Last news in Fakti

11 Януари, 2011 15:00 26 612 45

Най-предпочитаният зимен курорт на България

  • зимни-
  • курорти-
  • банско-
  • боровец-
  • витоша-
  • пампорово-
  • чепеларе

Допитването „Най-предпочитаният зимен курорт на България” има за цел да посочи кой от петте курорта – Банско, Боровец, Витоша, Пампорово или Чепеларе, в най-голяма степен се доближава до представата на българина за зимен курорт. От днес – 11 януари всеки, които иска да участва в анкетата може да го направи като за целта е необходима единствено регистрация във Facebook.

През последните години всеки един от посочените зимни курорти се развиваше с различни темпове. Предприемачите се насочиха основно към Банско. Поради недобре развитата инфраструктура Пампорово и Чепеларе останаха на заден план. Точно преди началото на кризата част от инвеститорите се ориентираха към Боровец, но до реализиране на проекти не се стигна.

При гласуването участниците трябва да вземат под внимание качеството на предлаганите услуги във всеки един от петте курорта, състоянието на инфраструктурата, условията за каране на ски, цените за ползване на съоръженията и стойността, на която могат да се купи ваканционен имот.

За да гласувате, моля натиснете "ХАРЕСВА МИ". Всеки участник в допитването ще може да се абонира за страницата на своя любим зимен курорт в най-популярната социална мрежа.

Един път седмично imot.bg ще публикува данни за хода на гласуването. Вотът ще продължи до 13 март тази година.

курорт ски писти
(км) *
капацитет  на лифта
(души/час)

разстояние
от София
(км)

леглова база
(бр.легла)*
карта за уикенд
(в лв.)
наем на ски,  щеки и обувки
(в лв. за уикенд)

Банско

65 3000 150 18 000 107 56
Боровец 58 2400 70 6 100 70 56
Витоша 15 1500  - - 64 40
Пампорово 35 2400 250 8 000 97 24
Чепеларе 20 2000 230 1 800 69 37

* данните за легловата база и за дължината на действащите ски писти са ориентировъчни


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    32 11 Отговор
    Добра идея. 15-те км писти на Витоша къде са? От 2 години работи само "Лалето"...

    Коментиран от #3

  • 2 иван

    19 23 Отговор
    Боровец с леглова база 25 000 а Банско 15 000 / маи са изтървали нулата/ . Като влезеш в Банско и се виждат само местни къщи и хотели , трябва зна4и да строят още а Боровец визуално си е зимен курорт, не е така наблъскан със строежи , другите курорти не сам ги посещавал и немога да ги коментирам

    Коментиран от #31

  • 3 Скоро ходил

    13 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло":

    То и на Банско и Боровец не съм виждал да работят всички писти. Последния уикенд и половината не работеха...
  • 4 Владо

    35 18 Отговор
    Отидете в Австрия , да видите зимни курорти

    Коментиран от #45

  • 5 Ски в чужбина

    26 13 Отговор
    Тези километри писти да не би да са ги смятали със улиците във курортите? В Австрия,Италия и Швейцария можем да говорим за условия за ски, но не и в България!!!
  • 6 Цветана

    17 10 Отговор
    Информацията за цените и дължината на пистите в Чепеларе не е достоверна.
  • 7 Пазар

    22 9 Отговор
    Да гласуваме, добре, ама не може "за зимниЯТ" курорт. За ЗИМНИЯ курорт. Така е правилно, нищо, че сигурно, не Ви звучи добре.
  • 8 МИМА

    47 8 Отговор
    КАК ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА КУРОРТИ КАТО НЕ ХОДИМ ЗАЩОТО НЕ СТИГАТ ПАРИТЕ
  • 9 Мери

    22 22 Отговор
    Искам да кажа на Владо , че като отиде в Австрия ще заплати в пъти повече за една нощувка отколкото в Банско и там пазарлъци за цената няма както обичат да го правят в семейните хотели в Банско
  • 10 Любомир

    35 9 Отговор
    Мери, не е баш така, защото има пакети за Австрия, които излизат по-евтини от Банско и Боровец. Въпросът е, че доходите не са съпоставими. Не би трябвало едно семейство да не може да си позволи една седмица почивка, в който е да български курорт. Както зимна така и лятна.
  • 11 коко

    19 9 Отговор
    През февруари 2010, на Банско работеха всички лифтове и писти! Беше супер, само сутрин на кабинката се чакаше 50-60 мин... Но като изключим това, всичко беше 6. Тази година още няма много сняг и сигурно чак като натрупа че пуснат всичко! Банско е прохождащо селце, сравнено с европейските скикурорти но е най-доближаващо се до някои от тях. За останалите ни ски курорти има много да се прави, дано ги подобрят.... скоро!
  • 12 дядо коцкар

    32 13 Отговор
    пампорово си е пампорово...........
  • 13 иван

    22 4 Отговор
    Благородно завиждам на всички който могат да си позволят да ходят на зимни курорти.Аз съм с 10 години трудов стаж не мога да си пизволя такова нещо,ама кои знаи може като ги натрупам 30 години тр.стаж да си купя 5 апартамента в софия.Някои се фалеха стова, па други им повярваха.Супер държава.
  • 14 Иван

    18 16 Отговор
    Наскоро Банско получи приза "Зимна столица на Балканите". Банско е на светлинни години от другите български курорти. Нови луксозни хотели, най-модерни съоръжения, перфектно обработени писти.
    Относно цените в Австрия.... Недейте да съпоставяте цените на селски курорт с една две пистички с Банско. Елитните западни курорти са доста по-скапи от родните.
    Банско ще бъде за втори път домакин на кръг от световната купа през февруари... Каквото и да говорят злите езици, това голямо международно признание, с което се гордеят малко курорти в света!!!
  • 15 Момчил

    19 12 Отговор
    На Чепеларе дължината на пистите е доста по-голяма от цитираните 20км. Айде малко по сериозно!!!
    Защо има критерии за разстояние от Сф ???
    В другите градове хората не карат ли ски ?
  • 16 4040

    17 8 Отговор
    Относно световната купа в Банско...мисля че трябва да се информирате какви цени е сложил "любимият" на всички Цеко Минев, някои от нас сме виждали всакъкви курорти извън БГ и мисля че ще ме подкрепите като кажа че у нас не може да се прави въобще сравнение километри писти - лифтове - цена на карта...далеч сме от качественото обслужване, а негативното настроение на болшенството лифтаджии е без коментар! БОЙКОТ НА ВИТОША И БАНСКО
  • 17 Стеф

    17 6 Отговор
    Господин Иван(№14) разликата в цената между седмица в Австрия и в Български курорт е само в транспорта, а дали бих се замислил къде като знам какво каране ме чака в Алпите :) Още ще трябва да се потрудят на Банско за да ме спечелят като клиет, най малкото няма да чакам по опашките на кабина и не само...
  • 18 Пирина клуб

    7 12 Отговор
    Аз менажирам семеен хотел в Банско - цената на двойна стая при нас е 60лв. с включена закуска и намаля с всеки следващ ден от пестоя - по-добро от това "здраве му кажи".Иска ми се цените на картите да са по-ниски , защото това оскъпява ски-ваканцията ( не нощувката и храната), но инвестициите в ски зоната са огромни... Пожелавам на всички да могат да си позволят ваканцията , за която мечтаят!
  • 19 vixen

    12 6 Отговор
    Псещавал съм всичките места и моя фаворит е Пампорово. Много обичам Родопите и там се чувствам най-добре. Банско действително позагуби блясъка си след това презастрояване. Що се касае до сравненията на цени между България и Австрия,всичко е относително. Възможно е в някое малко селце да ти илезе по-евтино от Банско например,но в реномирани курорти като Шладминг,Кицбюел,Зьолден,Бад Гадщайн или Цел Ам Зее всякакви сравнения са невъзможни.
  • 20 AVTOGARA BELENE

    2 6 Отговор
    TI KURORT NA HUBAVATA PAMPOROVO, VITOSHA, BOROVETS, I DRUGI KADE E BANSKO. AKO IMATE E SEGA E TAZI TSENA NA SKI BULGARIA I AVSTRIA CHEPERAPE, VITOSHA, BANSKO, BOROVETS I PAMPOROVO E HUBAV NACHIN.
  • 21 AVTOGARA BELENE

    2 5 Отговор
    TI KURORT NA HUBAVATA PAMPOROVO, VITOSHA, BOROVETS, I DRUGI KADE E BANSKO. AKO IMATE E SEGA E TAZI TSENA NA SKI BULGARIA I AVSTRIA CHEPERAPE, VITOSHA, BANSKO, BOROVETS I PAMPOROVO E HUBAV NACHIN.
  • 22 nqkoisi

    9 5 Отговор
    chepelare e nai-hubav
  • 23 bikera

    3 6 Отговор
    ABE MNO SMOTANIATSI IMA TUK. 4ULI ZA AVSTRIA I ITALIA I SI MISLIAT 4E TAM E SUPER.NE VI LI E SRAM DA PLUETE POSTOIANNO PROTIV BALGARIA, 4E KAKVO E NA BANSKO, BOROVETS I.T.N.IMAME STRAHOTNI KURORTI, TEEE NE GI OTSENIAVAT BRAT4E:)SMOTANIATSIII ZATOVA SME ZLE ZA6TOTO SAMO TARSIM NEGATIVI.TAKIVA DA MRAT VEDNAGA ZA DA SE OPRAVIM
  • 24 Joe

    5 5 Отговор
    Абе пичове,не исках да се намесвам н просто не издържах.Аз съм бивш ски състезател и ми е тъпо да гледам как никъде в Б-я не можеш да отидеш и да се изкефиш на ските - или ще чакаш на опашка на юююбансо на кабинката,или ще чакаш на Ястребец,или ще чакаш на Лалето /на Пампорово или аняма сняг по черните или нещо друго/.
    Извинявайте,но всички които имаме възможност ще ходим в Алпите,защото ни предлагат 200 км писти в повечето курорти.Е,кажете ми какво да правим тук???
    Веднъж се живее - естествено,че ще си правим кефа.Не виждам нищо странно в това и за последен път казвам,че не може да става дума за сравнение между българските курорти и Алпите например!!!
  • 25 Ангел

    4 12 Отговор
    Банскоооооооо
  • 26 Владо

    2 4 Отговор
    Искам да кажа на Мери че в Австрия можеш да намериш много по евтини нощувки от България,Последния път нощувката за4 човека беше за 35 евро апартамент с две спални.И за да не бъда голословен ето едно повече от прилично предложение :http://cgi.ebay.de/1Woche-Relax-Urlaub-LienzerDolomiten-Osttirol-7U-2P-HP-/370383428270?pt=Wellness_Reisen&hash=item563c929aae#ht_3484wt_929
  • 27 miro

    9 4 Отговор
    Най много обичам да карам на Пампорово и да ходя на кръчма в ЧЕПЕЛАРЕ
  • 28 и други

    2 4 Отговор
    Алпите ли къде ли, вятърът е друг - не големи индустриални комплекси с цел печалби от всяка тухла и ъгъл (то май друго освен джакузи, ъгли и тухли и подобни няма), а индивидуално и автентично. Ама не накачулено и наскопосано. Пък при нас - все обратната. (Имат изключително богато културно-историческо наследство и спорта естествено се вписва в една богата материална и нематериална инфраструктура - така са го замислили и направили - защото всичко е премислено повече или по-малко; тук да има пейка с такъв пейзаж и кът, по нататък еди какво си; там пък историческо влакче и линия на зъбни колелета да качва склона - на колко градуса? Там пък е селището - от средновековието със своите традиции, представени за желаещите туристи. Дишаш не само въздух...) Какво става с тия кредити, анализи...? Хората и това правят - но "някой" е помислил отпреди това, за да не се руши и за да се печели - заетост на леглова база и т.н . И тези статитики са им известни, но явно и други.
  • 29 dodi

    4 1 Отговор
    абе имаме курорти и то много хубави,ама става така,че в курортите в чужбина се държат с нас европейски и много по изгодно отколкото в родната ни България,където се държат с нас като с аутсайдери !
    бог да пази нази българите от българските туристически люде !!! : )
  • 30 friday

    2 3 Отговор
    Първо се научи да пишеш бе нещастник. После коментирай...
  • 31 friday

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "иван":

    Първо се научи да пишеш бе нещастник. После коментирай...
  • 32 Кръстева

    5 2 Отговор
    Нека нашите кукрорти си сравнят цените спрямо минималната работна заплата у нас, с цените спрямо минималната работна заплата в Австрия, например, и тогава да гласуваме. Като видите табличката , ще разберете защо Австрия има толкова скиори от световна величина, а ние имаме само няколко.Няма опция за прикачен файл и ще напиша само няколко:
    от 9,00 - 16 часа
    големи- 20 евро
    ученици, студенти - 18 евро
    до 16 години - 14 евро
    за едно спускане:
    големи - 2 евро
    ученици и студенти -1,5 евро
    до 16 години - 1 евро
    Бебе писта - безплатна
    Дневна карта за ученици- 6 евро
    е т.н.т
    Дано някой от нашите курорти прочете това и се позамисли
    Скиори- разказвайте това навсякъде и дано се озаптисат, най-после, наште лифтаджии и тогава ще харесваме кукрортите им доста повече.
  • 33 Диди

    5 4 Отговор
    И все пак Боровец си е Боровец най-стария зимен ски курорт в България да не говорим че е бил домакин на Световната купа още през 80-те когато Банско все още е било село така че Банско има още много да учи .

    Коментиран от #42

  • 34 МАРТИН

    5 1 Отговор
    ЧЕПЕЛАРЕ е най хубавият СКИ КОРОРТ във България.
    СКИ ПИСТИТЕ СА ОТЛИЧНИ!!!!!!!!!
  • 35 Иванчо

    6 2 Отговор
    Хубава страна с хубави курорти, летни и зимни.Лошо управлявана държава превърнала се като мащеха за своите граждани.
  • 36 ana

    1 1 Отговор
    На узана до Габрово е супер
  • 37 xristomir

    3 1 Отговор
    NASHITE KURORTI SA BILI VINAGI NAI-KRASIVITE,NAI-EVTINI I NEKA DA XODIM VINAGI NA POCHIVKA PREZ VSEKI SEZON PREZ GODINATA,AKO PITATE MEN KAZVAM DA.AZ PREDPOCHITAM PLANINATA OTKOLKOTO MARETO.BIX OTSHAL NA POCHIVKA NA PLANINA OTKOLKOTO NAMORE PREZ LQTOTO ZA6OTO VAZDUXA E NAI-CHIST.
  • 38 xristomir

    4 0 Отговор
    NASHITE KURORTI SA BILI VINAGI NAI-KRASIVITE,NAI-EVTINI I NEKA DA XODIM VINAGI NA POCHIVKA PREZ VSEKI SEZON PREZ GODINATA.AKO PITATE MEN KAZVAM DA...AZ PREDPOCHITAM PLANINATA OTKOLKOTO MORETO.BIX OTISHAL NA POCHIVKA NA PLANINA OTKOLKOTO NA MORE PREZ LQTOTO ZA6OTO VAZDUXA E NAI-CHIST.
  • 39 ехоо

    2 1 Отговор
    Владо не се хаби да обясняваш за Австрия.Просто няма точка на сравнение.Всеки път като отида на един от изброените по горе ски центрове и умирам на мъка, а колко малко трябва.
  • 40 Drake

    2 0 Отговор
    Пичове, какво Банско, какви Пампоровци, Боровци и Витоши??? Ако искате да карате ски и да се кефите отивате в Алпите. Цените също не са коренно различни и може да се намери напълно конкурентна оферта на Българските -ци. Просто няма база за сравнение.
  • 41 Snipa

    2 0 Отговор
    Банско 60 лв карта, чакане по 40 мин до 1 час на опашка, безобразно скъпи цени ... там са се забравили .... предпочитам да си ходя на нощно каране на Лалето или да се дигна до Пампорово
  • 42 Snipa

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Диди":

    миналата година на Боровец ми заминаха ските и не само на мен ... нито едно оръдие за сняг не работеше, качих се горе и няма как да сляза без ски а под ските ми се чуват камъните как стържат... хората долу бяха издивяли
  • 43 tsani

    2 0 Отговор
    маината на вси4ки курорти в бг ,само като видях цените в механите в Банско и се стъписах,това са ебати и кожудерите,маи не познават парите.
  • 44 qwerty

    3 0 Отговор
    na Vito6a vsi4ki sa mu6ennici ni6to nqma da napravqt
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.