Last news in Fakti

30 Ноември, 2006 00:00 675 0

"Шелби" ще строи жилища в Банско и София

  • кукутсис-
  • банско-
  • гърция-
  • очаква-
  • година-
  • които-
  • комплекс-
  • софия-
  • трябва-
  • българия-
  • бъдат-
  • млн евро-
  • разгърната застроена площ
Базираната в Кипър инвестиционна група "Шелби интернешънъл" (Shelby International) планира да вложи около 17 млн. евро в три жилищни проекта у нас. Това съобщава в интервю директорът на компанията за България Димитрис Кукутсис. Обектите се намират в Банско и София. Двете места в момента дават най-добри възможности за инвестиции, гарантиращи нарастване на стойността на обекта в процеса на неговото изграждане, казва Кукутсис. Той вярва, че българският пазар ще става все по-интересен за гърците, особено след влизането на страната в ЕС.

Първият проект, чието строителство трябва да започне през следващия месец, е апартаментен комплекс в Банско. Той е с разгърната застроена площ от 19 хил. кв.м. Жилищата трябва да бъдат готови до лятото на 2008 г. Планираната инвестиция е 12 млн. евро, които се осигуряват изцяло от кипърския фонд. Очакванията са възвращаемостта на направените вложения да бъде не по-малко от 30%.

"Решихме да не инвестираме по Черноморието, защото Гърция в това отношение е по-привлекателна. Българските планински курорти обаче са много добре развити и предлагат отличен продукт за гръцките туристи и купувачи. Това е основната причина, заради която избрахме Банско", казва Кукутсис. По думите му апартаменти в Банско купуват основно британци и богати гърци. Има и малко сделки с българи.

Другите два жилищни проекта на "Шелби" са в София. Единият се намира близо до кабинковия лифт в Симеоново и ще бъде с разгърната застроена площ 6 хил. кв. м. В него ще бъдат вложени 4 млн. евро. Плановете са строителството да започне през пролетта, като се очаква комплексът да бъде построен за година и половина. Компанията ще вложи и още един милион в друга жилищна сграда в столицата.

В плановете на "Шелби" влизат още изграждането на комплекс от жилища, офиси и търговски център в района на София, в който биха инвестирали 10 млн. евро. За него в момента се търси подходящ терен. Интерес имат и към изграждането на други обекти в Банско, както и в селищата близо до ски курорта Добринище и Разлог.

Промяната в конституцията, която позволява на чужденците да купуват земя в България, както и приемането и в ЕС ще стимулира бизнеса между страните от Югоизточна Европа по-нататък, смята Кукутсис. Той очаква да се увеличат гръцките инвеститори в България, както и броят на българите, които искат да купят имоти в Гърция. Кукутсис се надява да привлече българи, които да си купят вила в жилищния му комплекс на Халкидики в Гърция.

За първи път през ски сезона ще бъде спряно строителството в Банско, обеща кметът Александър Краваров. Очаква се той да издаде заповед за това. По думите му забраната ще бъде в сила от 15 декември до 15 март следващата година. Ще бъдат разрешени само вътрешни довършителни работи. През следващата година общината няма да спира издаването на строителни разрешения, каза зам.-кметът Лазар Захов. Според предварително обявени намерения на инвеститорите около 100 нови апартаментни комплекса трябва да отворят врати през 2007 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА