Last news in Fakti

8 Май, 2024 15:24 2 373 28

НСИ: Населените места в България без нито един жител са били 201 през 2023 г.,

  • нси-
  • села-
  • жители-
  • българия

И през 2023 г. населението на Столична община е неравномерно разпределено в отделните ѝ райони

НСИ: Населените места в България без нито един жител са били 201 през 2023 г.,  - 1
Снимка: Архив

Към 31 декември 2023 г. населените места в България без нито един жител са 201, като най-голям брой от тях се намират в областите Велико Търново (67), Габрово (67), Кюстендил (10) и Кърджали (9), съобщи Националният статистически институт (НСИ). В 1453 села, или в 27,6 на сто от населените места, живеят от 1 до 49 души включително. Над 100 000 души има в шест града в страната, в които живее 35,2 на сто от населението, пресмята БТА.

Справка в НСИ сочи, че към 31 декември 2022 г. населените места без нито един жител са били 205, като най-много те са били в областите Велико Търново (69) и Габрово (68), следвани от Кърджали (9), Смолян (9) и Кюстендил (9). В 1249 села, или в 23,8 на сто от населените места през 2022 г. са живеели от 1 до 49 души включително. С население над 100 000 души са били също шест града в страната, в които са живеели 35 на сто от хората у нас.

Както и през 2022 г., миналата година най-голямата по брой на населението община в България е Столична. Освен нея още 7 общини в страната са с население над 100 000 души - Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Сливен и Плевен. Относителният дял на населението в тези 8 общини представлява 40,8 на сто от цялото население в страната.

И през 2023 г. населението на Столична община е неравномерно разпределено в отделните ѝ райони, сочи справка в НСИ. В два от тях - "Люлин" и "Младост", живеят 15,7 на сто от жителите на Столична община, като всеки един от посочените райони наброява над 100 000 души. Най-малкият район в Столична община продължава да е "Банкя" с население 11 531 души, или 0,9 на сто от населението на общината.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 7 Отговор
    ШаЛапаТова ще построи Кибуци за изгонените евреи от Израел а нашите соросоиди ще им работят на нивите вместо палестинците безплатно.

    Коментиран от #13

  • 2 Хахаха хахаха

    25 0 Отговор
    Населени места, по скоро изселените места неграмотници
  • 3 Реалист

    26 9 Отговор
    Така се случва когато Американското посолство управлява с продажни марионетки

    Коментиран от #5

  • 4 ами да ги закриват .

    14 5 Отговор
    населено място е за друго . Когато има население . когато няма не е населено място бе . Средствата ги пренасочват и за населено с хора правят инфраструктура , отделят за път , услуги и транспорт . Най-много е за София 3 милиарда .
  • 5 Последния Софиянец

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Изтребват ни като индианците с евтина огнена вода, отнемане на земята и добитъка и изкуствени болести.И затварят последните оцелели в резервата София.

    Коментиран от #8

  • 6 Българин

    15 1 Отговор
    Бившият командир на полската специална част GROM, генерал Роман Полко каза за Wprost , че броят на младите украинци, които не искат да се бият и са заминали в чужбина, достига цяла армия.
    Положението е същото и в България.

    Положението е същото и в България.
  • 7 Гост

    7 0 Отговор
    И там ли има бум на строителството и повишено търсене, което изпреварва предлагането?
  • 8 Селски джендер

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    На мен ма стига да се епилирам в Софето в апартаментче в манастирски ливади и да карам дизелово джипче.
  • 9 Шабан

    13 0 Отговор
    Когато основният етнос 145 години мисли само за себе си и извлича своето щастие от нещастието на "другите" (тоест чуства се значим и щастлив само когато "другите" нещастни), така става! Държавата се самозатрива!!!

    А сега търсиМ пак кой ще бъде виновен...........
  • 10 спокойно

    14 2 Отговор
    Важното е че тенденцията е демократична...
  • 11 Смех

    3 3 Отговор
    Вие кажете как се подмиват 1.5 млрд пенсионерски китайски затници и кой ще го прави
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АБСОЛЮТНО ВЯРНО И ТОЧНО КАЗАНО..

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Това е истината!
  • 14 покруса

    8 1 Отговор
    Още ще се увеличава бройката им. Общество,което се обезлюдява и чувствително застарява,няма как да си пълни населените места.
  • 15 Циник

    9 4 Отговор
    В тия 201 безлюдни селища има ли целогодишно банани? За един приятел питам.
  • 16 САТЪРА НА ХАНА

    9 3 Отговор
    ОПТИМАЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ СПОРЕД МЪДРЕЦИТЕ ОТ ЦИОН Е ОКОЛО
    2.5 МИЛИОНА ДУШИ ОТ СМЕСЕН ПРОИЗХОД :))
    ....
    КЪМ 2100 ПО ПРОГНОЗИТЕ НА ЦРУ СЕ ОЧАКВА ДА ГО ДОСТИГНЕМ

    Коментиран от #21

  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    6 9 Отговор
    НАЙ - УМНИТЕ БЪЛГАРИ ЩЕ СА ТЕЗИ КОИТО
    СИ КУПЯТ ПО 4-5000 ДЕКАРА ЗЕМЯ В РУСИЯ ЗА 100 000 ЕВРО И НЕ СЕ МЪЧАТ ДА УСВОЯВАТ ЧУКАРИТЕ
    ..... В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДОСТАТЪЧНО ЗЕМЯ ЗА ЧАСТНО ЗЕМЕДЕЛИЕ ... ЕДИНСТВЕНО КОМУНИСТИЧЕСКИ КООПЕРАТИВИ МОГАТ ДА ИЗХРАНВАТ ПРИРАСТ АКО ВЪОБЩЕ ИМА ТАКЪВ

    Коментиран от #23

  • 18 истина ти казвам

    17 2 Отговор
    Ако един млад човек със средно образование,токущо завършил и започне работа,заплата 950лв! След като го орежат със данъците чисто около 800лв!!! Със трици маймуни не се ловът бОК люци! И как да издържа семейство и малки деца?
  • 19 Ммммма

    6 5 Отговор
    Благодарим ви европейски партньори.и да демокрация е .има и банани цяла година.
  • 20 Артилерист

    13 2 Отговор
    Представяте ли си какъв демократичен безжизнен лунен пейзаж представляват повече от 1000 изоставени от хората населени места. Това е невероятна трагедия! Без война обезлюдена територия. Там е кипял живот, хора са се трудели, празнували, женели са се, деца са създавали и детска врява е огласявала площадите, а сега е мъртвило. А в колко уж населени места има имитация на живот без транспорт, здравни заведения, училища. Защо са напуснали домовете си хората, къде са отишли? Това е убедителен признак на изчезването ни. Няма ли виновни за това?

    Коментиран от #24

  • 21 оня с коня

    8 6 Отговор

    До коментар #16 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Нещо бъркаш Русия с България - в Русия НЯМА ЧАСТНА ЗЕМЯ за продан,всичко е Държавно за разлика от БГ.Колкото до "Умните българи" за които береш грижа,НИЕ сме си върнали Земите и си получаваме ЕКЗАКТНО Рентата от "Алчните зърнари"/110лв на ДКА е при мене в Добруджа,има и доста нагоре/,а ти чакай пари от Русия щото явно не си стригал Вълна от Змия:)
  • 22 Киро от Банишора

    7 2 Отговор
    Населените места в България без нито един жител са били 201 през 2023 г., ,
    А на тези населени места се водят .Кметове със секретари ,, излишни пари на вятъра
  • 23 Ъхъ

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Само че вече няма ученически, студентски и войнишки бригади, че и от предприятията изпращаха хора. Мечтай си някой вече да ти работи ангария.
  • 24 Има и познай кои са

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Артилерист":

    Тези, които ги държаха насила затворени в територията и не им даваха да мърдат от селото. Или в града, ама срещу жителство и съответно най-непривлекателната работа. Още като отвориха границите и по-младите се изнесоха, а старите вече са на привършване.
  • 25 Очевидец храбър

    5 3 Отговор
    Така се случва когато Американското посолство управлява с продажни марионетки !!! Изтребват ни като индианците с евтина огнена вода, отнемане на земята и добитъка и изкуствени болести. И затварят последните оцелели в резервата СофияСтан !!! Важното е че тенденцията е демократична !!! Геноцида продължава! Планът на сатанистите работи!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Запознат

    1 1 Отговор
    София друска в канализация която е на повече от 100 години и водопроводна мрежа от преди втората световна война. Нови улици и булеварди не се правят защото това струва пари които могат да бъдат откраднати. Населението се примамва в големите градове като стадо овце които да плащат такси и данъци , скъпа и некачествена храна , рекламират некачествено и неадекватно образование, лошо и дори трагично здравеопазване , ниска и почти нулева култура. На това в развития свят се присмиват и го оприличават на безвъзвратен упадък. Държавата се ръководи от същия бандитизъм в лицето на едни и същи деградирали бандити които са облечени с власт , власт купена с откраднатите пари от държавата и с одобрението на цяла Европа и нейния покровител САЩ. Това е картината на държавата и всяко селце в нея.
  • 28 Запознат

    1 1 Отговор
    България е ОБЕЩАНА държава и процеса на осъществяването е това което наблюдаваме безучастно. Не е далече деня в които няма да можем нито да избягаме , нито да се върнем по тези земи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове