Last news in Fakti

21 Юли, 2009 00:00 472 0

Офертните цени на жилищата тръгват нагоре

  • годишна-
  • лондон-
  • цените-
  • годишна база
Цените в Лондон за първи път с ръст на годишна база от началото на 2009 г. Продавачите на жилища във Великобритания повишиха офертните цени, за да отговорят на повишеното търсене през юли, съобщава имотният портал Rightmove.

Средната цена се е покачила с 0.6% до 227 864 паунда след спад с 0.4% през юни. Цените в Лондон са отчели първия си ръст на годишна база от началото на 2009 г.

Стабилизиране

Жилищният пазар започва да показва все по-сигурни признаци за стабилизиране след най-тежката криза от няколко десетилетия, смятат експерти.

Седем от десетте района, изследвани от Rightmove, са отчели ръст през този месец, като начело се нарежда Източна Англия, където офертните цени са се покачили с 6.1%. В Англия и Уелс е отчетен спад с 3.1% на годишна база. Средният брой имоти на един брокер се е понижил от 71 за юни на 70, а броят на потенциалните купувачи расте.

Скок на кредитите

В Лондон цените са се повишили с 1.4% на месечна и с 0.6% на годишна база, като най-голямо е покачването в Уестминстър - 5.2%, Кройдън и Камдън. Броят на одобрените ипотечни кредити през май се е покачил до 43 414 спрямо 27 000 през ноември миналата година - най-ниската отчетена месечна стойност в историята на статистиката. Отнетите жилища може да достигнат 17 494 през третото тримесечие, което е повишение спрямо 17 049 през второто заради нарастващата безработица, сочи прогноза на компанията Property Portfolio Rescue, която купува имоти от собственици, изпаднали в затруднение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА