Last news in Fakti

26 Април, 2024 18:42 1 428 32

Атанас Мангъров: Епидемия от коклюш? Пресилено е

  • коклюш-
  • епидемия

Това е опасна болест за новородените, в кърмаческа възраст и до 2-годишна. При коклюша му няма нищо на човек, няма температура, просто кашля, коментира специалистът по инфекциозни болести

 Атанас Мангъров: Епидемия от коклюш? Пресилено е - 1

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия, но е краткотрайна - за 4-5 години.

Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР.

"Съществен недостатък е, че с нея не може да се създаде групов имунитет, защото не дава имунитет върху лигавиците. Ваксинираните се разболяват леко, но заразяват другите. Тази ваксина е въведена през 2007 – 2010 година. Старата ваксина е трудно да се върне. Единствената страна в ЕС, която запази клетъчната ваксина си за коклюш, е Полша, а държавата осигурява от новата", коментира доц. Мангъров.

Той сподели, че в момента при него в болницата има четири деца, но три са с недоказан коклюш. От началото на март досега има 25 – 30 деца с коклюш.

"Това е опасна болест за новородените, в кърмаческа възраст и до 2-годишна. При коклюша му няма нищо на човек, няма температура, просто кашля и пристъпите могат да бъдат с продължителност до 10 минути. Често завършват с внезапно продължително поемане на въздух със специфичен звук като магаре или кукуригане.

При малките деца може да доведе до спиране на дишането и кръвоизлив в мозъка, защото при кашлечните пристъпи се увеличава вътрешночерепното налягане. Коклюшният токсин дразни костния мозък и увеличава белите кръвни клетки. И дете, което кашля и има високи лимфоцити, най-вероятно има коклюш", обясни доц. Мангъров.

И допълни:

"Сега бременните ще се ваксинират и тези антитела в тях в някаква степен ще възпрепятстват ефекта на ваксината. Според мен най-добре е да не се правят прибързани промени. За момента трябва новородените, докато станат за ваксина, да се изолират от големи социални контакти, да не се събира цялата рода при изписването".

Доц. Мангъров коментира, че бременните, ако искат да се ваксинират, могат да го направят, "безопасно е, но още по-добре е, когато смятат да забременяват, да се ваксинират преди това".

"Антителата остават и се прехвърлят върху бебето", категоричен е лекарят.

Груповият имунитет ще се създаде, когато коклюшът мине през цялото население, каза доц. Мангъров.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    19 35 Отговор
    В Сащ има вече пропаганда за новия вирус който ще бъде 100 пъти по смъртоносен от ковид това ще бъде началото на новата пандемия ,самолети от Канада и Мексико ще разпръснат новия вирус за който беше писано миналата седмица в Сащ ,един фермер хванал птичи грип от крава ( и това е истина) изглежда петела е опрашил кравата и я заразил с птичи грип ,но както и да е ,след няколко седмици много хора ще паднат болни и СЗО ще обяви пандемия в Сащ и след още няколко месеца пандемията ще се разпространи по света и СЗО ще обяви глобална пандемия от птичи грип,и започва бизнеса с еврейските ваксини и този път никой няма няма да има право да излиза от вкъщи ако няма инжекция с еврейската помия и вратите на Кауфланда няма да се отворят ако не си сканираш QR кода на ваксин сертификата ,след масова и насилствена ваксинация ще оцелеят само 1 на 1 000 000

    Коментиран от #15, #17, #19, #22

  • 2 Сталин

    12 30 Отговор
    В хода на Съвета по Евгенетика в рамките на СЗО през 2009 година Хенри Кисинджър каза:
    "Когато стадото приеме ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА и ПРИНУДИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ, ИГРАТА Ще Бъде ЗАВЪРШЕНА! Те ще приемат ВСИЧКО -Насилствено Донорство на Кръв или Донорство на Органи- и това всичко за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Ние можем Генетически да Модифициране ДЕЦАТА И ДА ГИ СТЕРИЛИЗИРАМЕ-- за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Контролирайте ума на овцете! И Вие ще може да Управлявате Стадото!Производителите на Ваксини ще Заработят Милиарди,и Много от Вас ,присъстващи днес в тази зала ще бъдете Инвеститори! ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПЕЧЕЛИВШ ХОД! Ние ще разредим Стадото -А ТЕ ЩЕ НИ ПЛАТЯТ ЗА УСЛУГАТА ПО ТЯХНОТО УНИЩОЖИНИЕ."

    Коментиран от #7

  • 3 Миризлив пор

    8 21 Отговор
    Просто човек си кашля, нищо му няма? Само въпрос - великия доктор би ли се качил в автобус или такси и както си се движат с 50 км/ч не повече водача да започне да кашля 10 минути без да спре? Вярно че пред кабинета може си кашлят колко си искат но има хора от които зависи живота на други хора.
  • 4 Аман от мангъризми

    10 22 Отговор
    Няма му нищо на човек, просто кашля. И при този ходят да се лекуват хора....
  • 5 Малко

    11 3 Отговор
    драми в политиката , че и тая !
  • 6 Копейкин

    6 8 Отговор
    Аз вече се боцнах за коклюш ама вие недейте
  • 7 Тавариш

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Тава на сколко водки го измисли ,или та е напръскал самолет докато пасеше козичките
  • 8 джаба

    4 5 Отговор
    хътянина
  • 9 Не се ваксинирайте

    10 27 Отговор
    Чакайте коклюша да мине през вас. После ще се съберете на гробищата да си оплаквате децата......що народ затри този с приказките си....
  • 10 Оги

    12 33 Отговор
    Заради тоя лешпер Мангъра колко народ си отиде от простотията да не се ваксинира….
  • 11 Варненец

    28 7 Отговор
    Мангъров доказа, че е прав, ваксърите си плюйте, ли колкото искате. Това е човекът, който казва истината. Каза , че хобит е нов грип и нищо страшно и така се оказа. Коклюш е бактериална инфекция, лекува се с антибиотици. Локдауни и извънредни ситуации, са политически репресивни инструменти.

    Коментиран от #14

  • 12 Ето този Боклук

    8 24 Отговор
    Ако го видя ще го ритам
  • 13 Тоя няма връзка с кораба майка

    6 16 Отговор
    Веднъж казва, че ако бременните се ваксинират може антителата да създадат проблем с ваксината на детето, а после казва, че е най-добре да се ваксинират дори преди бременността. Съвсем е изкукуригал
  • 14 Кан Калоян

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "Варненец":

    добре ви вакнисинира ромляните.
    смогем повторит
  • 15 Берия

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    обувай памперса
  • 16 Васил

    4 8 Отговор
    Ще обявят епидемия когато е късно както стана с ковида когато изпуснаха нещата след дъжд качулка.
  • 17 Дедо Мраз

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Е нали щеше да пръскат преди няколко седмици когато беше слънчевото затъмнение, пропагандата ти издиша вече.
  • 18 Коиловци брадърс

    15 2 Отговор
    Аз в момента съм болен от коклюш и мога да потвърдя, че ми няма нищо освен тази супер досадна кашлица от време на време. Стига плюхте доктора, той е от малкото, които казват истината. Явно това не се харесва.

    Коментиран от #20

  • 19 ЖЕЛЕЗЕН СИ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    КАК ОЩЕ НЕ СИ ЛУДНАЛ С ТЕЗИ МИСЛИ В ГЛАВАТА.
    ИЛИ СИ ....
  • 20 Евром

    3 15 Отговор

    До коментар #18 от "Коиловци брадърс":

    Мангъров е лъжлив и некомпетентен човек, провален доктор, с провален брак, с провалена политическа кариера и с един единствен трик - да се прави на интересен. Не си ваксинираните децата срещу нищо - това се нарича естествен отбор.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Д-р Мангъров, виж какво, от този "капан" излизане няма, епидемията няма да ни отмине ако не каже ШЕФА...
    ИНФОРМАЦИЯТА Е ВЛАСТ и управляващите го знаят много добре!
  • 22 Драсни една книга

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Пандемията ще тръгне и към други планети, след което СЗО, ще вземат мерки за ваксиниция и на други планети и няма да се допускат марсиянци на Земята, без сертификат. :-)
  • 23 Мангъра няма как да каже ваксинирайте се

    4 7 Отговор
    Нали ако всички се ваксинират и никой не се разболява ще остане без работа и ще трябва да отиде на борсата. Пази си хляба човека
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 КОКОРЧО АКО РЕШИ ДА ЗАБРЕМЕНЕЕ

    0 0 Отговор
    НЕКА СЕ ВАКСИНИРА ! КИРЧО ДА НЕ СЯДА НА БОЙКО НА ... КОЛЯНОТО И ДА НЕ ПИЕ МАЗНО МЛЯКО !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове