Last news in Fakti

17 Октомври, 2006 00:00 623 0

Дунав мост 2 може да се построи за 79 млн. EUR

  • между-
  • дунав-
  • френската-
  • според-
  • млн eur
Вторият мост над Дунав при градовете Видин и Калафат може да се построи за 79 млн. EUR. Това твърди арх. Борис Стоянов, който е изготвил примерен проект на сложното съоръжение още през февруари 2006 г. Той е един от архитектите на Аспаруховия мост във Варна и е сред най-уважаваните експерти не само в България, но и в цяла Европа. Според неговия вариант цената е значително по-ниска от подадените оферти за изграждане на Дунав мост 2. Борис Стоянов е направил детайлна разбивка както на разходите за моста, така и за прилежащата инфраструктура.


Кандидатите
Четири кандидата подадоха оферти в процедурата за избор на главен изпълнител на проекта за втори мост над Дунав на 2 октомври 2006 г.

Най-ниска цена предложи испанската компания FCC - 105.2 млн. EUR с 5% отстъпка, което е 5.260 млн. EUR. Консорциумът между германската Zublin и френската Eiffel обяви цена от 158.298 млн. EUR, а обединението между френската Bougues, италианската Rizzani de Eccher и българската Трансстрой-Варна оферира 183.149 млн. EUR.

Най-високата цена дойде от консорциума между френската Vinci и българските Главболгарстрой и Мостстрой, според които мостът може да бъде изграден за 268.210 млн. EUR. Разликата между най-ниската и най-високата оферта в цените на кандидатите се оказа, че е над 150 млн. EUR.


Сроковете
Комисията по избор на строител трябва да избере главен изпълнител до средата на ноември, като първо ще се оценява дали офертите отговарят на изискванията, а след това ще се разглеждат техническите параметри. Според намеренията на транспортното министерство договор трябва да бъде подписан до март 2007 г.


Финансирането
Общата стойност на проекта е 236 млн. EUR, от които 226 млн. EUR са за строителни работи и 10 млн. са за предпроектни проучвания, проектиране и консултантска помощ. Предвижда се изграждане на пътен мост с четири ленти на две нива. Отделно ще има 7 км железопътна линия, нова товарна гара и реконструкция на пътническата.


Проектът
- Мостът е проектиран с капацитет две пътни ленти във всяка посока и една жп линия.
- Общата дължина на Дунав мост 2 заедно с прилежащите инфраструктурни съоръжения ще достигне 1440 м за автомобилния и 2480 м за релсовия път.
- Строителните работи да приключат за 38 месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА