Last news in Fakti

25 Април, 2024 14:04 902 31

Христо Казанджиев: Отлагането на либерализацията на енергийния пазар е против интересите на заетите в сектора

  • либерализация-
  • енергетика

Причината е, че България се намира в безвремие, политическата криза и всички политически сили, без изключение, се стремят да привлекат гласоподавателите с популистки лозунги, каза енергийният експерт

Христо Казанджиев: Отлагането на либерализацията на енергийния пазар е против интересите на заетите в сектора - 1

Държавата прави предложения, които са неприемливи, най-вече за работещите в "Мини Марица - изток". Тези предложения не са градивни на този етап в развитие на енергетиката в България.

Това заяви в интервю пред БНР Христо Казанджиев, експерт в енергетиката.

"Протестите са организирани в момента, в който се стремим да отложим за неопределено време либерализацията на енергийния пазар в България. Първо, беше за година, сега се говори за 3 години. А това е важно за ПВУ, за създаване на необходимата конкурентна среда. И е против работещите в енергетиката и лишава енергетиката да мине в условия на пазарни принципи", коментира Казанджиев.

Според него исканията на синдикатите са с "много силна политическа украса". Той обясни, че при либерализация на цените очакванията са да не е голямо увеличението на цената.

"Онова, което нагнетява в обществото страх към либерализацията, не са цените, а ниските доходи. Важното е да има политика, които ще повишават доходите на населението", допълни енергийният експерт.

Казанджиев предупреди, че смяната на кадри в рамките на 2 месеца, на едно служебно правителство е твърде, твърде рисковано.

"В момента политиците не са откровени и честни, и не казват каква е обективната реалност. Обещаха обещетения в случаите освободени работници, при съкращения, а не по принцип едни пари. Обещаните 200 млн. лв. на година за рекултивация е сериозна сума. Но да не се забравя, че има специален фонд за натрупване на такива средства и там да се направи ревизия. Има много въпроси, неуточнени от синдикати и държава. Крайно време е от "Марица Изток" и държавата да се съберат и да има дългосрочна програма за преход", коментира Казанджиев.

Причината за сегашната ситуация е, че "България се намира в безвремие, политическата криза и всички политически сили, без изключение, се стремят да привлекат гласоподавателите с популистки лозунги".

Относно исканията за ВЕИ-тата препоръча:

Държавата създаде необходимите предпоставки за развитие на ВЕИ-сектора, които доведоха до смущения в балансиране на системата. Държавата да промени политика за възобновяемите източници, привеждайки сектора в пазарни условия, а не със стимулиращи механизми. Необходим е регламент за ВЕИ-проекти на пазарен принцип.

Проблем е несигурността в България, а тя идва от липсата на дългосрочни политики, категоричен е Казанджиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лумпен

    36 1 Отговор
    Скоро ще ви либерализираме в затворите.
  • 4 гост

    36 1 Отговор
    Този от "НЕЗАВИСИМИТЕ" ЕКСПЕРТИ - 20 ХИЛЯДНИЦИ НА МЕСЕЦ !
  • 5 Да, бе

    30 0 Отговор
    Не противопоставяйте хората, не ви е виновен народа за зелената шашма и неизгодните договори. Не може заради големите заплати на няколко десетки хиляди да страдат милиони. Първо поизравнете доходите.
  • 6 Зевс

    28 0 Отговор
    Управляващите се усетиха, че за тока трябва да ни варят като жаба, в студена водица, понеже ако веднага ни пуснат в горещата ще вземем да скокнем и да ги изметем.
  • 7 Бонев

    36 0 Отговор
    Либерализацията е нищо повече от още един посредник във веригата.тя и пазарната икономика у нас се оказа това,посредници И картели.
  • 8 ква либераризация на цените на тока бе

    37 0 Отговор
    АЕЦ е построен и се издържа с парите на народа, не е частна фирма, че да ми продава на пазарни цени....да си продават на пазарни цени тия с частните фотоволтаичжни и с часните си вятърни мелници...всички държавни производитрели на ток с регулирани цени ан тока, защото са постоени и се издържат от данъците на народа на тая държава бе...кауни алчни и мръсни

    Коментиран от #13

  • 9 Гурел

    23 2 Отговор
    Отлагането на либерализацията на енергийния пазар е против интересите на заетите в сектора, но е в интерес на народа, който е много повече от заетите в сектора.
  • 10 Поумнял

    18 0 Отговор
    Кой го направи тоя експерт?!
  • 11 Ало експерта

    22 0 Отговор
    По важни са битовите потребители а не заетите в сектора на които битовите потребители плащат заплатите.Без експерти може но без население не.

    Коментиран от #17

  • 12 122

    17 1 Отговор
    Как ще мине енергетиката в условия на пазарни принципи, след като няма пазарна икономика.
  • 13 ПП - ДБ

    1 9 Отговор

    До коментар #8 от "ква либераризация на цените на тока бе":

    Ще ти вдигаме цените колкото си искаме !
  • 14 не остана един нормален

    16 0 Отговор
    Още един некадърник за уволнение!
  • 15 2738

    16 1 Отговор
    Заетите в сектора остатъчно големи заплати получават, достатъчно привилегии ползват. Сега да тръгнем да пълним гушите и на заетите в сектора ли? Горките те, ти да видиш! Много обеднели!
  • 16 Ха ха ха

    21 0 Отговор
    Ето заради такива експерти стигнахме дъното.И отново са по сайтовете да ръсят експертизи те си.На изборите само за Възраждане!
  • 17 Експерт

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ало експерта":

    На кого му пука за населението?!
  • 18 Милен

    10 0 Отговор
    Аман от експерти вече, няма как да има пазарен механизъм при положение, че няма равноправни условия за всички. При положение, че налагаш бюрократични пречки на едни а стимулираш други производители, туй вече не е пазарна икономика.
  • 19 дьцжбй

    12 0 Отговор
    Либерализация значи да има и конкуренция. Да влизат и други доставчици на ток! Стига монопол! Да видим тоя от снимката дали ще е толкова нагъл тогава!
  • 20 опа...

    22 2 Отговор
    Още един хЕксперт....абе алокоолу....при мобилните оператори да не би да има конкуренция?Ядат и пият на една маса и дерат задружно по 9 кожи....В магазините да не би да има конкуренция? Агнешкото/пресен пример/ се изкупува по 7-8 лв. а на щандовете се продава по 30 лв. и ни обясняват че била нормално.На бензиностанциите е същото.С тока ще е същото-от сега са се наточили едни търгаши да купуват евтино и да продават с 300-4000% печалба....Така,че млъквай не не брули глупости...

    Коментиран от #30

  • 21 инж. Ганчо Илков

    6 0 Отговор
    Отпечатъкът на Пролетарската Диктатура, чрез Привилегиите в Образователната Система за "Активните Борци" доведе до там, че се нароиха "ЕКСПЕРТИ" псевдо Икономисти, псевдо Социолози, псевдо Синдикалисти, с една Дума "Калинки", които впити във Вимето на Бюджета Смучат като за Последно. Кой, трябва да Разработи Бизнес Програма за Пазарно Адаптиране на Предприятия нанасящи Екологични Щети? Държавата? Парламента, или Министъра? А Собственика и неговия Бизнес Екип? Дарен Бизнес от уж "Касовата Приватизация", а Практически с Крадените Пари чрез Банковата Система. Сега, когато Виждат, че Цицката се Пресушава, Протести и Бюджета да Помага. В какво? Бизнес Програма, или...? Защо Бизнесмените Олигарси, подкрепени от псевдо Експертите Синдикалисти не Предлагат Пазарно Обосновани Бизнес Планове, Програми?
  • 22 Ха ха ха ха ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "голям смях":

    И ходят всеки път да гласуват като маймуни и да подкрепят СЪЩАТА държавна система, която после ги краде,трови и се гаври с тях
  • 23 Интересите

    5 3 Отговор
    на Българския Народ са на ПЪРВО място! Само Възраждане може да промени системата за ограбване на Българите!Гласувайте масово!

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ха ха ха ха ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Интересите":

    За 34 години не се ли нагласува бе, банан.
    Единственото което правиш е да подкрепяш същата държавна система която после се гаври с теб.
    Как не ви увряха главите за 34 години,че с гласуване няма да стане.
  • 26 Чочо

    1 1 Отговор
    Но пък е в интерес на населението,все пак!
  • 27 А за интереса

    3 0 Отговор
    на потребителите някой да се е сетил?
  • 28 А за интереса

    2 0 Отговор
    на потребителите някой да се е сетил?
  • 29 До кога ще ви търпим

    4 0 Отговор
    За Либерализация на енергийния пазар може да се говори само когато стандарта на живота у нас стане равен на жизнения стандарт в белите държави в ЕС.
    Запомнете го добре вие 240 х.рантутници от Парламента!
  • 30 13675

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "опа...":

    Точен, коментар. В, очите на хората държавата липсва
  • 31 Лика

    0 0 Отговор
    🍓 Г­­­о­­­р­е­­­щ­­и­ ­­м­о­­­м­­и­­­ч­е­­т­а­­­ ­­в­и ­­о­ч­а­­к­в­­а­­­т 👉 ­𝗡­­­𝗨­­𝟮­­­𝟭­­­.­­­𝗙­­­­𝗨­­­𝗡
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове