията и договорите - просто и ясно, Семеен кодекс - просто и ясно.

    Без - сложни алинеи и "мандахерцания", не знам как да го кажа.

    Сега - всеко същество - сложило очила - почва да пише и то закон, чакай бре - първо питайте и хората.

    Коментиран от #5

  • 3 За протокола

    3 0 Отговор
    Ако се измери ефективността на работата на Парламента, то тя ще клони към 0!
    Там принципа на работа по законите е като при пътищата - ремонт след построяването, ремонт на закона след приемането. След това ремонт на ремонта. После ремонт на ремонт на ремонта. Ремонт на ремонта на ремонта на ремонта.и т.н.
    Докога?
    Ами докато бъдат изхвърлени оттам.
    Или докато започне да им се плаща за свършена работа, а не за чесане на езиците, лични и партийни нападки, празноговорене и словоблудство, участие в безбройни комисии заради допълнителното заплащане и манкиране на работа за да оправдаят присъствието си.

    Коментиран от #4

  • 4 И за другия протокол

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "За протокола":

    Те трябва да плащат за вредите от великите си умотворения. Да видим тогава дали парламентът няма да остане празен поради липса на кандидати за лапачи. А тоя е един от най-големите вредители.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    То така и учителите мислеха за Вълчев, че имат министър, а то се оказа МАЙМУН-ШЕБЕК, седенкар.

    Коментиран от #6

  • 6 Един

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Умен министър и ти го нарече ,, Шебек ,,
    ,,Даскале,,
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове