Last news in Fakti

18 Март, 2014 16:37 900 1

Мерджанов: Ще настояваме за оставки на виновните по случая „Лясковец”

  • лясковец-
  • мерджанов-
  • оставки-
  • виновните-
  • стрелецът

По думите му са били лансирани много версии, включително и за повече жертви, които според него са неверни по данните след разговорите му с главния секретар.

Както вече обявихме на семинара в Боровец по предложение на народните представители членове на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред утре, от 14:30 ч., ще бъде направено изслушване на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и изпълняващия дейността зам.-министър на МВР Васил Маринов.Това заяви на пресконференция днес зам.председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов.

Той припомни, че още в първоначалната позиция на БСП в петък се заявява, че ще се настоява за пълно разплитане на случая до най-малката подробност, довел до тази тежка развръзка.  По думите му обществото е било защитено, но трагично е загинал полицай от специализирания отряд за борба с безредиците и тероризма. "Тъй като по принцип заседанията на вътрешната комисия са закрити, ние ще направим предложение за открито заседание. Ще създадем и предпоставки за открито излъчване на изслушването, ще настояваме за най-строги санкции за наказание, включително и за оставки на виновните длъжностни лица, които са допринесли за тази тежка развръзка. По тези причини настояваме за пълна развръзка на случая", категоричен бе Мерджанов.

Вътрешната комисия може да зададе нужни въпроси за трагедията в Лясковец

По негово мнение, понеже колеги от ГЕРБ са извели инициативата за парламентарна анкетна комисия, няма никакъв проблем и да се стигне до създаването на такава. Той обаче призова, след като са назначени проверки по случая, след като има извършен преглед на всички онези дейности, които са довели до тази тежка ситуация, да бъдат изведени на преден план и едва тогава, ако се прецени, да бъде съставена такава парламентарна анкетна комисия. "Нищо не пречи парламентарната специализирана Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред да зададе всички онези въпроси, които битуват в общественото мнение и съзнание", подпълни председателят на вътрешната комисия .

По негово лично мнение не прави добро впечатление на бивши професионалисти и хора, които са работили в службите по такъв категоричен начин да заемат позиция, след като те също имат принос за състоянието, в което се намират службите и МВР. "В последните няколко дни се появиха множество спекулации, включително и на професионалисти, които са работили до скоро в МВР. Тези спекулации е редно да бъдат опровергани, разсеяни или потвърдени. Смятам, че вътрешната комисия е мястото, където трябва да бъдат зададени тези въпроси. Поради тази причина правим и нашето предложение за открито заседание", каза още той.

По думите му са били лансирани много версии, включително и за повече жертви, които според него са неверни по данните след разговорите му с главния секретар. "Най-редно и обективно е на утрешното заседание всички ние и всички вие да получим отговори", коментира Мерджанов. На въпрос на какво ниво трябва да са оставките в МВР, той отговори, че нивото ще бъде определено във връзка с доказаните правонарушения и грешки, които са допуснати по отношение на замисъл, организацията и реализацията самата спецоперация и има достатъчно правоохранителни органи, които се занимават с тези въпроси.
Той обясни, че в момента се прави преглед и от страна на МВР, и от страна на нашите специалисти в комисията, както и пълен преглед на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, както и обсъждане по детайлно предложенията, които са настъпили преди втори четене на Закона за МВР.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maria Stoianova

    0 0 Отговор
    Ще е лошо ако покрай сухото изгори и суровото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове