Last news in Fakti

4 Май, 2024 09:05 3 103 33

Диана Русинова: "Нововъведенията", натресени на софиянци, са отречени, незаконосъобразни и твърде опасни

  • диана русинова-
  • софиянци-
  • ремонти-
  • опасни

Освен всичко обаче, се оказва, че "новото" и "модерно" решение директно нарушава и изискванията въведени чрез Приложение № 9 към чл. 67 на Наредба № РД-02-20-2 от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии, коментира експертът

Диана Русинова: "Нововъведенията", натресени на софиянци, са отречени, незаконосъобразни и твърде опасни - 1
Снимка: БГНЕС

Експертът по пътна безопасност Диана Русинова нарече "нововъведенията", натресени на софиянци, "отречени, незаконосъобразни и твърде опасни". В своя публикация в социалните мрежи специалистът от Европейския център по пътни политики пише още: "Чудно ми е как СДВР Столична Полиция са се съгласили и са допуснали да съгласуват незаконосъобразен проект?", цитирана от "Фокус".

Ето и текста на нейната публикация във Фейсбук :

"Следя от няколко дни особено усиления спор по отношение на новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Проф. Ф. Нансен". Няма да коментирам на този етап начините на паркиране и другите странни неща в този проект, но днес ми попадна този спирков перон, който се явява продължение на велосипедната алея по бул. "Патриарх Евтимий". Истината е, че на Софиянци им се предлага решение, което тотално е отхвърлено още преди повече от 10 години в Лондон и преди 20 години в Холандия като опасно и неефективно.

Всъщност ни се предлагат "нововъведения", които не само, че са отречени като остарели и неработещи, но са и твърде опасни за участниците в движението, най-вече за пешеходците чакащи обществения транспорт на спирковия перон (на спирката).

Освен всичко обаче, се оказва, че "новото" и "модерно" решение директно нарушава и изискванията въведени чрез Приложение № 9 към чл. 67 на Наредба № РД-02-20-2 от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии.

Между другото това, че решението, което беше натресено на Софиянци, е неработещо, остаряло и неефективно, но и опасно, не е само мое мнение. Това мнение очевидно се споделя и от властите в Нидерландия и Великобритания, както и от редица други специалисти. Но пък в крайна сметка, така става, като чертаем организация на движението по картинки без да имаме елементарно понятие за правилата и нормите действащи в България. Просто ей така, на пук на всички, да си наложим нашето, защото сега ние сме силните на деня. Или общо взето това е резултатът когато графични дизайнери решат да се месят в организацията на движението.

Чудно ми е как СДВР Столична Полиция са се съгласили и са допуснали да съгласуват незаконосъобразен проект?

При примерите от Лондон, хубаво ще е да обърнете внимание и как велосипедистите карат - с каска и светлоотразителна жилетка, докато тук в България авторите на идеята за тази безумна споделена спирка са същите, които с крякане и викане не допускат да задължим и нашиете велосипедисти да прилагат елементарна грижа за живата и здравето си.

В коментарите ще намерите линк към доста добре аргументирана статия, защо предложението, които ни натресоха е повече от опасно"


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАЖДАНИН

    56 7 Отговор
    В общината няма и един нормален който си върши работата , и това е от 35 год. .За това София ще прилича на Исламабад.
  • 2 Бонев

    60 11 Отговор
    Било незаконосъобразно. Ами че тези са шампиони в нарушаване на закона и конституцията.
  • 3 Мутрополис

    35 5 Отговор
    Добре, че разработките на летящи автомобили вървят все по-бързо.
  • 4 Логично

    25 5 Отговор
    Полицията пази гражданите от самите тях 🤣
  • 5 Иван

    11 25 Отговор
    Трябва нещо да се случва, не е така - бездействието на предният кмет.

    Коментиран от #6, #28

  • 6 Моарейн

    53 12 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Така де, луд умора няма, обаче лудостта на Бонев и компания застрашава всички ни.
  • 7 глоги

    18 3 Отговор
    ЕкспертКАтА по пътна безопасност -Диана Русинова
  • 8 Бонка

    19 4 Отговор
    Туй са парички за мен
  • 9 Леля Гошо

    36 5 Отговор
    Велоалеята е твърде тясна за прайд паради, моля да бъде разширена!
  • 10 Стършели

    26 1 Отговор
    Пишман-политици се пишат за специалисти по вссичко.
    Явно не са карали кола, не са секачвали на велосипед и не са ползвали градски транспорт!
    Кара ги шофьор на Ролс Ройс.
  • 11 Край

    20 8 Отговор
    Проблема беше че велоалеята до сега вървеше по тротоара на Витошка, който е много натоварен с хора. Велоалейте трябва да намаляват колите а не пешеходците за това трябва да да за сметка на уличното платно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Майора

    36 4 Отговор
    Има една поговорка “Като ми пееш Пенке ле , кой ли ми те слуша”!Та новите от “Смучи София” освен да вземат незаконосъобразни и без обсъждане решение както техните предци чоито наследници са , друго знаят ли? Единствено което направиха е да си вдигнат тройно заплатите!
  • 15 Анархиста

    39 3 Отговор
    В София управляват ДЖЕНДЪРИ
  • 16 Бай Митьо съм

    13 22 Отговор
    Големи мрънкала сте “столичани”. Като няма, що няма, като има що така е направено. Няма угодия на простия.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ами на

    4 3 Отговор
    Ц Офиянци трябва да им е гадно
  • 19 Опааа

    21 3 Отговор
    Как можаха софиянци да изберат за кмет тоя ППееее аааа ст?!? 🤦‍♂️
  • 20 Доктора

    4 12 Отговор
    Много си е добре дори, ама нали гербавите не могат да краднат нищо и пият като прасета за помия.
  • 21 София

    5 1 Отговор
    Ремонт на ремонта
  • 22 Смучи София

    11 1 Отговор
    Толко си можем!
  • 23 АГАТа Кристи

    14 2 Отговор
    До мис БОНИ :
    Въпросните булеварди задължително бъдат окичени с траспаранти с цветовете на дъгата.
    "Целта оправдава средствата".
  • 24 Механик

    11 1 Отговор
    Кметът е долен ляв крачен актуатор. Борето Бонев е по-долен и по-ляв.
  • 25 БОЦ - ко

    10 0 Отговор
    Защо обува мис Бони,
    Мъжки панталони,
    Да излезе с късичка пола,
    Не да я носи само у дома!

    Коментиран от #29

  • 26 Овен

    5 11 Отговор
    Те поне правят нещо а вие само плюете
  • 27 n√Варна

    3 0 Отговор
    В споменатата Наредба № РД-02-20-2 от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии има откровенни тъпотии катто например понятието "пешеходна/и алея/и".
    Терминологичният смисъл на алея е ПЪТ ЗА ПЕШЕХОДЦИ и не е нужно да се определя като пешеходна.
    Велосипедното трасе в жълто противоречи на чл. 4. ал. 3 (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2016 г., в сила от 20.09.2016 г.) от НАРЕДБА № 2 ОТ 17 ЯНУАРИ 2001 Г. ЗА СИГНАЛИЗАЦИЯ НА ПЪТИЩАТА С ПЪТНА МАРКИРОВКА: Пътна маркировка с жълт цвят се използва само за очертаване на начупени линии, обозначаващи площи, забранени за престой и паркиране на пътни превозни средства, и за очертаване на ленти, предназначени за движение на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бай Ху (By Who)

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "БОЦ - ко":

    Браво господине, изтински талант сте!

    Коментиран от #32

  • 30 За протокола

    10 1 Отговор
    Трябва да спасим София от Мис Бони и всички ентусиазирани некадърници, които с комсомолски плам вършат глупости и по метода "проба-грешка" се опитват да запълнят празнотите в образованието, опита и мисленето си.
    Шест месеца след избора на нов кмет и нов СОС безумията стават нетърпими. А какво ли ако успеят да си изкарат целия мандат?!?!?
    Тези хора са вредни и трябва да бъдат спрени!
  • 31 #идиоти вън

    8 1 Отговор
    Най-опасни са амбициозните глупаци, те нямат спиране да реализират простотиите си, убедени в собствената си непогрешимост! Спаси София- Съсипи София! Не е луд този който яде на баницата мекото, а този койт му я дава!!!
  • 32 БОЦ - ко

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бай Ху (By Who)":

    Смирено и без напърчени
    уши - БЛАГОДАРЯ !
    Светли празници !!!
  • 33 007

    2 0 Отговор
    Този номер за злоупотреба или по точно крадене, на свои хора се дава проектче, което е грешно и после отново поръчка за да се върне старото и така двойна кражба. А бе, красиви и умни и алчно гладни. София вече получи едни милиони за задълженията тема им, т. е. бедните от държавата плащат на заможните софиянци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол