Last news in Fakti

14 Март, 2014 17:03 2 290 0

ВКС ще наблюдава разследването на инцидента в Лясковец

  • лясковец-
  • полиция-
  • стрелецът

През 2012 година той е отказал да предаде оръжието си

ВКС ще наблюдава разследването на инцидента в Лясковец - 1
Снимка: БТА

На 10.02.2012 г. Районна прокуратура – Горна Оряховица, на основание чл. 155 от Закона за здравето, е отправила искане до съда за задължително настаняване в лечебно заведение на Петко Савов Петков. Това съобщиха от прокуратурата във връзка с  проведената полицейска акция в гр. Лясковец днес, при която загина баретата Емил Шарков и бяха ранени други трима служители на реда, които са във ВМА.

Мотивите на прокуратурата са постъпили множество жалби от Петков срещу негови съседи. При извършените проверки обаче са събрани данни, че вероятно лицето-жалбоподател страда от психично заболяване и се нуждае от лечение, тъй като е опасен за себе си и околните. Съдът е постановил принудително довеждане на Петков. На 15 март 2012 г. е планирана специална операция с участието на СОБТ и Института по психология на МВР за задържането и довеждането му в съдебно заседание. По разпореждане на главния секретар на МВР операцията не е реализирана, както първи съобщихме от Факти.бг. Образуваното в Районен съд – Горна Оряховица производство за настаняване и лечение е прекратено от съда на 30.03.2012 г., след двукратни опити Петков да бъде принудително доведен и изслушан от съдебен състав.

На 16.10.2013 г. Районна прокуратура – Горна Оряховица, е образувала досъдебно производство срещу Петко Савов Петков за това, че от 18.06.2012 г. до настоящия момент в дома си в гр. Лясковец е държал огнестрелни оръжия – един ловен автомат, една ловна пушка и две ловни карабини, без да има надлежно разрешение(престъпление по чл. 339 от НК). В хода на разследването е установено, че Петков е имал разрешително за носене на ловно оръжие, чийто срок е изтекъл на 17.06.2012 г. След тази дата разрешителното не е било подновено и Петков е отказал предаването на оръжията в МВР.

На 13.03.2014 г. Районна прокуратура – Горна Оряховица е уведомена за подаден сигнал в РУП – Г. Оряховица, от Николай Кожухаров, директор в СОУ „М. Райкович“, гр. Лясковец. В сигнала е посочено, че Петко Петков е отправил заплахи и закани за физическа саморазправа с ученици от гореспоменатото училище и със самия директор, като е подчертал, че е ловец от 10 г. Дворът на училището граничи с двора на имота на самия Петков. Районна прокуратура – Горна Оряховица незабавно е поискала даване на разрешение от Районен съд – Горна Оряховица за извършване на претърсване и изземване в дома на Петков – за откриване и изземване на огнестрелните оръжия и други предмети със значение за досъдебното производство. В хода на разследването са събрани доказателства за емоционалната нестабилност на Петко Петков (враждебни нагласи и неадекватни междуличностни отношения).

На 13.03.2014 г. Районен съд – Горна Оряховица е дал разрешение за исканото претърсване и изземване, което е изпратено на разследващия орган за изпълнение.

На 13.03.2014 г. случаят е докладван във ВКП. Предвид емоционалното и психическото състояние на Петков – отправените от него заплахи за саморазправа с ученици, както и доказателствата за държани от него огнестрелни оръжия, е оценена високата степен на риск и необходимостта от провеждане на спешни действия. Създадена е организация за подпомагане на разследващите с допълнителен брой служители на МВР, като по разпореждане на ръководството на министерството на място са изпратени и служители на СОБТ.

На 14.03.2014 г. при опит да се започне разрешеното претърсване в дома на Петков, той е оказал съпротива, като е произвел изстрели срещу полицейските служители, дошли на място.

Пострадали са четирима полицейски служители, като един от тях е загинал. Окръжна прокуратура – Велико Търново незабавно е започнала досъдебно производство срещу Петко Петков за убийство на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата (чл. 116, ал.2 от НК). В момента се провеждат интензивни следствени действия, разпитват се свидетели, извършват се огледи на местопроизшествието, назначени са експертизи. Извършителят е задържан от органите на МВР. Делото е взето на специален надзор от отдел „Специализиран“ във ВКП.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове