Last news in Fakti

26 Април, 2024 21:31 1 417 72

Росен Христов: За цялата 2023 г. платеният и неизползван капацитет с компанията „Боташ” е за 35 милиона евро

  • боташ-
  • служебен кабинет

В доклада на комисията в парламента има основно лъжи и манипулации, каза бившият служебен министър на енергетиката

Росен Христов:  За цялата 2023 г. платеният и неизползван капацитет с компанията „Боташ” е за 35 милиона евро - 1

„Проверката на парламента за договора между „Булгаргаз” и турската компания „Боташ” може да се определи като политическо преследване. Парламентът не може да иззема функциите на съдебната власт. Радвам се, че това в парламента приключи и минава към институции, които имат капацитет реално да разследват какво се случва и цялата тази измама най-накрая ще види бял свят”.

Това каза Росен Христов - бившият министър на енергетиката в служебното правителство на Гълъб Донев по NOVA NEWS във връзка с казуса около договора на „Булгаргаз” с турската компания „Боташ” за капацитет за разтоварване и доставка на втечнен газ.

Според него разследването от Европейската комисия и Европрокуратурата е "пълна бутафория – Европрокуратата се занимава изключително и само с нарушения, свързани с усвоявания на евросредства, те нямат компетенция да се занимават с други неща”, обясни бившият министър.

„След като е прехвърлено към институциите, аз имам право на отговор и включително да съдя държавата”, каза бившият служебен министър на енергетиката.

„В доклада на комисията в парламента има основно лъжи и манипулации. Те имат тази информация, която аз имам и много повече, защото аз вече не съм действащ министър. За цялата 2023 г. платеният и неизползван капацитет с компанията „Боташ” е за 35 милиона евро. Това е в годишния отчет на „Булгаргаз”, каза още той и допълни, че обвинява народните представители в лъжа.

„По принцип „Булгаргаз” трябва да има свръхкапацитет. Но „Боташ” беше избутан от пазара от търговци на руска газ. „Боташ” не е продал нито една капка газ на българския пазар. „Боташ” няма лиценз, издаден от КЕВР да търгува на българския пазар и не може да продава на български клиенти. Търговците могат да избутат „Булгаргаз” от пазара, само ако продават по-евтина газ. По-евтината газ в света е само от Русия”, коментира бившият служебен министър.

„Булгаргаз” завършва годината на малка оперативна печалба, почти на нула, но позитивен резултат. След това имаше обезценяване за няколкостотин милиона на газа, който се намира в „Чирен”. От това компанията ще завърши на загуба, а не от факта, че извършва търговска дейност. Оперативният резултат на „Булгаргаз” завършва на плюс”, обясни той.

„Служебното правителство не е сключвало договор. Другата лъжа е, че договорът не е бил одобрен от всички министри. Мине ли договорът през Министерски съвет, няма вариант да не е минал през всички министри. За да влезе в Министерския съвет, минава съгласувателна процедура, ако някой министър смята, че не го е съгласувал, на заседание на Министерски съвет трябва да каже „стоп”. Министерството на енергетиката изпраща на всички министерства материалите, след като те са одобрени влизат в Министерски съвет и там секретарят решава дали тази точка да влезе в заседание. Именно затова се обсъжда на редовно заседание”, каза още Христов.

„Руският газ минава към Европа по няколко основни газопровода, включително Турски поток – частта Турция – Русия. „Балкански поток” е частта, която е в България. Договорът с „Боташ” е точно обратното. Той е вратата на газ от Европа, САЩ и други световни производители и затваря вратата към Русия, защото през този договор могат да минават само количества, които ние сме купили от някого. България решава. Турция не влиза в никакво влияние какъв газ ще закупим и ще закараме в Турция. Това е отговорност на „Булгаргаз”. Това, че газът, който влиза трябва да стане турски, това е техническо фактуриране”, допълни бившият служебен министър.

„Президентът и аз, като министър осигурихме политическа подкрепа, за да може „Боташ” да преговаря по договора. Т.е. на „Боташ” му беше забранено да преговаря с когото и да е било за достъп до турски терминали, тъй като те считаха, че това е начин да осигурят тяхната национална и енергийна сигурност. Ние обяснихме, че бидейки партньор на България и Европа и отваряйки врата за неруски газ към Европа, това им носи повече ползи, отколкото рискът при евентуално прекъсване на техните доставки да им трябват всички терминали, плюс малкото количество, което сме договорили. Това убеди Турция да започнат преговори, оттам нататък те се водят на търговско ниво. „Булгаргаз” с „Боташ” те са търговски дружества. Политическата и търговската роля са абсолютно разделени при тези преговори”, допълни той.

„Ако видите кой атакува договора за „Боташ”, веднага ще разберете, че не става въпрос за руски газ. Атакуват го „Възраждане”, БСП. Атакуват го „Продължаваме промяната”, които работят с руски посредници. Европейската комисия, ако имаше нещо нередно по този договор, дали нямаше да се произнесе, ако имаше нещо съществено нередно. Аз при всяка среща призовавам да се намеси независим експерт, международен, консултанти, които се занимават цял живот с търговия за газ. Как не се намери един истински експерт, да го атакува”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 роско катамарана

    20 3 Отговор
    спокойно бе, как да премина към яхтите ? бою сви милиарди а аз малко милиончета

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Глупава мисирка

    14 3 Отговор
    "По-евтината газ"
    Глейте колко е прост,а иска да четем Факти
  • 4 Бай Митьо съм

    17 2 Отговор
    Гледам, аааааа, катамаран. Спец, голям спец.
  • 5 12340

    14 2 Отговор
    Луд.................
  • 6 Абе ей

    28 3 Отговор
    Този да извади 35 милиона евро от джоба си и да покрие загубата на дръжавата. За нищо ги нямат тези пари, когато ги плаща народа.
  • 7 Прав е

    9 8 Отговор
    И договора е лош само за тези, които взимат комисионни от посредници, а тук им се реже далаверата!
  • 8 ТИ СИ ЗА

    18 4 Отговор
    ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯТ СТОЛ...АЗ ТАКА МИСЛЯ...
  • 9 мхаа

    12 1 Отговор
    Капитанът от Български Катамаранен Флот тарани договора Буташ.
  • 10 нашия

    25 3 Отговор
    на тоя 35 милиона му се виждат малко ли или как....това като обяснение за "добре" свършена работали да приемем...загубата била САМО 35 милиона...като са "само" да облича раето и да отива да ги заработва за да ги възстанови....

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ами малко е, ДА

    1 16 Отговор

    До коментар #10 от "нашия":

    35 милиона за цяла година, без да си ползвал договора! Онова лъжливото нещо кирчо плати 77 милиона за два кораба да се разтоварят и то след два месеца!

    Коментиран от #15

  • 13 АЛОУУУ, министъра

    19 2 Отговор
    Как си допуснал това бре.......прахосал си народна пара. Плачеш за Централния.
  • 14 35 милиона евра

    17 2 Отговор
    Са са 15 детски градини бе.....
  • 15 нашия

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ами малко е, ДА":

    не коментираме кой е по-крадлив и некадърен....безхаберието на един не се опавдава със по-голямото безхаберие на друг....сещаш ли се...???!!!

    Коментиран от #16

  • 16 Ти май пак не схвана

    1 11 Отговор

    До коментар #15 от "нашия":

    Договора е супер изгоден, ако го работиш!

    Коментиран от #17

  • 17 нашия

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ти май пак не схвана":

    интересува ме крайния резултат ,а не какво би станало ако....загубата е налице....отговорност трябва да се носи...ако не знаеш кое как се прави не се се захващаш щом могат да пострадат сруги ,а ти лично не....загряваш ли...???!!!

    Коментиран от #18

  • 18 Крайният резултат

    1 6 Отговор

    До коментар #17 от "нашия":

    е дело на тези които търпиш да те "управляват".

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Нашия

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Крайният резултат":

    Защо не го “работим”…??!? Тогава…кой е виновен за лошата преценка носеща “само”35 мил. Загуба

    Коментиран от #21

  • 20 Нашия

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Крайният резултат":

    Е нали тоя е “управляващия” който го търпя

    Коментиран от #23

  • 21 Няма лоша преценка

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "Нашия":

    А има интереси на олигархични кръгове! Затова не работиш нещо, от което може да печелиш!

    Коментиран от #25

  • 22 тома

    7 2 Отговор
    Едно време при бай тошо за кражба или далавера на 1000 лв. даваха 1 година затвор катамаране

    Коментиран от #44

  • 23 Този ли те управлява

    0 7 Отговор

    До коментар #20 от "Нашия":

    Че помня последните 9 месеца една сглобка на кръга капитал и доган беше!

    Коментиран от #24

  • 24 нашия

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Този ли те управлява":

    тогава е бил тоя

    Коментиран от #26

  • 25 нашия

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Няма лоша преценка":

    да ядат тоягата всички по реда си....аз съм им платил заплатите да ми работят ....като не могат ...у кауша ....оправдания всеки си търси

    Коментиран от #27

  • 26 Тогава той

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "нашия":

    Ама после не той.

    Коментиран от #28

  • 27 Да ядат

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "нашия":

    тези които вместо да изкарват пари от този договор, остават държавата да губи! Това е договор, от който България ако е нормална страна, може да изкара милиарди!
  • 28 нашия

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Тогава той":

    а това мене кво ме "грее"...той да си отнесе неновия дял ,а и другите след него сущо...

    Коментиран от #29

  • 29 Ами

    0 4 Отговор

    До коментар #28 от "нашия":

    като не те грее за какво се напъваш?

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Защитавам

    0 5 Отговор

    До коментар #30 от "нашия":

    договор, от който може да се изкарат милиарди, стига да не сме държава на мафията!

    Коментиран от #32, #33

  • 32 нашия

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Защитавам":

    а може и да не може да се изкарат .....тогава...????догово тип "тука има тука нема" който се сключен от тези които са го подписали да отговарят пред закона....то и аз мога да изкарам печалба от върбова свирка

    Коментиран от #34

  • 33 нашия

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Защитавам":

    като подписваш договор от името на държавата договора трябва да е така направен,че да не зависи от това кой е на власт....каква ми е гаранцията ,че тоя не е подписал договор изгоден за "неговите" олигарси и затова сега има загуби ....??!!!!

    Коментиран от #36

  • 34 Не може да се изкарат

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "нашия":

    амко не правиш нищо! А ако правиш това което трябва да правиш, ако си в "управлението", ще изкараш милиарди!

    Коментиран от #35

  • 35 нашия

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не може да се изкарат":

    милиарди за кого....

    Коментиран от #37

  • 36 Ако имаше

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "нашия":

    олигарси зад договора, щеше да се работи! Проста математика! А не се работи, защото има комисионни от схеми с посредници, заради които се спря и руският газ!

    Коментиран от #38

  • 37 За държавата

    0 4 Отговор

    До коментар #35 от "нашия":

    Почваш да се вдетеняваш.

    Коментиран от #39

  • 38 нашия

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ако имаше":

    айде де .....държавата не може да си управлява системите ли ???или човека ти тоя министър си е направил сметките грешно....от това което казваш излиза ,че едните олигарси не пречат и не дават на другите да работят...

    Коментиран от #40

  • 39 нашия

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "За държавата":

    ами да си влиза във функциите държавата и какво общо имат тука тогава някакви си "олигарси"....

    Коментиран от #41

  • 40 Коя държава

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "нашия":

    На кръга капитал или на кръга на доган?
  • 41 Ами да си влиза

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "нашия":

    А когато рабереш какво общо имат олигарсите, ще знаеш и що нямаш държава!

    Коментиран от #42

  • 42 нашия

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ами да си влиза":

    до сега те водех по пътя сам да стигнеш до извода,НО сега ще ти го кажа в прав текст....не може стратегическа инфраструктура на държава да е зависима от частник /който и да е той/........няма фирма по-силна и от най -слабата държава....питай Мъск...той знае...и си го каза...публично

    Коментиран от #47

  • 43 нашия

    1 2 Отговор
    а че човека е за кауша защото стои на страната на едни олигарси ,а не на други .....е факт...не можеш да подписваш договор кйто зависи от кефа на еди или друг,когато си представител на ДЪРЖАВАТА....

    Коментиран от #48

  • 44 Факти

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "тома":

    Бай Тошо даде целия ни златен резерв на Русия - над 20 тона.

    Коментиран от #49

  • 45 Коментар

    5 2 Отговор
    За г-н Христов 35 милиона евро (приблизително 70 милиона лева) може би са комисионите и джобни пари, получени от турските му партньори да подпише изгоден за Турция и неизгоден за България договор. Но тези средства можеха да отидат за социално подпомагане на пенсионери и инвалиди, а не да четем в социалните медии, че еди кое си дете има нужда от спешна операция в чужбина и търсят спонсори.
  • 46 Пенчо бре чети

    2 4 Отговор
    Пълно е с коментиращи клепари дето хал хабер си нямат ни от договори ни от цени Човекът ви го казва няма кораби с американска газ и резервирания капацитет ме се ползва защо едни хитреци с гръцки фирми ни продават руска газ и обират парсата.
  • 47 Няма как да ме водиш някъде

    0 4 Отговор

    До коментар #42 от "нашия":

    защото грам не си си направил труда, да знаеш какво се случва в България! България е превърната на частна фирма и то, защото народа вярва на лъжи и го позволява!

    Коментиран от #51, #52

  • 48 Нямаш и на идея

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "нашия":

    за енергийните договори!
  • 49 нашия

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Факти":

    а царските хора дадоха №% тона в Лондон....тааа те така ...те...освен ако не смяташ ,че в Лондон може ,а в Русия не може .....

    Коментиран от #50

  • 50 нашия

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "нашия":

    35 тона
  • 51 нашия

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Няма как да ме водиш някъде":

    насилствено можеш само да вземеш

    Коментиран от #53

  • 52 нашия

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Няма как да ме водиш някъде":

    но не можеш да дадеш,ако искаш си вземи, ако ли не- твоя воля аз съм ти дал .....спасението ти е в твоите ръце вече....късмет...
  • 53 Там е работата

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "нашия":

    Не е насилствено, а доброволно народа си подарява държавата, воден като стадо с лъжи!

    Коментиран от #54

  • 54 нашия

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Там е работата":

    това е друга тема....да такива като тоя министър трябва да изпитват "любовта " на народа и всичко приключва веднага ,на момента ...знаеш ли кога Унгария от нвзрачно княжество става със самочувствие ,че може да мери сили дори с България.....

    Коментиран от #55, #58

  • 55 Не такива като този

    0 3 Отговор

    До коментар #54 от "нашия":

    А такива като тези които те лъжат и крадат!

    Коментиран от #56

  • 56 нашия

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Не такива като този":

    този по нищо не личи да по различен от "тези"..........

    Коментиран от #57

  • 57 Може

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "нашия":

    Ама предпочитам да гледам тези дето ме лъжат и крадат в момента!
  • 58 хммм

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "нашия":

    Kaкви сили може да мери келева Унгария с България?? Вие изобщо не знаете какво говорите. Унгария е една от най-слабите държави в тази част на Европа, а Орбан е един диктатор.
  • 59 Горски

    2 1 Отговор
    Най-накрая нещо свежарско измежду кудкудякането на ято кокошки по националните телевизии и един полупетел. Професора ще внесе нужната свежест, лежерност и въобще Бон Тон в утрините... ПС със сигурност ще е на запис.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Яхтсмен

    2 1 Отговор
    Господинът Росен Христов , след договорът с Боташ си купи , нова яхта 55 фута, която се намира в Гърция. Дали има връзка с договора или е съвпадение ???
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове