Last news in Fakti

11 Март, 2014 16:40 3 191 0

Ваньо Танов: Мишо Бирата си плащаше на властите, за да няма проблеми

  • ваньо танов-
  • агенция "митници"-
  • мишо бирата-
  • комисия-
  • натиск-
  • телефонен разговор-
  • бойко борисов

Натискът към мен започна след като отнех лиценза на фирмата му, разказа бившият шеф на Агенция

Ваньо Танов: Мишо Бирата си плащаше на властите, за да няма проблеми - 1
Ваньо Танов

Бившият директор на Агенция „Митници” Ваньо Танов беше изслушан на заседанието на Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения му телефонен разговор с тогавашния министър-председател Бойко Борисов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт.

Пред т.нар. „комисия за Мишо Бирата” Танов заяви, че фирмата на Михаил Михов не е била изолирана от общата проверка, която е трябвало да бъде извършена във връзка с търсенето на резерви и мерки за увеличаване на приходите на агенцията, тъй като според анализите през 2009 г. в митниците имало много сериозни общи задължения от невъзстановен акциз в размер на 400 милиона лева.

Не е оказван натиск върху мен за извършване на проверка на фирмата на Мишо Бирата. Не съм се виждал с нито един от производителите на бира и не съм запознат с тях.

Според констатациите, почти във всички данъчни складове имало нарушения за съставяне на актове. “Тъй като във въпросния склад за производство на бира, по това време, което съм видял, има производство на спирт, което е недопустимо – тежко акцизно нарушение и според закона трябва да се предприемат мерки по отнемане на лиценза. Преписката е разпределена в дирекция „Акцизи”, но не съм запознат с нея. Проверката беше извършена от МВР. Лицензът на въпросната фирма е отнет”, обясни Танов.

Имало е оплаквания обаче, че Агенция „Митници“ е отнела неправомерно този лиценз.
“Бях повикан при премиера, който възложи на министъра на финансите да изясни случая”, каза той. Според него, на тази среща Бойко Борисов казал: „Аз съм поел ангажимент, че никой няма да прави това, което са правили предишните".

“Обвиненията към мен бяха, че имам претенциозни отношения към тази фирма. Изисках материалите по преписката, явявах се в кабинета на министъра на финансите и защитих тезата си, че лицензът е отнет правомерно”, заяви още Ваньо Танов.

Той коментира, че разговорът с бившия премиер Бойко Борисов за Мишо Бирата не е автентичен, а сглобен от няколко разговора, по повод извършената проверка, след като съдът връща лиценза на фирмата. Целта на Агенция „Митници” в този период не е била да отнеме лиценза на въпросната фирма, а да спре производството, обясни той.

“В телефонния разговор с тогавашния премиер става въпрос за материалите по преписката, които да бъдат при мен, за да обсъдим въпроса, защото тогава разсъждавах, че извършвайки проверка, ние наливаме масло в огъня и потвърждаваме, че имаме тенденциозно отношение към тази фирма. Той каза, че отнемането на лиценза е било като крайна мярка с цел фирмата на действа по закон. Митниците най-малко са заинтересовани да отнемат лиценз на която и да е фирма, защото тя събира приходи от тях”, изтъкна пред комисията Танов.

Повече от 80% от фирмите изпълнили изискванията на закона, а останалите са разчитали на някакви политически протекции да не го спазят. “Правя такъв извод, защото след като беше отнет лицензът, собственикът (който по-късно почина) тогава беше изненадан”, подчерта Танов. Аз винаги съм си плащал и се чудя как може да ми отнемете лиценза, казал тогава Мишо Бирата. Той имаше нагласа, че както са вървели досега нещата, така ще продължат и в бъдеще. Чрез атака към Агенция „Митници” той се е надявал да запази фирмата си, обясни Танов.

До момента Мишо Бирата не е имал проблеми - и изведнъж му се появява проблем. “Но той е такъв човек, че си мисли, че всичко може да се реши с едно обаждане по телефона. Той и не се претестява да го каже, че през годините е плащал на властите – той това го смята за нещо естествено”, коментира още Ваньо Танов.

Според мои предположения, през 2009 година атаките заради проверките на фирмата на Мишо Бирата са идвали от тогавашния президент, чрез тогавашния министър-председател, заяви Танов. Не виждам нищо лошо в това, президентът да се обади на премиера и да му каже: „При мен е постъпила информация, че митницата се заиграва, и е отнела неправомерно лиценза на еди си кой”, даде пример бившият шеф на митниците.

По думите му, за всеки отнет лиценз, е имало свирепи атаки от някого.

Председателят на комисията Йордан Цонев каза, че според него правомерно е иззет лицензът на фирмата на Мишо Бирата и че комисията ще очаква документа, в кото да е посочено искането на Танов за сезиране на прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове