Last news in Fakti
31 Януари, 2020 7821

Застрашен ли е българският лев?


  • Петър Ганев икономист от "Института за пазарна икономика" Такова допълнение, по мое мнение, не може да се запише в закона, тъй като не му е мястото там. В средата на 2018 г. с писмо до европейските институции поехме ангажименти по пътя си към т. нар. чакалня на еврозоната. Изрично сме написали, че ще влезем при текущия си валутен режим. Изпълнихме тези ангажименти. Това е процедура на повече от 20 години, няма страна, която да е влязла в еврозоната по друг начин. Това е споразумение между Министерство на финансите и Българска народна банка, което казва, че по пътя към валутния механизъм ние поемаме 4 ангажимента. Първият е да запазим борда и курса. Едното е алинея в закона, която казва, че курса ще се базира на това, че сме във валутен механизъм. Другото е какъв е мандатът, с който ние преговаряме. Всички други страни с валутен борд се приземиха при същите курсове.
  • Стоян Панчев икономист от ЕКИП Казусът е да направим такава промяна в закона, че такова нещо да не се случва, да предотвратим такава възможност изобщо да съществува. Това вече беше предложено от редица експерти това да се направи с допълнение в закона. Предложението е нашето правителство, в случай че се предложи друг курс, който не е сегашният, да напусне едностранно преговорите и да прекрати участието си в този механизъм. Въпросът е много сериозен. Основният проблем тук е курсът. Други страни, след влизането на лева, ще определят на закрити заседания какъв да бъде нашият курс. Абсолютно е възможно да го има. Бордовете на другите страни са съвсем различни. Според мен това е основният въпрос - защо това трябва да се прави тайно. Промяната в закона не бива да се прави тайно. В момента нямаме гаранция, че курсът ще бъде запазен.

    56 гласа
    8%
    92%
    576 гласа

Коментари

  • 1 аз съм

    81 14 Отговор
    Ииии пак ще ни изклатят.. Никакво евро!

    Коментиран от #2

  • 2 Емил

    33 81 Отговор

    До коментар #1 от "аз съм":

    Искате да живеете като в Германия (в краен случай като в Гърция), а не искате евро, а рубла (в краен случай турска лира)! Или сте идиоти, или имате раздвоение на личността - и в двата случая сте за лудница!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 аз съм

    59 16 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Ми явно ти искаш и ти си идиот, аз си живея добре и момента, който има акъл и не го мързи, от БГ не бяга и не го вълнуват други стандарти. Хайде малко се напъни и ти за да живееш добре, без да се сравняваш с други и без да завиждаш ;)

    Коментиран от #8

  • 4 боко

    62 9 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    не Емилчо, не искам евро, точно защото еврото носи само негативи.Не си много запознат, сегашното положение на лев обвързан с еврото е много по изгодно за нас ако се запази така!

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Обменяйте левовете

    9 12 Отговор
    В евро и долар
  • 6 Искам си лева

    25 6 Отговор
    Не ми трябва ни евро ни долар

  • 7 Reptile

    10 25 Отговор

    До коментар #4 от "боко":

    И кой ще го ОПАЗВА сегашното положение, Курнелка, Радев или Славчо Трифонов.
    Именно защото това ИЗГОДНО СЕГАШНО ПОЛОЖЕНИЕ е трудно да се опазва и контролира, трабва да се избере по-сигурното - ЕВРО!
  • 8 Шизоид

    8 18 Отговор

    До коментар #3 от "аз съм":

    Как веднъж живеете добре,след това протестирате и скандирате оставка,след това по цял ден в нета пишете-Съсипаха я тая държава.Или,как кажат от позитано 20,така?

    Коментиран от #11

  • 9 Си дзин Пин

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "боко":

    Пазаруваш от Китай с долари,нали умнико?
  • 10 бай Симо

    8 24 Отговор
    Застрашен е само в промитите мозъци на Позитано и в акъла, дето го дава Фат-мака по заръка на господаря си от Русия!
    Малка страна сме и имаме изгода да сме в ЕС и Еврозоната, защото този Валутен борд не ни позволява стабилен растеж и много други неща, като същевременно пък пази лева. Ако сме с евро , ще имаме повече свобода! Но пък има едни мафиотски банки у нас (ПИБ и още 2-3), в които си държат парите господата от БСП и мафията. Тези паразити на банковата ни система ЕЦБ няма да ги търпи, те сега за това рИват против еврото! Както рИваха и против нови главен прокурор...защо ли, как мислите?!
  • 11 аз съм

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Шизоид":

    Ама как визираш мен,а говориш в множествено число и ми преписваш някакви предполагаеми от теб действия, много интересно, да не си екстрасенс нещо? И ти си обикновен 1 хейтър!
  • 12 Застрашена е цялата нация

    20 1 Отговор
    държавата отдавна я няма/само по документи е тук/,по улиците няма българи...,бизнес има само за свързаните с политиката...спряха санирането и градовете замряха...строят само мутрите и бившите ченгета,а и агентите им....
    За какъв ни е лева.
  • 13 Paco

    24 1 Отговор
    Института за пазарна икономика на Ганев е към НПОтата на Сорос.
    Да говорим ли повече ,че този палячо е поръчков и лъжлив "експерт"
  • 14 Доктор ДЖАГЕРС

    23 3 Отговор
    С ТОВА ЕВРО ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ ОЩЕ 30 години НАЗАД.
  • 15 Колчо

    19 2 Отговор
    Преди две години хляба беше 0,70 ст. и говореха усилено ,че Еврото с приемането си няма да оскъпи живота. Докато го чакаме хляба вече стана 1,40 защото беше времето с много дъжд ,сега щяло да е сухо ,винетките виновни и т.н докато хляба стане около 2 лв . и тогава ще излезе ,че наистина все е тая дали сте обрани в евро или не. Само дето заплатата няма да е минималната 600 евро , а ще си е 300 евро. Някой данък приемане на европейска валута ще се донади , левовете ще трябва да се рециклират а това си е пак пари и т.н. Тук за подмяна на касов апарат в евро ,там за смяна на документи щото не трябва да пише "Лева" и те така до Второ причастие . Бе-е-е....

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор

  • 17 qqqqqq

    9 1 Отговор
    То няма лошо да минем в евро, но да не стане пак някоя виденова зима. Все пак ни управляват български политици (мафия). Хубавите намерения са пътя към ада.

  • 18 Greko

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Колчо":

    Хлябът в Сливен е 1.10 лв. И то при картелна договорка до магазина да е 1 лв.
  • 19 Kur za BSP i mlainianata media fakti

    1 1 Отговор
    Cerven changer raziasniava monetarna i finansova politika!

    Rubladzia ot magurata govori za makroprincipi na valutnia pazar, ot koito OCEVADNO si niama i haber!
    Niama smisal na takiva idioti ds se govori za currency snake etc. etc.

    cervena Naglost!

    Zaradi takiva Oligofreni strada Balgaria!

    Dolu BSP NEKADARNICITE!
  • 20 ели

    10 0 Отговор
    Вместо да пишете глупости погледнете страните които минаха на евро -това което купуваш за 1 лев днес след 3-4 години ще е 1 евро а заплатити ще са почти на същото ниво( погледнете курса на различни страни преди да са минали на евро цените и сегашните).За съжеление много хора говорят това което не го разбират и си мислят че го разбират а не го осъзнават..
  • 21 ХяЙ

    14 1 Отговор
    Петър Ганев е Кондом!
  • 22 бай хой

    9 0 Отговор
    не на еврото
  • 23 onq s konq

    3 0 Отговор
    Паричките в Евро заяото много бързо може да стане белята.
  • 24 гой

    9 0 Отговор
    внуците на бкп и двамата са следствие на спукан кондом
  • 25 lol

    5 0 Отговор
    брей големи специалисти тиа с дипломките от УНСС

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта