Last news in Fakti

2 Май, 2024 12:48 1 161 22

Около 800 хил. българи всяка година отиват в чужбина като сезонни работници

  • българи-
  • сезонни работници-
  • чужбуна-
  • българия

Оценка за трудовия пазар в България

Около 800 хил. българи всяка година отиват в чужбина като сезонни работници - 1
Снимка: БГНЕС

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина. Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

"Темата за сезонния труд в ЕС и в частност в селското стопанство е особено важна, а за нас като синдикати - силно проблемна", каза тя и напомни, че е създаден европейски орган на труда за случаите на тежка трудова експлоатация, когато става дума за сезонна работа. По думите ѝ тези хора са уязвими по отношение на предоставяне на трудов договор, регламентирано работно време, осигуровки, настаняване и условия на труд.

В сектора на селското стопанство има остър недостиг на труд, отбеляза Васильонова в предаването "Преди всички". По думите ѝ Северозападна България е печално известна като едно от най-донорските места, откъдето заминават хора. И това продължава да е така, подчерта тя.

Хората, които заминават, трябва да са максимално информирани, категорична бе Валентина Васильонова. Тя добави, че задължително трябва да имат трудов договор и да е ясно какво им се предлага, да е регламентирано работното време, почивката, извънредния труд.

"Договорът трябва да е с ясни параметри и на български език", отбеляза тя и посочи, че най-честата злоупотреба с трудовите права е свързана с извънредния труд.

По думите ѝ българските сезонни работници вече знаят какво да следят и искат. Но все още има хора, които рискуват и заминават, без да се информират, което е рисково, констатира Васильонова.

Тя обясни, че има много възможности за сигнализиране при проблеми - има обявен телефон за България и за извън страната, има гореща линия при съмнение, че си обект на трафик. Има и създадена платформа специално за сезонните работници, в която всеки има възможност на български език да се сдобие с основна информация за 8 държави.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Боко, крадецът от Банкя.

    25 2 Отговор
    Ха не може да е верно това в статията. Престъпникът от Банкя, близо 15 години начело, ни обясняваше, докато крадеше с шайката си, че тук е най-Убаво, бре. Най-готини и най-чесни са БГ работодателите!
    На кой сега да вярваме???
  • 4 Виж сега

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Сайта те оставя да обиждаш. Но аз обичам БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ БЪЛГАРИ. Заведи ми дело, но аз тебе ще те очистя да помнят вашите че когато се бъзикаш с Ганя, Ганя ще ти извади каарантиите.
  • 5 вижда се

    18 2 Отговор
    Цъфтим и връзваме !! До това ни докара ОПГ ГРАБ
  • 6 Питащ

    7 5 Отговор
    Русофилите в Русия и Северна Корея ли отиват или рискуват да станат джендъри в Германия и Англия?

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русофилите

    5 9 Отговор

    До коментар #6 от "Питащ":

    не работят. Те са основно пенсионери без образование които мразят всичко и всеки (освен Русия). Те НЕ работят

    Коментиран от #14, #16

  • 9 Хахахаха

    4 6 Отговор
    Колко от тях отиват за раша? Искам да знам.
  • 10 Хахахаха

    9 8 Отговор

    До коментар #6 от "Питащ":

    Русофилите първи ще хванат автобусите за западна Европа, ако путлера дойде да ги освобождава!

    Коментиран от #17

  • 11 замислен

    13 1 Отговор
    Интересно, хората рискуват да работят без договори и ясни работни условия в селското стопанство на запад и не искат да стоят тук? Да имат договор и ясна заплата? нещо не разбирам? защо не им се стои тук?

    Коментиран от #13, #15

  • 12 мани беги

    4 0 Отговор
    м тъй жа йе
  • 13 мани беги

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "замислен":

    там ако буфка да кажем 6 мес. и като си дойде тук да ги умножи х2, то може евентуално да си позволи да спинка следващите 6 мес. понеже там е вземал двойно, тройно на парите у нас дето ще изкарва ... цялата им схемичка е мно проста :) тук ще трябва да буфка и 12-те мес. :)
  • 14 Се радвам

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Русофилите":

    Абеее като гледам какви "вишисти" пънат жили по полетата ,шосетата и кланниците на Европа направо се радвам , че русофилите си стоят тук.
  • 15 мани беги

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "замислен":

    тук с договорът, който е все на мин. раб. заплатка и ясна такава мижава заплатка, какво те топли всичко това за 12-те месеца дет ще трябва безспирно да им робуваш по 9-10 часа, 6-7 дни в седмицата? и колко травми и болести ще натрупаш за годината? струва ли си?
  • 16 Питащ

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Русофилите":

    Напоследък има и млади, които са повярвали. За Копейкин май гласуват и хора на средна възраст.
  • 17 Питащ

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хахахаха":

    "Ако" или "когато" - ако Украйна падне един руски генерал заплашва да "продължат напред".
  • 18 Проста работа но добре координирана!

    3 0 Отговор
    Проста работа но добре координирана! След като си в състояние да я вършиш.... Защо да не получиш по-добро Възнаграждение за труда си! Вместо да ставаш слуга на Местните Цървули! - За Нищо! - Да Мрат!
  • 19 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    В "дивия Запад" почти няма заплата под 1000.1200 евро.. И каквато ще да е работата, има ред, синдикати, осигуровки, отпуски и регламирано работни време !!
    Правилно човек си задава въпроса : Защо да блъскам тук и да плащам на "бизнесмена" че му работя ? Когато при каквато и ще да е работа , в крайна сметка получаваш 400 евро с триста зора....!?
    И хубаво– . един милион ежегодно ходят на гурбет ! А колко се връщат ?? И защо сме далеч под 6 милиона граждани на тази територия ??
    Лошото е, че на "борците супер свободен стил за власт" изобщо не им пука !! Те умуват как да спечелят изборите. А някой от тях дори не искали държавни постове, моля ви се !?
  • 20 бай село

    1 1 Отговор
    А защо не казвате колко Българи отиват да работят в Русия.
  • 21 САМО ЗАЩО НЕ ПУБЛИКУВАТЕ

    1 0 Отговор
    ТЕЛЕФОНА ЗА СИГНАЛИ ?
  • 22 УКРАЙНА КАТО ПОБЕДИ НЯКОГА СЛЕД 1000 ГОД

    1 1 Отговор
    ЩЕ ХОДИМ И ТАМ ДА РОБУВАМЕ ЗА БЕЗ ПАРИ ЗАЩОТО ТЯ ЩЕ Е В НАТО И ЕС - ТОЕСТ ПРАВАТА НА РАБОТНИКА ЩЕ БЪДАТ МАЧКАНИ КАКТО НАВСЯКЪДЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове