Конфликт
20 Октомври, 2016 7349

Да накажем ли Путин?


 • Доналд Тръмп кандидат на Републиканската партия за президент САЩ "Опитите на САЩ да отнемат със сила Крим от Русия и да го върнат на Украйна, ще предизвикат Трета световна война. Натискът срещу Москва за връщането на полуострова на украинците е дърпане на дявола за опашката. Ако вляза в Белия дом през ноември, ще прекратя санкциите срещу Москва".
 • Хилари Клинтън кандидат на Демократическата партия за президент САЩ "И други страни, които са близо до Русия, може да станат обект на агресия, ако руският президент Владимир Путин не бъде наказан заради действията си в Украйна. Ако сега се позволи да му се размине, ще има много други, които ще се превърнат във васали, а няма да бъдат суверенни демокрации".

  418 гласа
  83%
  17%
  85 гласа

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бате Цецо
  Отговор
  1 17:29  20.10.16
  За какви суверенни демокрации говори Хилари като цяла Европа е васално владение на САЩ? Всъщност въпросът е малко по-различен - Да допусне ли САЩ съществуването на многополярен свят или да запази статуквото от последните 25 години на еднополярен свят с един суверен, а останалите да имат право на избор между това да са васали или да са изолирани под санкции, а понякога и да получават тояга.
 • КОКО
  Отговор
  2 17:31  20.10.16
  ХИЛАРИ,,,,,,, ПРОЧЕТИ МАЛКО ИСТОРИЯТА, НО НЕ НАПИСАНА ОТ ТЪП АМЕРИКАНЕЦ, А ИСТИНСКАТА. РУСНАЦИТЕ НЯМАТ ЗАГУБЕНА ВОЙНА.
 • Бай ХоЙ
  Отговор
  3 17:55  20.10.16
  Според Хилари, суверенна демокрация, това е държава с президент - силно ухилен и щастлив да изпълни всяка дадена му задача от чиновника в Американското посолство!

 • законен
  Отговор
  4 17:55  20.10.16
  Русия е стопански колос. Не е и това е жалко, преди всичко за гражданите на федерацията и нейните съседи, които биха могли да търгуват свободно и да живеят по-добре. Ето някои международни сравнения, измерени в текущи щатски долари, за които нарочно ползвам данни за 2012 г. Пикът в стопанската мощ на Руската Федерация е през 2013 г. Тогава БВП достига 2,1 трлн. щ.д. – осем пъти по-малка от икономиките на САЩ или ЕС, или четири пъти по-малка от тази на Китай и 11% под размера на икономика на Великобритания и практически равна по големина на Бразилия и Италия. Все пак това е осмо място в света, с 2,7% дял в глобалния БВП. През 2014 г., вследствие на много фактори, но най-вече на неразумните политики на управлението на Руската Федерация в предишните десет години, БВП на Русия спада до 1,9 трлн. щ.д. В глобалната класация Бразилия и Индия изпреварват Русия, като обем на БВП страната вече е по-малка от Калифорния. През 2015 г. (при БВП от 1,2 трлн. щ.д.) Руската Федерация вече е по-малка от икономиките на Канада, Корея, Испания, Австралия и Мексико. Щатът Тексас, чиято икономика по презумпция трябва да бъде подложена на същите външни шокове като тази на Руската Федерация (спад на цените на петрола и поевтиняване на щатския долар), се оказва с по-голямо стопанство. (Същото може да се каже и за щата Ню Йорк). Колега Сергей Шелин, чийто изчисления частично използвам тук, предвижда, че през тази година БВП на Руската Федерация ще падне под 1,1 трлн. щ.д., коет
 • законен
  Отговор
  5 17:57  20.10.16
  което е връщане назад до равнището на 2006 г., 1,5% от световния БВП, а икономиката вече е повече шестнадесет пъти по-малка от тази на САЩ или ЕС, осем пъти по-малка от Китай, три пъти по-незначителна от Германия, и 2,5 пъти по-малка от икономиките на Великобритания и Франция през 2012 г. Русия е желан и може би надежден търговски партньор. Би могла да бъде, но след 2010 г. поде инициативата и наложи на част от съседите си Евразийския икономически съюз (където сега дели пространство за свободна търговия с Армения, Белорусия, Казахстан и Киргизстан). През м.г. всички тези страни осъзнаха, че съюзът не им е съвсем изгоден, но вече нищо не могат да направят. Силата на Руската федерация в ЕИС е не само икономическа, но и историческа и дори лична – поради връзките с управителите на тези страни. В международен план обаче силата на Русия е много по-скромна. Ето какво е наблюдението на Сергей Шелин. През 2013 г. износът на Руската Федерация е 3% от световния, а вносът 1,2% - някъде на равнището на Испания и Великобритания. Тези страни обаче търгуват не с енергийни ресурси, а със стоки и услуги с по-висока добавена стойност. През 2015 г. делът на Русия в световната търговия е равен на този на Полша, Тайланд и Малайзия.
 • законен
  Отговор
  6 17:59  20.10.16
  Интересно е да се отбележи, че в тези развития ролята на санкциите по повод анексирането на Крим и агресията в източна Украйна е незначителна. В основата им отново е грешната визия на управниците на Русия, че а) износът на енергийни ресурси прави другите зависими и б) търгувайки с по-бедни страни (като членовете на ЕИС без Казахстан, който има същата структура на икономиката и властта), може да направи Русия по-богата. Положението на обикновените жители на руската юрисдикция обаче допълнително се влошава вследствие на ответните санкции по повод ЕС и сега Турция. Тези санкции са мотивирани от вътрешни причини, от идеята да се осигури господстващо положение на три фирми (контролирани от министри и техните близки) на пазара на хранителни стоки в Русия. Русия е доминиращ и самостоятелен играч на пазара на енергийни ресурси. Това е може най-масовата илюзия, само в България. Русия не може да си позволи да не изнася природен газ през Украйна, да не го продава на ЕС и дори на Турция. Газпром и другите подобни държавни и частни руски компании не са в цветущо положение. Това е развитие от преди „Крим“: техният износ на енергийни ресурси от Русия за ЕС през последните десет години се свил с около 20%. Причината е, че икономиките на ЕС и изобщо технологиите са вече по-малко енергоемки.
 • законен
  Отговор
  7 18:00  20.10.16
  Делът на Европа в този износ е 50%, на Турция – 10%, Централна Европа само за последните две години диверсифицира газопреносната си инфраструктура и може да снабдява същата Украйна с руски природен газ. Бомбастичните проекти с Китай са далечни, нереализуеми и крайно неизгодни за Руската Федерация, но дори и да се осъществят, Китай ще потребява три пъти по-малко руски природен газ от Европа, малко повече от Турция през 2014 г. „Северен поток“ също е неизгоден за Руската Федерация: приходите от него отиват в Швейцарския филиал на Газпром, а цените са фиксирани така, че да печелят местните, най-вече германски дистрибутори. „Южен поток“ бе и си остава безсмислен като първоначален замисъл, неговата основна идея бе да получи екс-териториалност спрямо юрисдикцията на ЕС. Предвид на горното, а списъкът на илюзии и митове може да бъде продължен, местните български надежди, че обвързването с Русия може да носи някакви общоикономически ползи, изглеждат напълно ирационални.
 • 6677
  Отговор
  8 18:05  20.10.16
  ,,Клинтъновата демокрация,, е нескрита омраза към славяните и православието МЕРСИ
 • Gogo
  Отговор
  9 18:10  20.10.16
  @8 То и територията на Сащ не е тяхна по скоро те са натрапниците до колкото си спомням по техните земи е имало Индиански племе и са ги избили повечето.
 • шшш
  Отговор
  10 19:11  20.10.16
  на Хилари носа е пораснал, както на мъжа и ,когато лъгал за госпожица Люински, но за това не го виня.човешко е ..всеки носи кръста...
 • Петров
  Отговор
  11 19:15  20.10.16
  хилари-малоумна хлебарке, който нож вади-от нож умира.
 • ТИКВОЧА
  Отговор
  12 19:23  20.10.16
  ЩЕ МУ ПРЪДНЕТЕ НА Х.. НА ПУТИН .
 • Re: законен
  Отговор
  13 19:28  20.10.16
  @4 Всъщност, истината е по-горчива - олигархична капиталистическа РФ е икономическо джудже спрямо социалистическия СССР, който е имал от 10 до 15% дял в световната икономика и е бил втора та икономика в света. Отчитането на икономиките на останалите бивши републики не променя особено този факт. Ерго, назад към социализма! Но Вашият коментар (преразказ на руски либерастки източник) няма никакво отношение към новината тук. Колкото и да е слаба икономически Русия, време и беше да се опита да възстанови суверенитета си, тотално проигран през елциновите 90-те. Неолибералните "риформи", както и у нас, съсипаха държавата.
 • 1111
  Отговор
  14 19:28  20.10.16
  ПУТИН ТРЯБВА ДА СЕ НАГРАДИ ЗА КРИМ И ЗА ТОВА ,ЧЕ РАЗБИ ГОСПОДСТВАЩАТА /СВЕТОВЕН ТЕРОРИСТ 1/ РОЛЯ на фашистките американски щати.
 • Wууу
  Отговор
  15 19:35  20.10.16
  То за тва мъжа и се ч.ка с коя му падне щото тя го оправя качествено него.... мЪЖО СИ НЕ МОЕ ОПРАВИ ЩЕ ОПРАВИ СВЕТА ....
 • 16 20:10  20.10.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Васичка Атанасова
  Отговор
  17 20:33  20.10.16
  тези американци се мислят че са господари на света да ама не да не вземи Путин да ве накаже
 • Carfen
  Отговор
  18 22:05  20.10.16
  И други страни по целия свят, може да станат обект на агресия, ако американският президент не бъде наказан заради действията си в Украйна. Ако сега му се позволи да му се размине, ще има много други, които ще се превърнат във васали, а няма да бъдат суверенни демокрации. Май така звучи по-логично :)
 • elin
  Отговор
  19 23:12  20.10.16
  От какта същества Америка като държава (около 240 години) само 21 години не са воювали останолото време постояно някъде с някой воюват. Около 30 милиона индианци избиха а останалите ги натикаха резерватите около 60 милиона докарани от африка негри 20 милиона умряха поради лошите условия в 130 страни имат около 570 военни бази сама последните 10-15 години на колко места воюват.С вси чкото (не намирам думи) тръгнали да оправят света мисля ,че това ще последното ако решат ако решат да воюват с руснаците .
 • Васичка Атанасова
  Отговор
  20 23:21  20.10.16
  @19 ЕВАЛА [thumbup]
 • 21 23:36  20.10.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 909 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  22 00:12  21.10.16
  ПУТИН ЩЕ СИ ГО ПРИМЕСТИ ОТ ЕДИНИЯТ В ДРУГИЯТ КРАЧОЛ !!! БОЛИ ГО САЙДЕРА !
 • Кака Гинка
  Отговор
  23 00:43  21.10.16
  Изказванията на Тръмп по много въпроси звучат разумно.Дали обаче американците ще изберат разума,тепърва ще видим...
 • Тошибиян
  Отговор
  24 02:34  21.10.16
  Както и преди съм казвал целия западен свят трябва да бъде унищожен като ген и раса англия сащ ватикана и съюзниците им
 • Иво
  Отговор
  25 04:04  21.10.16
  1. САЩ и (васалите от) ЕС направиха ВЪОРЪЖЕН ПРЕВРАТ в Украйна! 2. Превратаджиите пратиха военните срещу всеки несъгласен с тях, вкл. Крим. 3. Чак след това Автономна република Крим гласува на референдум да се отдели от Украйна. Каква руска агресия, какви 5 лв.?
 • mediator37
  Отговор
  26 04:28  21.10.16
  Правилно загатва №15. Тя на мъжа си една св.рка като хората не може да извърти иска да управлява планетата.
 • бббббб
  Отговор
  27 07:16  21.10.16
  А,тяхната агресия към собствените им граждани, унищожаването на индианците и настаняването им в резервати?Агресията в Авганистан и Ирак и др.кой ще санкционира?Също така задържането и малтретиране на затворници без съд и присъда в затвори извън САЩ,уж в името на националната им сигурност.Но всички плюят Русия.Така,че САЩ да го д.ха с нейните престъпни демократични ценности.
 • lpg
  Отговор
  28 08:54  21.10.16
  Хилари е много голямо АМЕРИКАНСКО ЗОМБИ И СЕ ОПИТВА ДА ЗОМБИРА (ПАЗИ ДЕМОКРАЦИЯТА ОТ САМАТА НЕЯ) - А ЗА ЕВРОПА Е ВАЛИДНО -РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!
 • LPG
  Отговор
  29 08:55  21.10.16
  Хилари е много голямо АМЕРИКАНСКО ЗОМБИ И СЕ ОПИТВА ДА ЗОМБИРА (ПАЗИ ДЕМОКРАЦИЯТА ОТ САМАТА НЕЯ) - А ЗА ЕВРОПА Е ВАЛИДНО -РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!
 • а дано ама надали
  Отговор
  30 09:13  21.10.16
  накажи го Хилари ние сме с теб като начало го накажи с една свирка после и Моника Люински му уреди
 • Гостът
  Отговор
  31 09:18  21.10.16
  Глупавите американци защо не погледнат назад и да видят, какво е направил Тръмп и какво е направила Хилъри. Фамилията Тръмп е създавала само блага за хората, като е извичала съответната печалба, което е нормално. Фамилията Клинтън през цялото си съществуване е била на гърба на данъкоплатците и учавства във всякакви схеми за източане на бюджета. Това трябва да се гледа и при избора на политици в БГ. Не вярвайте на сладдки приказки хора.

 • Как
  Отговор
  32 09:33  21.10.16
  Да го накажем - все едно да набием пирона с дупето си- леле лош пирон и бой
 • Дан
  Отговор
  33 10:03  21.10.16
  Що не ги питат да върнем ли Косово на Сърбия? Значи за Косово може но за Крим не .
 • Михнев
  Отговор
  34 10:08  21.10.16
  Ако Хилари Клинтън стане президент тя ще предизвика 3-та световна война от която ще бъде главно Евопа за мен тя е за затвор.Относно Донълт Тръмп човека казва много изтини но, за съжаление го заливат с компромати които са дело на хилари.А за санкците срещу Русия както Тръмп казва трява да се прекратят.Управлението на Владимир Владимирович Путин е мнго правилно защото остоява позициите си и се грижи за народа си. Чест и почитания към него и Русия.
 • БАЙ ГАН4О
  Отговор
  35 10:17  21.10.16
  Хилари,колкото си права толкоз да си здрава,амин
 • кроко
  Отговор
  36 22:36  25.10.16
  @33 Тва е дост добър въпрос. Става за тормоз на нашенските тролове.

Напиши коментар:


Публикувай
Назад към конфликта