Last news in Fakti

28 Юли, 2006 00:00 847 0

Бургас ще строи първия си мол

  • бургас-
  • бургаски-
  • площи-
  • обекта-
  • които-
  • площад-
  • мястото-
  • ангелов-
  • години
Първият шопинг мол в Бургас ще бъде изграден на мястото на незавършения и наскоро разрушен Бургаски универсален магазин (БУМ). Това съобщи Ангел Ангелов - един от собствениците на старозагорската фирма "ГИР-2", която спечели правото на строеж на терена в центъра на града.

,Молът трябва да израсне на площад "Тройката" на мястото на планирания преди 20 години, но незавършен и разрушен наскоро БУМ. Проектантът е на израелските компании "Авив и ко" и "Ай Ти интернешънъл тиатър", които проектираха и софийския "Мол ъф София". Предстои през есента обявяването на изпълнител на обекта. Той ще бъде определен след международен конкурс.

Според предварителните задания четириетажният търговско-развлекателен комплекс ще има паркинги, разположени на подземните нива, супермаркет за хранителни стоки, търговски площи за различни стоки и услуги, развлекателна част, както и хотелска или офисна част, отделени във високо тяло. Разгънатата застроена площ на обекта ще е около 60 хиляди квадратни метра, уточни Ангелов.

Инвестицията по изграждането се изчислява на 30 млн. евро. От фирмата инвеститор не отрекоха възможността след построяването обектът да бъде продаден за по-голяма цена.

Теренът и сградата върху него, определена за разрушаване, бяха продадени миналата година от община Бургас чрез публичен търг за 3.9 млн. лева. Дружеството "ГИР-2", специализирано в производство и реализация на птичи продукти, спечели търга, след като другите участници - два бургаски консорциума, бяха декласирани заради нередовни документи. Това бяха консорциумите "Бургас сити център", в който влизат четири бургаски фирми - "БТД-Глобъл турс" АД, "Победа" АД, "Понс холдинг" и ПМК АД - с 4.1 млн. лева (класиран отначало на първо място), "Бургаски универсален магазин" (с участници ЕТ "Комерс-Евгения Попеску" и "Трансвагон" АД) с 3.360 млн. лв. и ЕТ "Кънчо Янков" с 1.9 млн. лв. Те обаче заведоха съдебни дела, които все още спъват процедурата по изпълнението.

Декласираните допускат, че ВАС може да обяви всички досегашни действия за неправомерни и да върне всичко на изходната точка - провеждането на нов търг.

Търгът и продажбата се оспорваха и от тогавашния областен управител Иван Витанов, тъй като теренът не е включен в активите на създаденото и съществувало 20 години БУМ АД, а той е собственост на държавата, общината и частници. Районните магистрати не спряха търга, но това отказа други фирми, които предварително бяха закупили тръжните документи, като фирма "Трансстрой".

Иначе инвеститорите от "ГИР-2" са категорични, че ако не до края на 2007 г., както възнамеряваха първоначално, то до края на 2008 г. проектът ще бъде реализиран. Ако това стане, молът ще бъде най-големият търговски център в Бургас. През последните няколко години в централната градска част на града бяха построени други три големи обекта. Най-новият - "Триа", е разположен на площ 12 000 кв.м на площад "Тройката", точно срещу бъдещия мол. Вторият център беше изграден на мястото на старото кино "Родина" от неговия приватизатор "Пиргос арт", а третият е на площад "Кирил и Методий".

Ангел Ангелов каза също, че вече има проявен сериозен интерес към наемане на площи в бъдещия мол от страна на вносителите на някои от най-известните компании за маркови продукти в света. За отдаването под наем на търговските площи вече е подписан договор с компанията за недвижими имоти Colliers Internatonal, която управлява наемните отношения за магазините и в Mall of Sofia.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА