Last news in Fakti

5 Май, 2014 18:29 1 006 0

Найденов: Няма непосредствена опасност за България

  • найденов-
  • няма-
  • непосредствена-
  • опасност-
  • за българия-
  • рокади-
  • висши-
  • офицери

За първи път в новата история на България начело на Българската армия застава представител на Военноморските сили

Найденов: Няма непосредствена опасност за България - 1
Снимка: БТА

„За първи път в новата история на България, на третата българска държава,  начело на Българската армия застава представител на Военноморските сили – командващият военноморския флот.  Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов в предаването „12+3“ на Българското национално радио, след официалната церемония в Президентството по производството в първо и следващо висше офицерско звание на военнослужещи от Министерството  на отбраната и Българската армия.

Той подчерта, че е  възстановена традицията това да става в навечерието на 6-ти май – Ден на храбростта и Българската армия.  „За първи път имаме толкова мащабна ротация на висшия команден състав на Българската армия. От 35 висши офицерски позиции се ротират 23, имаме 17 нови висши офицерски звания, като на 10 от офицерите за първи път се присвоява званието „бригаден генерал“/“комодор“, каза министърът на отбраната.

В рамките на интервюто министър Найденов отговори и на въпроси, свързани със ситуацията в Украйна, която определи с думите „разочарование, тревога, съжаление и тъга“. „Разочарование и тревога, че не се реализират намеренията на Женевската конференция и споразуменията, които бяха постигнати и ако те се реализират, това не е толкова видимо, нито толкова бързо и ефективно, включително по разоръжаването на паравоенните групировки и въздържането от насилие“, посочи  министър Найденов и изрази своята съпричастност и съболезнования към  всички пострадали в конфликта.
„Нашите оценки и анализи показват, че няма непосредствена опасност и заплаха за България и затова не искаме увеличаване на военното присъствие или техника на нашите партньори на наша територия“, подчерта министър Найденов.

На въпрос за увеличения брой на полети на руски самолети над Черно море, министърът на отбраната посочи, че няма подобна информация. Той още веднъж информира, че от месец ноември до сега броят на тези полети не се е увеличил и е между 10-15 месечно.

Министърът на отбраната заяви, че реализацията на проекта за придобиване на нов тип боен самолет, не е пряка последица от кризата между Русия и Украйна. „Този проект е заложен отдавна в целите за придобиване на нови способности на Въоръжените сили“, уточни министър Найденов и подчерта, че трябва да бъде придобит нов тип боен самолет, който да е оперативно съвместим с нашите партньори, защото „такива не са изтребителите, на които разчитаме в момента“. Според министъра на отбраната сегашната криза засилва необходимостта и подсказва да бъде взето такова решение, което  ни направи независими по отношение на Русия. Министър Найденов изрази надежда, че до средата на тази година ще има решение за начина, по който ще продължи реализацията на проекта.

В отговор на въпрос на водещата за възможността да бъдат повишени заплатите в системата на отбраната, министър Найденов поясни, че това не може да се случи в средата на бюджетната година и отбеляза, че се обмислят допълнителни мерки, които да подобрят условията за живот и работа на българските военнослужещи. Той уточни, че това включва и актуализация на различни плащания за специфични условия на военната служба, които индиректно ще повишат брутните възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители.  Найденов акцентира на предприетите вече конкретни стъпки в областта на социалната политика, която той и ръководения от него екип, са възстановили в Министерството на отбраната. „Социалната политика е важен приоритет, но за нас на първо място е поддържането на боеспособността и боеготовността на Въоръжените ни сили, които трябва да дават убеденост на българските граждани, че могат да защитят териториалната цялост и суверенитета на страната“,  заяви още министърът на отбраната.

На въпрос за крайния срок за изграждането на инженерно-техническото съоръжение на границата с Турция министър Найденов каза, че очаква до средата на месец юни да бъде приключена неговата реализация. „За съжаление климатичните условия са лоши. При дъжд и при това състояние, в което се намира теренът, не може да влезе тежка техника, което затруднява реализацията на защитното съоръжение“, поясни министър Найденов и подчерта, че работата продължава без прекъсване и при високо натоварване на личния състав ангажиран с изграждането на инженерно-техническото съоръжение.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове