Конфликт
18 Юни, 2018 5083

Договорът за името – успех или капитулация?


 • Зоран Заев премиер на Македония Слагаме край на един спор. Трябва да се учим от историята, а не да я повтаряме. На основите на миналото градим бъдеще. С този договор получихме насърчение за по-голямо доверие между двете страни. Ще бъдем приятели и съюзници
 • Християн Мицкоски лидер на ВМРО-ДПМНЕ Не преставайте да употребявате името Македония. Страната е обхваната от силен ураган. Подписването на договора е срамна капитулация на държавата. Докато Зоран Заев се снима, южните празнуват.

  261 гласа
  71%
  29%
  106 гласа

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Максим
  Отговор
  1 13:13  18.06.18
  Македония е име на географска територия и не трябва да има държава с такова име, било то дори и с уточнението северна. Защото сега гърците и т.н. македонци се споразумяват за името Северна Македония изцяло за сметка на България, в чиито граници влизат земи именно от северната част на македонския край. И странно защо нашите управници си мълчат за това днес, а утре ще бъде вече късно!

  Коментиран от #4

 • голем патриот
  Отговор
  2 13:48  18.06.18
  Къде са сега патриотарите да защитават националните интереси относно абсурдното име Македония! А ... да, сега те са в управлението, устата им е пълна с голям кокал, няма как да лаят патриотарски
 • Грую
  Отговор
  3 13:53  18.06.18
  Аз дори се чудя как Европа може да приветства случващото се. Европейският съюз практически премахна границите между държавите, а ние на Балканите създадохме нови или кажи речи се върнахме в онзи период на държавничество, съответстващ на малко преди падането под владение на османците . После се чудим защо Реджепа говори за връщането на османското влияние. Ами явно има повтаряемост на обстановката и той вижда възможност са същото развитие, като тогава.
 • Hriste
  Отговор
  4 13:59  18.06.18

  До коментар #1 от "Максим":

  Максим, сите пред два века сме биле географска територија, вклучително и Бугарија. За национални држави мога да говориме след француската револуција. За среќа, Бугарија, Србија и Грција при формирането на национални држави имахте голема помош од големите сили, на жалост за Македонија нема кој да и помогне за да формира сопствена држава плус голема желба имаа соседите за да разграбаат што може повеќе територија од веч ослабената Османлиска држава. Ни преди два века ни сега не ни е дозволена да формираме Македонска држава (Бугарија не признава македонски народ, Србија не признава црква, Грција не признава име, Албанците искаат голема Албанија. Каде е правдата в 21 век. Нит е имало, нит че има. Понапатен народ од македонскиот нема. Поздрав Максим.

  Коментиран от #5, #6, #7, #8, #9, #22, #23


 • Българин
  Отговор
  5 14:23  18.06.18

  До коментар #4 от "Hriste":

  Христе, първо се научете да ползвате българските букви "Ю" "Ъ" "Я" "ь", които ви бяха откраднати от тези, на които и днес продължавате да им целувате дъната на панталоните. Второ научете истинската история без да я преиначавате. Трето - Османската импирия, за която толкова много жалиш е откраднала териториите от съществуващите през 13 век европейски държави, като територията на цялата географска област "Македония" е била част от Българската държава. Време е да осъзнаете, че ви се дава неповторим исторически шанс да поемете по пътя на добросъседството и независимото икономическо и политическо развитие в рамките на Европа и Света.

  Коментиран от #11

 • ВМОРО
  Отговор
  6 14:51  18.06.18

  До коментар #4 от "Hriste":

  Я изброй, моля те, поне една дузина люде, които да се определяли като етнически македонци от древността, средните векове и Възраждането. Впрочем кои са македонските просветители?
 • ВМОРО
  Отговор
  7 14:58  18.06.18

  До коментар #4 от "Hriste":

  Защо в османските архиви липсва народност македонец при преброявания, данъчни документи и прочее?
 • Максим
  Отговор
  8 15:13  18.06.18

  До коментар #4 от "Hriste":

  Братко Христо, държавата България я има на европейската карта много преди тези два века, да които говориш. Може би си чувал за хановете Кубрат, Аспарух и всички след тях ... Велика България я е имало много преди да ги има "големите сили" да които пишеш. Никой не ви оспорва да си имате своя държава, но след като не успяхте да си присвоите Александър Македонски, Филип Македонски ... или казано директно част от гръцката история, не посягайте сега и на българската история! Няма лошо да си имате държава, но започнете своята история от днес, когато започва реално историята на новата ви държава, и си потърсете подходящо име, което да не търси минало в чужда история, защото тази ви държава няма минало и няма история!

  Коментиран от #15

 • Българин
  Отговор
  9 15:22  18.06.18

  До коментар #4 от "Hriste":

  Христе, също така и буквата "Й" се съдържа в името на Методий, брат на Кирил - и двамата просветени гърци, ангажирани от Българският Цар Борис, приел християнското име Михаил, приел христовата вяра от Византийският Император Михаил по онова време, да създадат писменост, на която да се напишат българските богослужебни книги, от които да се служи (чете) на български език, и тази писменост съществува и до днес, използва се от народите на България, Русия, Украйна, Молдова, Беларус, Монголия и в преиначен (- без буквите "Й", "Щ", "Ъ", "ь", "Ю", "Я") вид се използва и от Сърбия, Черна гора, и днешна Северна Македония.
 • Непознат
  Отговор
  10 17:56  18.06.18
  Първо четете после ще обсъждаме. 1912 година - Балканска война - поражение на Османската империя - разделяне на областта Македония. 1913 година - Междусъюзническа война - Сърбия анексира Вардарска Македония, Гърция - Егейска Македония, а Пиринска Македония и Струмишко влизат в границите на България. 1915 година - Вардарска Македония е освободена от българската армия по време на Първата световна война 1918 година - Вардарска Македония повторно и Струмишко стават част от Кралството на сърби, хървати и словенци (от 1929 година - Кралство Югославия). 1941 година - Вардарска Македония е завзета от силите на Оста. В по-голямата част влизат като освободители български войски и областта административно е присъединена към България (виж: Българско управление във Вардарска и Егейска Македония и Западна Тракия (1941 - 1944)). Западната част на Вардарска Македония - Тетовско, Гостиварско и Стружко, остават под италианска окупация и влизат в Албания, като местното славянско население е тероризирано от организацията Б
 • 11 17:59  18.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Непознат
  Отговор
  12 18:06  18.06.18
  Имах впредвид че македонският народ е много изтрадал.Заев бърза в НАТО защото 2001год албански терористи направиха война,кой защити тогава македонският народ,припомнете си-НИКОЙ това е истината.Ние сме малки държави на балканите,Сърбия кой я защити-НИКОЙ.
 • 13 18:10  18.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  14 18:31  18.06.18
  тъпаци от МК.ако не беше БЪЛГАРИЯ сега нямаше какво да подписвате
 • 15 18:34  18.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ВМОРО
  Отговор
  16 19:33  18.06.18
  А Филип и Александър "словене" ли са?
 • гост
  Отговор
  17 19:56  18.06.18

  До коментар #15 от "Христе":

  Ристе,гледам дека знаеш некои работи за историята,,не знам отдека,а не искам и да знам.Знам само дека Гоце Делчев,Яне Сандански,да не ги споменувам сите,сега се обракят в гробо като гледат шо напраиа со Македония.Родот ми е от Струмишко и там имам повеке роднини от в Бугарско.
 • слушай
  Отговор
  18 20:36  18.06.18

  До коментар #15 от "Христе":

  Ристе, твоите пра-родители какви са били по етнически произход. Дай да видим черно на бяло да пише някъде "македонец" преди 1934та година - на акт за раждане, документ, писмо... Дай един документ в който някой се определя като етнически македонец. Прочети малко история, не вярвай само на това което си учил в училище. И ние учихме колко е велика Русия и как ни е освободила, пък то какво се оказа... Виж кога и как е измислена македонската нация и от кой. Вникни в причините. Замисли се, защо Русия се съгласява след освобождеието България да бъде разпарчетосана и защо подкрепя Сърбия във войната от 1885та година. Помисли върху причините за тайната подялба на македония от Гърция и Сърбия след Балканската Война. Изводите оставям на теб.

  Коментиран от #21

 • 333
  Отговор
  19 20:44  18.06.18

  До коментар #15 от "Христе":

  Христе, единия ми прадядо е от района на Щип, Другия от района на Серес. Дошли са в България, защото са българи, и от единия край са ги тормозили сърбите, от другия гърците. Брат на прадядо ми от Щип е останал там. Сега моите братовчеди са македонци, а ние, дето сме потомци на същия род сме българи? Как става тая работа? А ако великите сили са ни помагали, щеше да сме си заедно, и да имаме излаз на Бяло море. И неслучайно в България няма протести като в Гърция. Ако не сме едно, то сме поне братя. А за Аспарух и Кубрат не се знае много какви са. Траки, избягали от Византия? Българите сме имаме предимно тракийска кръв, вие не сте гърци, не сте и сърби. Ние сме ви най-близкия народ. И цял свят се е опитвал да ви убеди, че сме различни. Дали не сме станали различни, когато са ни разделили с граница? А това как Кубрат и потомците му са били тюркско племе е измислено. Аспарух като е идвал насам е казал, че се връща у дома. Може и той да е потомък на Филип Македонски.

 • ВМОРО
  Отговор
  20 21:45  18.06.18
  Кубрат, Аспарух и Тервел са от рода Дуло - рода на Авитохол. Автохтонната теория е щура псевдонаука. В края на седми век Кубер(вероятен Кубратов син) се заселва в Керамисийското поле(Прилепско). Куберовите българи няма да са били една шепа народ, щом през 680 година обсаждат Солун. Аспаруховите българи няма да са били една шепа народ, щом през същата 680 година разбиват римската армия при Онгъла. Струмишка и Дунавска България стават едно по времето на Пресиян(вероятно от рода Дуло). Един виден македонец бе написал: "О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин…Или не са имали Болгаре царство и господарство? Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик…"
 • гост
  Отговор
  21 21:57  18.06.18

  До коментар #18 от "слушай":

  Яз не сум Ристе,яа сум Яне.Не знам как сте ме разбрали,но искам да кажа,че пра-дядо ми е избягал в България.Защо ли?А брат му е останал в Македония,да му покрие бягството,бягал е и от сърбите и от македонци.А това дека си пишувам така,тоа е от така си велат по-старите ора от наше село.Они даже кажуват такива думи дека и яз не ги разбирам.Ке треба да питам некой македонец,мож он по-дазнае.И немой да се нервите,яз арно знам колко бугари имат рода в Македония.Много сме така,но не се бием в гърдите и не се наричаме македонци.
 • Анонимен
  Отговор
  22 03:56  19.06.18

  До коментар #4 от "Hriste":

  България не е имала никаква подкрепа ,всичко е извоювано със собствени сили ,даже руснаците са били против обединението на България ,ако България беше подкрепяна Македония щеше да е територия в рамките на България,а подкрепа са имали винаги Гърция и Сърбия!
 • Анонимен
  Отговор
  23 03:56  19.06.18

  До коментар #4 от "Hriste":

  България не е имала никаква подкрепа ,всичко е извоювано със собствени сили ,даже руснаците са били против обединението на България ,ако България беше подкрепяна Македония щеше да е територия в рамките на България,а подкрепа са имали винаги Гърция и Сърбия!

Напиши коментар:


Публикувай
Назад към конфликта