Last news in Fakti

3 Май, 2024 07:28 767 26

България се изкачи с 12 места в класацията за свобода на словото

  • медии-
  • класация-
  • свобода на словото

Страната ни вече е 59-а в света в подреждането на "Репортери без граници"

България се изкачи с 12 места в класацията за свобода на словото - 1
Снимка: Медиапул

България се изкачва с 12 места в класацията на „Репортери без граници” (RSF), предаде NOVA.

Страната ни вече е 59-а в света по свобода на словото от 180 държави, сравнено със 71-вото ни място през миналата година. България подобрява позицията си и при страните от Европейския съюз, като се изкачва от 24-то на 23-то място.

Сред причините за повишаване резултата на България, „Репортери без граници” посочва предходния редовен кабинет, „показал готовност да предприеме реформи в областта на свободата на медиите”. Организацията отбелязва и реакцията на властите в случаите на полицейско насилие над журналисти. „Въпреки ръста, политическите и икономическите показатели и показателите за сигурност на свободата на медиите остават сравнително ниски”, допълват от „Репортери без граници“.

В страните от Европейския съюз свободата на медиите е в добро състояние, пише в доклада, като се отчита и наскоро одобреният от евродепутатите Европейски закон за свободата на медиите, чиято цел е да защитава журналистите, да се бори с политическата намеса в редакционните решения и да увеличи прозрачността на собствеността на медиите.

Въпреки че запазва първата си позиция, Норвегия е сред страните, които са претърпели спад в политическия си рейтинг. Ирландия (8-о място) отстъпва от позицията си на лидер в ЕС на Дания (2-ро място), следвана от Швеция (3-то място). Германия вече е сред първите десет държави. От RSF коментират, че свободата на медиите е поставена на изпитание в Унгария, Малта и Гърция. В източната част на Европа, условията за журналистика се влошават поради мащабите на дезинформацията и цензурата в медиите.

Трите държави, които бяха на дъното на миналогодишния индекс - Виетнам, Китай и Северна Корея, отстъпват позициите си на три страни, чиито политически резултати рязко са се понижили. Това са Афганистан (спад с 44 места в политическата класация), който преследва журналистите непрекъснато, откакто талибаните установиха контрол над управлението в страната; Сирия (спад с осем места в политическата класация); и Еритрея (спад с девет места в политическата класация), която сега е на последно място както в политическата, така и в общата класация.

От „Репортери без граници” отчитат наситената с избори година, като предупреждават, че при липсата на регулация, използването на генеративния изкуствен интелект в арсенала на дезинформация за политически цели, е притеснително. Дийпфейкът вече заема водеща позиция по влияние на хода на изборите. Доказателство за това е дийпфейк аудиото на журналиста Моника Тодова по време на парламентарните избори в Словакия. Това е един от първите документирани случаи на такъв вид атака срещу журналист с цел повлияване на изхода на демократични избори. Организацията очаква и засилен натиск върху журналистите във връзка с вота във всички региони на света.

Организацията обобщава, че свободата на медиите по света е застрашена от хората, които би следвало да са нейни гаранти - политическите власти.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    17 1 Отговор
    и кои са на първо и на последно място Защо не я дадете тая "класацията" в таблица

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ХАХАХА

    30 0 Отговор
    Поредната платена организация, която се върти в посока на парите. Сигурно свобода на словото наричат забраната да се публикуват или канят хора с различно мнение от "правилната"либерастка мисъл. Толкова са прозрачни ,че не си струва да се коментират.

    Коментиран от #5

  • 4 Оборудване

    27 0 Отговор
    Какво свобода бълнувате?
    Защо цензурирате нашите постинги?
    Защо спирате алтернативните телевизии?
    Къде е свободата на словоизлияние на народа чрез референдуми?
    Защо националната телевизия няма спорове, дискусии по животрептущите теми?
  • 5 ЕВРОНЮЗ

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Свободата на словото е заключена в английския затвор БЕРМАШ с присъда от над 150 години за назидание над останалите..... А останалите ядат пуканки и никой не смее да напише по вестници и телевизии СВОБОДА ЗА ДЖУЛИАН АСАНЖ.
  • 6 3:1

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    На последно място са Гърция, Украйна, Германия
  • 7 Няма свобода още

    4 15 Отговор
    Не е вярно 95% от медиите са дезинформатори и про -руски в България .
  • 8 Госあ

    7 1 Отговор
    Свобода на словото ми звучи като свобода за каторжниците у Америка. Напротив, трябва да има много сериозна цензура за лъжлива пропаганда и чуждо влияние. Работата на журналиста трябва да бъде отразяване на обективни факти, а не говорене.
  • 9 Свобода на...

    10 0 Отговор
    ..да да, при последното публикации на Евростат българите над 60% не гледат новини и политически предавания, защо ги лъжат и промиват главите.
    Като добавим с триене на ком, збрана за гледане на едни тв, цели сектори от живот не се коментира, не се дава репорражи от протести и заглушават..
    Спокойни може да ви кажа...ФОСТАTA
  • 10 Сандо

    9 0 Отговор
    Част от този възход се дължи и на ФАКТИ:започнаха да ни информират за руски победи на фронта и за окаяното състояние на укрите.А и това не е малко в тая отровена медийна среда.
  • 11 да де

    10 0 Отговор
    Това шега ли е за свободата на словото хаха особено в измислени сайтчета като това къде често странно защо половината коментари ги няма.
  • 12 дядото

    8 0 Отговор
    ха-ха.щом свободата на словото върви нагоре в класациите,какво ли е в държавите от ес
  • 13 Баце ЕООД

    9 0 Отговор
    Пфф, ахахахаха. Вервам и на класацията и на свободата на словото

    Коментиран от #24

  • 14 Истината:

    10 0 Отговор
    "Вица на Годината: България се изкачи с 12 места в класацията за свобода на словото"
    Вижте Изтритите коментари по сайтовете и вЕрвайте на това твърдение на "Репортери без граници"
    Особено много са те в Нефакти
  • 15 Факти,

    8 0 Отговор
    За каква свобода на словото говорите!
    Защо не напишете нещо за Изложбата в Москва на Пленена западна техника
    Открита на 01.Май на Поклонная!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Измекяри

    0 2 Отговор
    Слава Кокине!
  • 19 България

    4 0 Отговор
    напредна в "свободата на словото" като забрани словото. Предстои "министерство на истината" и "полиция на мисълта".
  • 20 Налудник

    3 0 Отговор
    Добра новина. Ама от "Факти" не са чули за нея. Хайде сега и това го изтрийте, "свободнословци"...
  • 21 Георги Илиев Митев

    2 0 Отговор
    " Пролетарии от всички страни , съединявайте се ! " . Типичен пример за Република България. Преди 10-ти и след 10-ти Ноември 1989 г. журналистите от комунисти станаха " деца на социализма " . Свободно мислещите и хората , които сме творци и свободно писещи в сатиричен стил все още сме цензурирани , преследвани и не желани от българите от български произход в Република България .

    Коментиран от #23

  • 22 Кат ми пееш Пенкеле .....

    0 0 Отговор
    Кат ми пееш Пенкеле ..... Кой ли те Слуша!
  • 23 Не сме Цензурирани!

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Георги Илиев Митев":

    Не сме Цензурирани! А просто Игнорирани!
  • 24 Защо ?

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Баце ЕООД":

    Всеки е свободен да каже всичко! Въпроса е дали това ще остане видимо за всички останали!
  • 25 Каква свобода?

    0 0 Отговор
    Каква свобода? Като дори Журналиста не иска да те чуе! - Каква Помия!
  • 26 Ти да видиш

    1 0 Отговор
    Хахахахааа.... смях. Колкото по-голяма е цензурата у нас, толкова повече се изкачваме в тази "независима класация". ПППДБ - Прокопи Продължава да Прави на Дебили Българите.
    Чудя се дали си вярвате? Защото едва ли някой е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове