Last news in Fakti

21 Април, 2008 00:00 1 554 0

Софарма влага 60 млн. лв. в таблетен завод в София

  • софарма-
  • донев-
  • унифарм-
  • мощности-
  • компанията-
  • огнян
Близо 60 млн. лв. ще бъдат вложени в изграждането на новия таблетен завод на Софарма в София. Това съобщи Огнян Донев, изп. директор на компанията. Още 60 млн. лв. са предвидени през 2009 г. за изцяло обновление на производствените мощности. Все още не можем да започнем наливане на основите заради административни пречки, твърди Донев. Дружеството получи сертификат Инвеститор първи клас за проекта.
Софарма притежава мощности в Украйна, Русия и Сърбия. От компанията обмислят влизането на пазарите в Македония и Румъния, където се водят преговори за купуване на заводи. Според Донев въпреки модернизацията на всички производствени мощности Софарма поддържа най-ниски цени на производител. В края на миналата седмица шефът на Софарма откри нов завод за производство на фармацевтични субстанции от растителен произход. Инвестициите в новото предприятие на Българска роза Севтополис АД са за над 5 млн. лв. Най-продаваният препарат на завода в Казанлък е карсил. Фитопродуктът успешно се търгува в Русия, Украйна, ОНД, Полша.


Листване

Очаква се до края на май Унифарм АД, която е собственост на Софарма, да се качи за търговия на борсата. Основен акционер в производителя на лекарствени средства е Огнян Донев. Той притежава 38.37% от капитала. Венцислав Стоев държи 19.25%, а Огнян Палавеев - 12.89%.
Компанията ще се листне на БФБ директно чрез вторично предлагане на 500 хил. акции с номинал 1 лев. Според директора за връзки с инвеститорите на Унифарм Росен Казаков пазарът е самостоятелно действащ организъм и няма подходящ и неподходящ момент за листване. Целта на Унифарм е да получи реална оценка от пазара, каза Казаков. Очаква се листването да стане преди летните месеци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА