Last news in Fakti

2 Май, 2024 10:04 3 474 25

Какво да правим, ако дадем положителен резултат за наркотици, а не сме употребявали

  • тест за наркотици-
  • мвр-
  • кат-
  • полиция-
  • съд-
  • българия

Всеки пострадал от фалшив тест за дрога може да съди държавата

Какво да правим, ако дадем положителен резултат за наркотици, а не сме употребявали - 1
Снимка: БГНЕС

Десетки шофьори станаха жертви на фалшиво положителни полеви тестове за наркотици. В чакане на кръвните проби, някои от тях загубиха работата си, други уважението на близките си. Можем ли обаче да си върнем шофьорските книжки, докато чакаме пробите от лаборатория? Темата в студиото на „Здравей, България” по "Нова телевизия" коментираха адвокатите Елица Буенова и Силвия Петкова.

Юристите обясниха, че когато полевият тест даде положителен резултат, органите на реда налагат административна санкция и отнемат свидетелството за управление на МПС. Тази мярка може да се обжалва в 14-дневен срок пред Административен съд. В по-големите райони обаче съдът не може да се произнесе преди излизането на кръвните проби.

„Това с бързите тестове беше долна лъжа. Тя беше подкрепена с бързите тестове на чалгаджийките, за да докажем, че това става бързо. Не е вярно. Бяха купени два робота и хвърлени в лаборатории, но те реално не се използват. Те подготвят пробите, но трябват апарати, които да ги изследват, и лаборанти, които да ги обработват”, категорична е Елица Буенова. И тя, и адвокат Петкова заявиха, че е по-правилно шофьорските книжки да се отнемат едва след излизането на кръвните проби от лаборатория.

Според Силвия Петкова всеки, който е понесъл морални и материални щети след отнемане на СУМПС с отрицателни кръвни проби, може да съди държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сила

    16 4 Отговор
    Да се напушиме с ушевия и да се хилиме тъпо..... После дюнер и мекици.......

    Коментиран от #3

  • 3 боб с марли

    0 13 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    а ако се напиете и набиете някой ром и после жена му на уши по добре ли ще е
  • 4 Време е!

    35 0 Отговор
    Задължително съд за над 100 000 евра!!!

    Коментиран от #6

  • 5 ха, тоа

    5 1 Отговор
    търбух, часовник му трябва... хахаха
  • 6 Да де

    41 0 Отговор

    До коментар #4 от "Време е!":

    Ама това могат да си го позволят хората с пари. Да вкараш едни 20 000 по адвокати и да осъдиш държавата за 100 000 след около 5 години. За останалите важи конституцията в която пише че здравеопазването (мечтите демек) е безплатно
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мани беги

    36 1 Отговор
    в българия е голям кеф да се шофира в стил слалом понеже както си караш криволичейки кат скиор, за да избягваш дупките, то спирайки някъде да си отпочинеш от слалома и хоп скоба на гумата, а може и изобщо да не си намериш колата, умувайки крадната ли е или е някъде отнесена на невероятен паркинг, за да ти я пазят ... давате им пари, но инак можехте да ги давате за хазарт и наркотици, така че ето, мислят за вашето здраве ... а ако имате щастието да бъдете спрени от катаджиите ей тъй да се видите и поговорите, и да изтествате фалшивите китайски тестое, то ще сте най-щастливите водачи на мпс - ще ви изкъртят номера на колата, ще ви отнемат правото да карате хафтомобил, но това всичко е за ваше добро, защото така ще съхранят живота ви ... не е нужно да вадите тела си и да си правите селфита, понеже те са се погрижили да ви снимат постоянно с камери и си получавате снимките в пощата ... в квартала ви постоянно минават катаджиите и се грижат за вашата безопасност като постоянно ви напомнят, че са минавали с бележка поставена на чистачката на колата ви, напомняйки ви, че е добре да се пазят тревните площи, природата като цяло ... котките се радват когато спрете до блока ви и бързат да ви честитят колата като се покатерват по нея и лягат да ви я пазят, така че не е нужно да имате аларма ... в българия се намират най-щастливите шофьори на света!

    Коментиран от #21

  • 9 Чавдар войвода

    32 0 Отговор
    Веднага всички от полицейския патрул да бъдат тествани.

    Коментиран от #18

  • 10 зевзек

    13 3 Отговор
    купуваш си тротинетка, и забравяш за книжката, и следиш медиите, да не стане така да въведат книжки и за тротинетките, и пак да те хванат в крачка
  • 11 13675

    20 0 Отговор
    В, една демократична и европейска държава "като България" се прави общ иск, но това го прави адвоката г-жа Петкова, тук обаче нашите кантори се започва:не се, занимавай, само ще си загубиш времето..... С едно, дума калпава държава, калпаво правосъдие
  • 12 замислен

    18 0 Отговор
    Човек започва да чете и се натъква на "Тестовите комплекти се съхраняват при температури от 4 до 30 градуса С, опаковани в оригиналната фолиева опаковка. Не използвайте комплект, чиято опаковка е повредена или пробита. След отваряне на опаковката, тестовият комплект трябва да се използва незабавно". До тук добре ама лятно време е над 30 градуса, ако са го хвърлили преди това на таблото на автомобила и там е над 40-45 и теста е "добре изпечен" и опаковката е била предварително пробита (някой е размислил като е видял как се къса опаковката) и полицая ти го даде след 4-5 въпроса "и ко ши прайми ся"? си на 99% положителен! и на кой да се оплачеш? Как да докажеш че предварително теста е компроментиран а не ти отказваш да дадеш тест!
  • 13 Ламбо

    14 0 Отговор
    Като ги съдиш и ти метнат 2 бона си късметлия! С такива подаяния даже и г-за не мога да си избърша
  • 14 Даниел

    13 0 Отговор
    Закон та дрънка!
  • 15 Ти съседа си

    26 0 Отговор
    който те тормози не можеш да бутнеш с пръст, за едно бездомно куче лежиш в затвора, държавата ще съдиш.
    Държавата в днешно време е огромна машина от изпечени лъжци и разбойници с пари, какво правосъдие от държавата, когато тя самата го е нарушила?
    Пълен нонсенс. Бягайте крачета от блатото, това е решението.
  • 16 Имаше един закон за

    19 0 Отговор
    вреди нанесени от държавата, но потъна незнайно къде.
    Де факто всички права са само на хартия.
    Прав е Слави, няма такава държава.
    Никъде!

    Коментиран от #22

  • 17 съд

    9 1 Отговор
    съд до дупка !
  • 18 ТАКА Е

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Чавдар войвода":

    До като не се тества пред мен никакви документи не давам,обаждам се на 112 и съобщавам,че полицая е неадекватен.
  • 19 Мисля

    12 0 Отговор
    Да се приеме-Ако до седмица няма резултати от кръвен тест,то той да се смята за отрицателен!
  • 20 законова промяна

    9 0 Отговор
    Милицията защо не ги тестват с тия тестове на работните им места и при положителен да им отнемат полицейските правомощия.При втори тест вече да ги третират както останалото население.

    Коментиран от #24

  • 21 Изречението ти е за Гинес,

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "мани беги":

    Съдържанието е точно.
  • 22 Ми законът пак го има

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Имаше един закон за":

    Ама не ти върши никаква работа. Първо трябва да докажеш, че не си марсианец и тогава евентуално може и да спечелиш делото /50/50/
  • 23 Лудия

    9 0 Отговор
    Адвокат Екимджиев от Пловдив е човека! Него търсете за дела в Страсбург.
  • 24 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "законова промяна":

    Нали Иван Демерджиев тества полицаите в Бургас и много от тях светнаха. Те се оплакаха, че тестовете били неточни. Решиха да не образуват съдебни дела срещу тях, докато не излязат кръвните проби. Де да можеше и за нас да е така?
  • 25 Да ме извиняват

    2 0 Отговор
    наш(ти полийсмъни ама много от тях са просто прости, не луй дьо фюнес ами и отгоре. "Ханко Брат" е просто смешка още по-лошото е , че като са облекли униформите и смятат, че с тях ще ги погребат, и са всемогъщи, ако имаше Закон за персоналната отговорност на държавния служител нещата щяха да са по-различни. В ЦИВЛИЗОВАНИТЕ държави, ако просто ей тъй полицаи те спрат и те подложат на тест за алкохол и наркотици, без да има ПТП, разпоредена и разписана полицейска акция, можеш да ги осъдиш за обида персонално, ако теста е отрицателен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове