Last news in Fakti

30 Март, 2014 19:14 1 156 0

Протести и контрапротести за Карадере изведоха хората по улиците

  • протести-
  • контрапротести-
  • карадере-
  • застрояване-
  • законови промени

Еколозите са против застрояването, убиващо природата, а повечето местни искат туризъм и поминък

Протести и контрапротести за Карадере изведоха хората по улиците - 1
Снимка: БТА

Около 100 души първоначално се събраха на протеста в София при езерото Ариана в защита на природата на местността Карадере и срещу застрояването й. На проявата, към която се присъединяват още участници, се събират две подписки. Едната е за дългосрочно опазване на българското черноморско крайбрежие, която е до министър-председателя, до председателя на Народното събрание и до министъра на околната среда и водите. Тя е с искане за промяна на българското законодателство и до момента са я подписали над 5000 души.

Пред бТВ един от инициаторите – Сирма Мишева, обясни, че подписката не е отсега, а се събира от миналата година. Втората подписка е списък на избирателите, подкрепящи регистрацията на партия Коалиция на зелените за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България, съобщи „Фокус“.

Полицейското присъствие в района е засилено. Протестът, който издигна лозунги „Долу рецете от Карадере“, „Държава + мафия = унищожена природа”, "Карадере - мандат дере" и др., е национален и в подкрепа на защитените природни зони.

Исканията на природозащитниците са да се предприемат незабавно стъпки, с които да се гарантира дългосрочното опазване на българското черноморско крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони, крайморски степи. Природозащитниците настояват Министерството на околната среда и водите да изведе заповеди за обявяване на 20-те защитени зони по местообитанията в района на а българското черноморско крайбрежие със забрана на ново строителство два километровата ивица от брега на морето.

Те настояват за обявяване на парк „Българско Черноморие” (национален или природен) и серия от защитени местности, в това число районът на къмпинг „Корал”. Министерството на земеделието и храните и Прокуратурата да предприемат стъпки за разваляне на всички сделки, в които попадат дюни, сключени след 1 януари 2008 година.

Природозащитниците искат реално прилагане на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие чрез отразяване кадастралните карти на дюните и на зоните А и Б. Друго искане е Народното събрание да наложи мораториум върху промяната на предназначението на горски и подземен фонд в крайморските зони от „Натура 2000” до изработване на цялостна визия за развитие на българското Черноморие, както и парламентът да приеме законови промени, за да се прекрати престъпното разграбване и унищожение на природния ресурс.

След 19 часа шествието срещу застрояване на Черноморието потегли към Народното събрание, като по този начин временно блокира двиежението от Орлов мост до парламента. Участниците в протеста видимо се увеличават, скандират „оставка”. „В това време си мислим за плажове, хубаво е и да ги опазваме. Това е третият пореден голям протест във връзка с местността Кара дере, но и за това да опазим последните незастроени места по българското Черноморие. Преди два месеца бяхме на площадите отново за парк „Странджа”, отново излязохме да защитим закона”, каза пред протестиращите съпредседателят на ПП „Зелените” Борислав Сандов.

След изказването прозвучаха складирания „Долу мръсните ръце от Карадере”. Тук някой се опива да ни вкара в дилемата туризъм или природа. Това е една спекулативна сделка. 137 000 свободни легла има по Черноморието, още 3000 – защо? Искаме и за следващите, които идват след нас, да имат това, което имаме и ние, допълни Сандов.

Председателят на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов каза: „Проблемът е законността, без закони не може да има прогрес. В местността Кара дере има прекрасни условия за развитие на земеделие, хората могат да погледнат това. Би било добре българският туризъм да дава добри новини. За съжаление, българският туризъм не източник на добри новини. Местните хора в Бяла са в информационен вакуум – бетонирането означава край на качествения туризъм”.

Протестът преминава мирно и спокойно.

ххх

Протест срещу застрояването на местността Карадере се проведе и във Варна тази вечер. Около 40-50 природозащитници настояваха правителството да отмени скандалното си решение за предоставяне на приоритетния клас „А” на инвеститора на проекта. Хората искаха и бързо да се промени Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, с които промени да се сложи край на строителството в защитени зони като Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци и дюните на Несебър. Сред исканията на еколозите е и това за публично представяне на проекта за Карадере, както и на подписания меморандум с инвеститора и на дебатите по темата в кабинета. Присъстваха предимно млади хора, някои от тях носеха знамена. Протестът премина мирно и тихо. Поправката на закона беше внесена в парламента от независим депутат. Нито една група обаче не застана зад нея и тя беше отхвърлена.

Малобройна група демонстранти се събра в ранните следобедни часове и в Пловдив, съобщи „Дарик“. Едва десетина екозащитници се включиха в националния екопротест срещу застрояването на Карадере. Протестът им мина почти незабелязан от пловдивчани, по главната улица в града. По-рано, преди обед, слово и цифром 11 души протестираха и в Бургас. 

ххх

Контрапротести също имаше в някои крайбрежни градове, насочени срещу „зеления рекет“ и исканите от еколозите законови промени. В Поморие недоволните се колебаеха дали да блокират пътя, тъй като нямаха разрешение за това. Хората твърдяха, че с действията си еколозите всъщност спират развитието на редица морски общини. Те изразиха опасения, че ще останат без поминък и ще се превърнат във второ Царево, оградено отвсякъде от защитени зони. В крайна сметка не се стигна до блокиране на пътя. Протести преди това се проведоха в Бяла и Старо Оряхово. От Северното Черноморие тръгна и подписка в подкрепа на проекта за изграждане на ваканционен комплекс на Карадере. Сред участниците в контрапроявите имаше собственици на земи, бизнесмени и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове