Last news in Fakti

14 Март, 2008 00:00 1 142 0

Катя Ценова: Ние продаваме не само дом, а начин на живот

  • хората-
  • имоти-
  • които-
  • смятам-
  • много-
  • време-
  • адрес-
  • повече-
  • често-
  • отношение-
  • българина-
  • работата-
  • трябва-
  • професия-
  • всеки-
  • времето-
  • качеството-
  • нашата-
  • близо-
  • винаги-
  • бихте-
  • важно-
  • клиентите-
  • среда-
  • изключително-
  • компанията-
  • човек-
  • все повече-
  • нашата проф
, Управляващ съдружник и Изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти”
Как бихте искали да ви представя пред читателите на в-к „Софийски имоти”?
- Ако трябва да се представя, бих казала, че съм един щастлив човек. Винаги съм искала да общувам с много хора и работата в недвижимите имоти ми предоставя тази възможност – от една страна с хората в компанията, които идват при нас с различни професии и таланти, но израстват и от друга с клиентите. За мен семейните ценности са нещо изключително важно, а с нашите услуги ние намираме дом, в който те да прекарат най-съкровените си мигове, да създадат семейство или да отгледат децата си. Това е моя мироглед и съм щастлива, че съм част от това ежедневно.


Да, българина е изключително привързан към дома си, това е доказано и чрез изследвания. Аз искам, обаче да Ви попитам: Вие, лично работата или имотът по-лесно бихте сменили?
- Трудно бих разделила двете неща. Много често промяната на работата води след себе си до преместване от един град в друг, промяна на стандарта на живот, който изисква и промяна на жизнената среда. Ако трябва да говоря за бъдещето и за народа ни като цяло: българинът е естет и има усет към красивото. За това, когато не може да смени жилището си, често го ремонтира, за да създаде повече уют и атмосфера. Наскоро, в разговор, един колега каза: „Ние не продаваме само имот, ние продаваме начин на живот”, което смятам, че е важно правило в бизнеса с имоти.От опита ми в този бизнес знам, че домът е олицетворение на душевността на неговите обитатели. Трудно бих се разделила с нещо, което е част от мен. Така е и по отношение на работата.Когато й се отдадеш и вярваш в това, което правиш, то става част от теб. Но за това е нужно време, особено в нашата професия. Много млади хора считат, че една или две години са достатъчни да станеш добър брокер. Това е постоянен процес, изискващ да се придобият компетенции във всяка област, не само техническа, юридическа, а и познаването на човешката душевност, за да можеш да намериш точния подход към всеки клиент.


Кое е най-ценното качество на брокера, според Вас?
- Според мен, първото най-ценно качество, което трябва да притежава човек, работещ нашата професия е търпението. При нас успех имат хората, които наистина са решили, че това е тяхното призвание и ще инвестират време и усилия, за да се развиват.
Необходимо е да си близо до хората и те да знаят, че могат да разчитат на теб. Както е със семейните лекари, адвокати. Смятам, че с времето нашата професия ще се възприема в тази посока, като „семейният агент на имоти”. И още нещо много важно. Трябва да си готов да оправдаеш доверието на клиента, а за това е необходим и професионализъм. В Адрес консултантите се обучават непрекъснато от Адрес Академия, първият лицензиран учебен център в областта на недвижимите имоти. Академията предлага курсове и за външни клиенти, които се посещават от колеги от други агенции, което допринася за подобряване на обслужването в сектора.


Кога и как започнахте да се занимавате с имоти?
- Знаете ли, връщайки се назад във времето смятам, че това не е случайно. Моят баща беше строителен предприемач и още тогава се оформи усетът ми за изграждане на дом. В последствие всичко, което съм правила е било свързано с подкрепа на хората във важни периоди от живота им. Първата ми работа беше в социалната сфера и това ми даде възможност да се науча да помагам на хората. Често това е резултат от екипната работа с колегите, въпреки че все още има хора, които работят поединично. Те обаче постигат много малки цели и не могат да се използват възможностите на пазара.


Как започнахте в „Адрес”?
- С една обява във вестника. Тъкмо завършвах следдипломна квалификация „Строително предприемачество” в Икономическия Университет във Варна. Аз съм човек, който винаги си е поставял големи цели /това дължа на майка си/. Тогава реших, че да се опитваш да постигаш мечтите на хората е нещо хубаво( имам предвид мечтите за жилище, дом). Започнах преди 11 години като консултант на имоти, след това мениджър на кантора, регионален директор и мисля, че извървявайки целия път на развитие мога да бъда изключително полезна на своите колеги с опита, който имам, тъй като познавам всяка една част от дейността на компанията.


Къде в цялата тази композиция е вашето семейство?
- Така е устроен живота, че често ощетяваме хората, който са най-важни за нас. Всеки бизнес, при който отдаваш цялата си енергия, понякога е за сметка на внимание и грижи към близките. Но винаги съм срещала тяхната подкрепа и разбиране. Тази година съм си обещала, че ще отделям за тях значимото внимание и време.


Притесняват ли ви прогнозите за фалити в строителния бранш?
- Не. Ние живеем в един свят на глобализация и съвсем естествено е да се промени културата ни във всяко едно отношение. Влизането ни в ЕС ще ни научи да ценим добрите и качествените неща. На пазара ще останат тези компании и строителни предприемачи, които ще реализират по най-добрия начин очакванията на българина. Целта само да се получи печалба ще остане на заден план и аз се радвам, че този период отминава. В момента все повече изпъкват качествено построените сгради, имоти, в които се отличават с уют и среда. Между другото това важи и за агенциите за недвижими имоти. Пазарът ще се окрупнява и бъдеще ще имат само тези, които инвестират в качеството на услугите.Колкото по-близо е агенцията до клиентите, толкова по-полезна ще е за тях и ще им предлага по прецизна консултация. За Адрес тази перспектива е не само чрез собствена, но и на франчайз мрежа. Франчайзът е успешна концепция за развитието на Адрес, защото компанията е голяма и чрез него е още по-гъвкава и близо до клиентите.От друга страна смятам, че той ще повиши и качеството на услугата в бранша.

Как бихте коментирали презастрояването?
- То е факт. Аз смятам, че голяма част от всички тези презастроени райони, като в „Слънчев бряг”, например, а и в големите градове ще променят предназначението си във времето. Ако те дълго време не са обитавани или не са с необходимото качеството на строителството, ще бъдат продадени на по-ниска от първоначално обявената стойност. Българина ще иска все повече да живее в една тиха и спокойна среда, извън рамките на шумния град, където децата му да играят на воля и да дишат чист въздух. Наскоро се върнах от едно обучение в Австрия в един малък град с 20-на хиляди жители. Всяко място там бе заредено с отношение към средата, в която живеят хората. Знам, че това е заложено дълбоко и в душевността на българина, но може би твърде дълго време е било подтискано. Вярвам, че тази черта я има във всеки от нас и се надявам, че тя все повече ще се проявява. Смятам, че това отношение се възпитава и в това роля имаме и ние- бизнеса. В тази връзка скоро ще стартира една наша инициатива, чрез която ще подпомогнем утвърждаването и развитието на изконните български традиции и ценности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА