Last news in Fakti
03 Февруари, 2020 6771

Нарушиха ли закона със записа на президента?


  • Димитър Узунов бивш представляващ ВСС За мен като съдия няма никакво нарушение на закона при пуликуването на това СРС. Информацията от СРС, стане ли част от делото, може да бъде предоставена на пълна правна основа да бъде чута от целия български народ. СРС-то е част от материалите по делото и няма нищо нередно в действията на главния и наблюдаващия прокурор. От пряката реч в това СРС става ясно, че най-вероятно има укриване на документи по досъдебното производство. Сега според мен се прави опит да се отклони общественото внимание от пряката реч в това СРС, като се задават въпроси имал ли е право главният прокурор Иван Гешев да публикува тези данни. От президентството размотават прокуратурата. Там един човек е застанал на амбразурата и не дава ясна информация. Аз мога да изкарам тезата, че президентът иска да назначава шефа на КПКОНПИ, за да спре това разследване. Не твърдя, че е така, но ето ви една теза. Мога и да изкажа тезата, че президентът върна указа за назначаването на новия главен прокурор, за да окаже натиск на ВСС. Отново не твърдя, че е така.
  • Румяна Ченалова бивш съдия от СГС От публикуваните материали не става ясно дали специализираната прокуратура е поискала прилагането на СРС, но е безспорно, че ги е получила и се е запознала със съдържанието на телефонните разговори. И оттук нататък започват нарушенията. Информацията от телефонните разговори очевидно не касае, а и няма такова твърдение на прокуратурата, предмета на разследване по образуваното от специализираната прокуратура дело. То е образувано за престъпление по чл.321 НК – участие в ОПГ и подкуп във фазата на опита и като довършено деяние. Прокуратурата определя информацията от разговорите като данни за друго престъпление – унищожаване на документи по повод проверка на КПКОНПИ. Един от извършителите е генерал – майор, спрямо когото цивилната прокуратура няма правомощието да образува дело, повдига обвинение и предава на съд. НПК е пределно ясен в тази връзка - чл.411 ал.7, според която когато делото е подсъдно на специализиран и военен съд, то се разглежда от военен съд.

    133 гласа
    14%
    86%
    803 гласа

Коментари

  • 1 Някой си

    39 19 Отговор
    “Бивш” - значи с право са го ритнали!

    Коментиран от #6

  • 2 Русенец

    114 22 Отговор
    Интересно , ако президент беше Цецка Цачева, Гешев и компания щяха ли да се стараят толкова много ?

    Коментиран от #12

  • 3 Цветан

    32 91 Отговор
    Когато Прокуратуата не върши работа - сме зле,а коато я върши пак сме черногледи.

    Коментиран от #32

  • 4 az #Победа75

    79 19 Отговор
    Димитър Узунов става за смях!
  • 5 666666

    70 9 Отговор
    Когато трябва да подслушаш някой ,който нямаш право и знаеш,че няма да ти разрешат официално се иска разрешение да подслушваш някой от неговата среда .Близък ,познат,роднина ,бизнес партньор ,подчинен и т.н.,с който най-често общуват по работа или по линията ,която ни интересува.Така съда издава разрешение за подслушване.В тоя смисъл самото подслушване със сигурност е законно.Защото не е било за Президента.Но,самото разгласяване дори и на част от тези разговори вече е престъпление.По закон делата при ,които са използвани СРС са секретни и никой няма право да разгласява извън съдебната зала събраните доказателства чрез тях.А,когато от СРС няма доказателства за престъпление същите трябва да бъдат унищожени в срок определен от закона от служителя изискал подслушването.В противен случай е престъпление по служба.В тоя случай имаме престъпление от прокуратурата ,която разгласява СРС .В единия случай ,ако има престъпление и тя го разгласи официално нарушава секретността на делото и опорочава доказателствата по него.При което едно дело може да пропадне и бъде прекратено без присъда за обвиняемия.А във втория случай ,когато чрез подслушването не са събрани достатъчно доказателства или няма такива за престъпление материалите не са били унищожени ,а се разпространяват в публичното пространство също е престъпление по служба .Това говори ,че властта си позволява да нарушава закона . Да използва негодни за едно дело СРС за манипулиране и сплашване.И още един въпрос

    Коментиран от #10, #19, #24

  • 6 Ченалова

    15 31 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    И аз съм бивша. А, щях да забравя и подсъдима.

    Коментиран от #8


  • 7 666666

    63 8 Отговор
    ...ако подслушвания генерал е извършил престъпление защо не е арестуван до сега за престъпление по служба или държавна измяна!?!?Защо бившия прокурор и бившия шеф на КПКОНПИ не са предприели мерки до момента като записите са от почти една година назад!?!?Значи престъпление няма,но властта си позволява да използва такива за сплашване и манипулиране .Което показва,че ни управлява мафия използваща държавата за свои лични нужди и цели.А,не за благото на народа.
  • 8 Някой си

    40 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ченалова":

    “Подсъдим” значи ли “виновен”?
    Само питам.
  • 9 Русенец

    63 16 Отговор
    Човека на мафията Гешев, избран от 20-тина олигарси се изправя срещу човека на пряката демокрация Радев ! Целта е ясна - да се докаже на народа, че Демокрация в БГ няма и няма да има. Всички решения се вземат от бившите ДС под вещото ръководство на САЩ !
  • 10 Някой си

    31 5 Отговор

    До коментар #5 от "666666":

    Да, но подслушването в случая е от компетентност на Военна прокуратура.
  • 11 сноу

    33 6 Отговор
    Има ли узун в кръвта е ясно, що за право е учил , колко и къде...Щото те из безбройните университети се пръкнаха едни прависти, дето не могат и евангелието на дявола да прочетат, а дипломите им още стоят в плика от куриера...Всичко е платено, тъй че нищо чудно и Дивна ,Ме,гъз да се окажат видни съдии,дори си мисля че по-същественни изречения ще подредят от тоя узун ,дето имал тези ама не ги твърдял ,щото пък не му било ясно,ама пък не му било ясно, щото вече го наритали, точно щото не му било ясно и т.н.
  • 12 Митко

    24 13 Отговор

    До коментар #2 от "Русенец":

    Той Радев за това е президент,защото реално нямаше опонент срещу себе си.
  • 13 Митко

    17 27 Отговор
    Всички във властта трябва да бъдат подслушвани,с какво президента е повече от обикновенния човек?Я вижте на кой хал сме,а те си въртят далаверките.Всички са маскари.
  • 14 Кой68

    32 2 Отговор
    Всеки чете и разбира закона по-своему като го импрентира и така.....Какво ли правят със обикновенния човечец когато им попадне на тия сатрапи в лапите?Тъжно е.....
    ....
  • 15 onq s konq

    17 13 Отговор
    Единствения изход е президентът да отмени указа с който назначи главния прокурор след толова нарушения за толкова малко време. Основният въпрос защо опусна Божков трябва да се замазва.
  • 16 Истината

    25 13 Отговор
    Като ви гледам процентите на мутромилиционерите с грешките на главния с каскета се орезилихте. Наказанието за незаконно използване на сересета е от3 до 5г.

    Коментиран от #23

  • 17 axouxo

    29 12 Отговор
    Каскетски,кога ще разследва ББ,Мишо Б.,В.Т.,кога,КОГА?Или там са играли белот,а?
  • 18 ДРАГА

    36 10 Отговор
    ПРЕДСТАВЕТЕ СИ В КАКВА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ, НАРОДЕ!

    ПРОКУРОРИТЕ В НАШАТА ДЪРЖАВА, ЧЕТАТ КОНСТИТУЦИЯТА КАТО ДЯВОЛА ЕВАНГЕЛИЕТО. КОЙ КАКТО СИ ИСКА ТАКА СИ Я ТЪЛКУВА, НО КОНСТИТУЦИЯТА Е КАТЕГОРИЧНА.
    ПРОКУРОРИТЕ НИ СА ЗА ГИНЕС, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ПОЗНАВА КОНСТИТУЦИЯТА, ВЕРОЯТНО И ЗА ТОВА ТЕ САМИТЕ НЕ Я СПАЗВАТ!
    АКО СЪМ НА МЕСТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЩЕ СЕ ОБЪРНА КЪМ МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪД И ЩЕ ГИ ГОНЯ ДО ДУПКА, ЗАЩОТО ИСТИНАТА Е ЕДНА - ЗАКОНА/КОНСТИТУЦИЯТА, А НЕ ЛЬОЛЬОВЦИ ДА ТИЧАТ ПО МЕДИИТЕ И ДА ВНУШАВАТ И РАЗДЕЛЯТ НАРОДА С С ВНУШЕНИЯ.
    ПИСНА МИ ОТ ПЛЕВНЕЛИЕВЦИ ДА ГОВОРЯТ ЗА ОЛИГАРСИТЕ В ДЪРЖАВАТА, А НАЙ-ГОЛЯМИЯ ОЛИГАРХ В ТАЗИ ДЪРЖАВА Е ТОЙ, ЗА НЕГО НЯМА ЛИ СЪД И ПРОКУРАТУРА ДА МУ РАЗСЛЕДВАТ ПРОИЗХОДА НА КАПИТАЛИТЕ, ПИСНА МИ ОТ СЛУГИ, КОИТО ОТ 10 ДНИ ТИЧАТ ПО МЕДИИТЕ ДА ПРИКРИВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ТЪЙ НАРЕЧЕН ГЛ. ПРОКУРОР, ПИСНА МИ ОТ НЕДЯЛКОВЦИ, КОИТО ПЛЮЕХА ПО ФОРУМИТЕ СРЕЩУ ЙОНЧЕВА, ЧЕ Е ИМАЛА МИЛИОНИ - ДА, НО ИМОТИТЕ НА ЙОНЧЕВА СА ОТ РЕСТИТУЦИЯТА, А НЕДЯЛКОВ МИЛИОНИТЕ СА ОТ КТБ, ОТ НЕЗПЛАТЕНИ ЗАЕМИ И ЗАТОВА ОТ 1 СЕДМИЦА ПОД СТАТИИТЕ НЯМА ДОСТЪП ЗА КОМЕНТАРИ - ЗА ДА НЕ МУ ИЗБОДЕ НАРОДА ОЧИТЕ, ПИСНА МИ, ПИСНА МИ, ПИСНА МИ.......! ПИСНА МИ ОТ ПРЕСТЪПНО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА И ОТ ТЕХНИТЕ СЛУГИ!
    ПИСНА МИ!
  • 19 Greko

    9 25 Отговор

    До коментар #5 от "666666":

    Подслушването на Никсън законно ли е било?
    А в записа се вижда как ушанката девалвира ужасно. Тук освен за закон, който пази честните, виждаме, че може да се използа от маскара, която крещи под път и над път за спомене на корупцията, а използва поста си, за да корупционни практики- да дава указания, за незаконно укриване на документи и подавяне на най-специализирания анти- корупционен орган, с цел прикриване на други корупционни практики, като почти неправомерно назначаване за подчинен на близък, без конкурс, абе обикновена шуробаджанащина. ГЕРБ били за затвора. То тогава тия са за ... ех Катин

    Коментиран от #28

  • 20 селянин

    11 22 Отговор
    Абе я съм си див селянин,ама да попитам а вие ме осветлете ако праа грешка, съдия Ченалова вече е света вода ненапита като Елена Попйорданова ли е?
  • 21 Garrincha

    7 7 Отговор
    Тия, *айняните имунитети, да си ги заврат отзад ! Боклука си е боклук, ако ще и да е президент на между галактическата асоциация на планетите-бойни звезди - демек, на Дъртия Вейдър - учителя, и трябва да си носи отговорността !

    Коментиран от #38

  • 22 sposranski Laina na sposranskata media f

    7 5 Отговор
    A dali cervenia gnusen parcal GUmen Gadev e narushil zakona kato go e narushil, a cerveni philosophi!

    Bre kolko ste ostroumni da e.ba vashta mama nagla komundelska!
  • 23 Лъжата

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    А за прикриване на документи и възпрепятстване на разследване, колко е?
  • 24 Токмаков

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "666666":

    Не съм сигурен доколко е законно прилагането на СРС . Би трябвало разрешението да бъде поискано от военна прокуратура за използване на СРС, а в случая разбирам ,че е от специализиранта прокуратура. Легендата беше , " че е поискано заради разследване срещу ген. Стойков" . Не мога да намеря връзка между питането за " държавна измяна " и и огласените записи . Като се прибави и спорния начин , за ползването на СРС това е повече махленска история . Разбира се има и слух , че е направено със знанието на ген. Стойков . От това нещата стават още по-жълти .
  • 25 Токмаков

    11 3 Отговор
    Не съм сигурен доколко е законно прилагането на СРС . Би трябвало разрешението да бъде поискано от военна прокуратура за използване на СРС, а в случая разбирам е от специализираната прокуратура. Легендата беше , " че е поискано заради разследване срещу ген. Стойков" . Не мога да намеря връзка между питането за " държавна измяна " и огласените записи . Като се прибави и спорния начин , за ползването на СРС това е повече махленска история . Ако пък подслушването е направено със знанието на ген. Стойков , нещата много "пожълтяват" .
  • 26 възмутен

    20 5 Отговор
    Смешника и подлогата на Тиквата, доносчика с телефонните обаждания и Тиквата се появява там където не е поканен и не му е мястото. Не сме забравили заседанието на Съдиите и появявянето на Тиквуна, е по обаждане от Митето, но това се скри.
  • 27 Истината

    11 4 Отговор
    е, че по Чл.145 а за огласяване на сересета гл.прокурор настъпи мотиката. Защо този генерал е сложен на слушалка. Защо толкова години си е траял Цацаров.
  • 28 Което от своя страна

    16 5 Отговор

    До коментар #19 от "Greko":

    говори за САЩ,че въобще нямат право да говорят за демокрация,защото в една правова държава нямаш право да подслушваш върховният глава без да имаш явни предпоставки за предателство към чужда страна с цел и умисъл. Не може някакъв си гл. прокурор да разследва президент не е в правомощията му. Той и цялата им шайка трябва да се изметат от местата си,защото вече заприличахме на държава от 5-ия свят.
  • 29 Венци

    9 14 Отговор
    Знаем коя беше РУМЯНА ЧЕНАЛОВА! Дисциплинарно уволнена съдийка! Защо ли? И сега се изказва в защита на хора, които трябва да спазват закона, а те искат да прикриват документи за разследване! Не я ли е срам!
  • 30 Чоко

    12 4 Отговор
    Жалко щом и самата прокуратура не познава законите,но както каза вожда Б.Б лош материял

    Коментиран от #37

  • 31 nikoj

    4 6 Отговор
    Мисля че и президента става за смях. Това не е президент на България. Той няма образа на президент на народа, а защищава част от хората за които слугува.
  • 32 Toti

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Цветан":

    Цветан Цветанов ти ли си?

  • 33 Ицо

    6 3 Отговор
    Целта беше да се отклони общественото внимание от боклука кризата с водата и некадърните гробари.Същото е и с хазартния бос.Като че до сега никой от тиквите не знаеше какво прави.
  • 34 Алооуу бсп+дпс джендъритее..

    6 0 Отговор
    Всеки нарушил закона трябва да бъде наказан
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор

  • 36 7777

    3 3 Отговор
    Подкрепяш Радев-подкрепяш БСП!
  • 37 Цветан

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Чоко":

    Вождове са били педи 89г.
  • 38 Командващ галактическия флот

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Garrincha":

    Я по тихо там да не си обърша дупарата с ваща слънчева система барабар с корумпетата дето сте си избрали да ви управляват...Докато започне въобще да ви се разглежда кандидатурата за галактическата федерация ще минат още 1000 г ако дотогава моя приятел В Путин не ви е гръмнал планетата под задниците докът съ гъбаркате с него....
  • 39 Особено мнение

    5 1 Отговор
    Г-н Узунов, спомняте ли си разговорите на Борисов и Мишо Бирата, "Ало Ваньо", както и този на Ваньо с Искра Фидосова? Припомнете ми тогава какъв успешен опит да се отклони общественото внимание от пряката реч се направи, че всички излязоха чисти?
    Да не повдигам темата за порочните конкурси за младши магистрати, в които са замесени членове от ВСС (справка - http://legalworld.bg/43906.kandidati-za-mladshi-prokurori-sa-hvanati-da-prepisvat-na-konkurs.html ) - тогава пряка реч изобщо имаше ли?
    Истината е, че всички вие от всяка една от трите власти сте порочни и оплетени като свински черва - дръпнеш едно и всички почват да се душат!
  • 40 Петко месара

    1 1 Отговор
    Ченалова е оная "тарикатка" дето оправда наркотрафикант от Петрич , избягал от Гръцки затвор и хванат в случайна проверка в Петрич с 240 000 € и 9 кг. наркотик ...Ченалова го освободила с мотив , че това не доказателство , че парите и дрогата , намерени в неговата собствена кола , са негови ...Навярно някой му ги е подхвърлил ...От тогава , аз си държа колата отворена , с надежда някой да ми подхвърли и в моята таратайка поне 1000 € , но засега ...нищо ...продължавам да чакам ...

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта