Last news in Fakti

31 Януари, 2011 13:35 3 925 26

Хонконг е най-скъпото място за закупуване на жилище в света

  • хонг конг-
  • жилища-
  • savills

Хонконг е най-скъпото място за купуване на жилище в света поради недостига на имоти на пазара, показва проучване на британската компания Savills Plc, пише Bloomberg. В Хонконг е с 55% по-скъпо в сравнение с Лондон, според индекс, публикуван от компанията, който сравнява британската столица с други градове. Москва е със 7.4% по-скъпа от Лондон, а Ню Йорк е с 15% по-евтин.

Цените на жилищата в Хонконг вървят нагоре заради рекордно ниските лихви по кредитите, липсата на нови жилища и наплива на купувачи от Китай според Savills. Цените на имотите там са скочили с над 55% от началото на 2009 г. до сега, според индекс на хонконгския имотен брокер Centaline Property Agency Ltd. "Цените ще продължат да нарастват в следващите 12 до 18 месеца," смятат анализатори.

През ноември правителството на Хонконг засили борбата за ограничаване на инфлацията с въвеждането на допълнителни данъци и мерки. Административният управител на Хонконг Доналд Цанг обеща да осигури още земя за построяването на 20 000 жилища годишно и вдигна имотните данъци, за да възпира спекулантите.

Според анализаторите обаче Хонконг се опитва да охлади пазара, но не се справя много добре. Индексът Hang Seng Property, който следи представянето на акциите на седемте най-големи строителни предприемача в града, е нараснал със 76% от началото на 2009 г., след като беше паднал до четиригодишен минимум по време на кредитната криза.

За проучването си от Savills са използвали данни за това колко би трябвало един служител на дадена компания да заплати, за да се премести във всеки от четирите най-скъпи града в света. Индексът отразява стойността на жилищата на един главен изпълнителен директор, двама директори и четирима административни служители. Изчисленията се базират на цената на квадратен фут за всеки тип имот, който седмината купувачи биха закупили. Един офис служител ще заплати еквивалента на около 659 британски паунда (1 050) долара на кв. фут за жилище в Хонконг, което е със 76% повече в сравнение с негов колега в Лондон, според Savills.

Общо 75% от новата земя в Хонконг е в така наречените Нови територии, което увеличава недостига на имоти в търсени райони като Хонконг Айлънд, където има само 2 400 жилища.

Хонконг е лидер и в сегмента на най-скъпите имоти според Savills. Жилище в луксозния квартал The Peak, където има само 500 домове, може да се продаде на цена от 6 353 паунда за кв. фут. Това е почти два пъти в сравнение с цената на подобно жилище в престижни квартали на Лондон като Мейфеър и Найтсбридж.

1 кв. фут = 0.09 кв. м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ?

    5 5 Отговор
    Сигурно и там имотите се смятат по работната заплата в проценти? ...............Хората се раждат невежи, а не глупави. Глупостта идва с образованието.....
  • 2 мрежата

    6 3 Отговор
    Излизаме от кризата, но бавно и мъчително

    България бавно и мъчително излиза от кризата, смятат икономистите от Центъра за икономическо развитие. Експертите прогнозират 3-процентен ръст на българската икономика през 2011 година. Според тях обаче тази година доходите на населението ще останат на сегашните си нива, а безработицата ще се запази сравнително висока.
    Продължаващият ръст на износа играе ключова роля за по-оптимистичните прогнози за развитието на българската икономика тази година. Центърът за икономическо развитие например подобрява прогнозата си за ръст на брутния ни вътрешен продукт през 2011-та от 2 процента на ръст в размер на 3 на сто, съобщи председателят на организацията Георги Прохаски. „България бавно и мъчително излиза от кризата, реално ефектите на растежа, тези които всички искаме да почувстваме и в потреблението и при растеж на доходите не биха се случили преди 2012 година“, коментира той.
    За възстановяването на предкризисните нива на икономиката ни основен принос ще има покачването на крайното потребление. Експертите отчетоха, че то все още е твърде ниско. „Хората все още се притесняват от общата икономическа ситуация и вместо да потребяват, основно нехранителни стоки и предмети за дълготрайна употреба, спестяват“, каза Прохаски.
    Безработицата ще се запази висока на ниво около 9 процента, като реален ръст на заетостта се очаква чак през второто тримесечие на годината, прогнозираха още експертите.
    Икономистите отчетоха и спада на чуждестранните инвестиции, като за 2011-та прогнозираха размерът им да достигне до милиард и половина евро. „Като слаба страна, бих казал, в работата на правителството през 2010 година, бих искал да подчертая липсата на каквито и да е приватизационни и концесионни сделки през 2010 година. Може би за последните 15 години това е единствената, която е на практика нулева по отношение на приватизация“, каза Прохаски.
    Той заяви, че няма основания за ръст на инфлацията, като според прогнозата на Центъра показателят ще достигне най-много 3 процента за цялата 2011-та година.
  • 3 bubblehead

    8 5 Отговор
    Ама моля ви се Хонг Kонг бил най-скъп!? И колко е скъп , колкото Докторската градина по 1300 евро/м2!? А видях колко

    --------------------------------------------
    може да се продаде на цена от 6 353 паунда за кв. фут. Това е почти два пъти в сравнение с цената на подобно жилище в престижни квартали на Лондон като Мейфеър и Найтсбридж.

    --------------------------------------------

    И то верно скъпо бе другари!? По цели 6000 ... ама чакай малко бе то дори не и евро ами паунди.... опа чакай още малко то не е на м2 ами било на квадратен фут!? Мале другари направо ми настръхва косата от такава цена и чак малко ме е страх да я сметна в евро/м2 ама нека пробваме. Начи умножаваме паундовете по 2.27 да докаросаме в левове и после умножаваме по още 11 да докаросаме футовете в м2 и се получава опа .... 158 000 лева/м2. Кво става тука бе!? Това цена на м2 ли е, кво е това!? А сетих се инфраструктурата и юилищата са други за това. Ето тук вижте колко са различни...

    http://www.indesignlive.com/articles/people/in-profile/compact-housing


    http://photo.net/photodb/photo?photo_id=8603328


    http://www.good.is/post/hong-kong-living/

    Коментиран от #6

  • 4 незнаещ

    4 8 Отговор
    Абе те тия в Хонка Кохга са много смотани, как могат да искат такива цени, а пък как могат и да ги дават, липсват им нашите специалист - цървули та да ги светнат как себестойността на строителството е 100 лв/м2, и как повече от 149 Е/м2 топ локейшън е пълна лудост

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА

    Коментиран от #5, #7

  • 5 балон

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "незнаещ":

    Спокойно и там ще им гръмне балона.Те и в Япония в началото на 90 те плащаха много за имоти ама после 10 години се оправяха от балона.Китайците тепърва ще има какво да видят.

    Коментиран от #8

  • 6 прогнози

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "bubblehead":

    Спокойно един с балонена глава каза че това лято вече в докторската градинка щели да са поне по 3000 евро квадрата заради уникалния град и възможности за доходи които предоставя.В топ център направо ще ги къртят по 10 000 евро квадрата без да смяташ стълбищата .Там отделно ще се смятат квадрати.Всичко ще процъфтява защото няма друг толкова уникален град по света като София.Чистота,модерна инфраструктура и доходи поне по 5000 евро на човек.
    Това е София и за това трябва да си плащаме на добрите строители които строят за невероятно скъпите 300 евро на квадрат.Е как да не им дадем после поне по 3000 на квадрат.Те толкова усилия са вложили в икономия на цимент,арматура и всякакви материали за да постигнат тези уникални качества на българското строителство.
    Купувай народе Хонг Конг е нищо в срвнение със София.
  • 7 знаещ

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "незнаещ":

    Кредит може и да се върне ,но лихва никога.Вземайте кредити банките ви чакат.Има няма за 30 години ако не дойде пак някоя криза ще ги изплатите.
  • 8 bubblehead

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "балон":

    Той ще се спука балона на хонконгците, аз знам. Няма начин да не се спука другари.Защото винаги има 100 начина един балон да се спука и смо един начин да не се спука. ето например ние българите успяхме да спъкаме балон където го няма, тоест ясно е мнoгoо лесно се пукат балони. Туй спукването им го приемаме за факт, ама дори като се спука балона какво? Например японския га сa спъкъл цените паднали с 50%, по-голямо падане света не знае .... начи ако тия 158К лева/м2 ги застигне тая нерадостна съдба кво стават 79К лева/м2 !? Amchi to ako u naze balon drugari to na honkongtsite kwi ima zzaplatite da im sa tsenite 50 po-wisoki, be? 50 pyti? 100!? Aj stiga be drugari!? nachi otkazwa da go priema tui za 100 po-wisoki zpaltiu Hink Kong. Abe ne go wqrwam i tui si e to! I nachi stawat po 79K lewa/m2 tsenite na honkongtsite и кво излизат хората да танцува по улиците от радост за сполетялата gи евтиния? А ние кво ревем ли ревем за 200 евро/м2!? Скъпотия ма скъпотия ти казвам! Ха-ха-ха!
  • 9 bubblehead

    6 6 Отговор
    Той ще се спука балона на хонконгците, аз знам. Няма начин да не се спука другари.Защото винаги има 100 начина един балон да се спука и само един начин да не се спука. Eто например ние българите успяхме да спъкаме балон където го няма, тоест ясно е много лесно се пукат балони. Туй спукването им го приемаме за факт, ама дори като се спука балона какво? Например японския га са спъкъл цените паднали с 50%, по-голямо падане света не знае .... начи ако тия 158К лева/м2 ги застигне тая нерадостна съдба кво стават 79К лева/м2 !? Амчи то ако у назе балон другари то на хонконгците кви им са заплатите да им са цените 50 по-високи, бе? 50 пъти по-високи заплати от софийските? 100!? Ай стига бе другари!? Начи отказвам да го приема туй за 100 по-високи заплати у Хонк Конг. Начи софийските средни 850 лева по 100 , ай стига бе другари 85 000 лева средна заплата на месец в Хонк Конг! Другари, другари! Абе не го вярвам и тъй си е то! И начи стават по 79К лева/м2 цените на хонконгците и кво излизат хората да танцува по улиците от радост за сполетялата ги евтиния? А ние кво ревем ли ревем за 200 евро/м2!? Скъпотия ма скъпотия ти казвам! Ха-ха-ха!
  • 10 надувай балона

    2 8 Отговор
    При 48% от българските първокласници майчиният език не е български, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов."На пръв поглед някои биха казали, че това е застрашително, но всъщност не е точно така. Независимо че на тези ученици майчиният език не е български, всички сме български граждани и тук е ролята на културно-историческото наследство като инструмент за изграждане на национално самосъзнание на български граждани и едновременно - на европейски", коментира министърът. Игнатов подчерта, че културно-историческото наследство трябва

    да стане част от една инфраструктура

    за да носи добавена стойност. Той се спря на темата какво се случва в българската образователна среда по отношение на богатата ни култура и история и че имаме нужда от неговата социализация, за да могат студенти и ученици да преосмислят богатата култура на страната.

    Като мярка за приобщаване на всички деца в държавата към българската образователна система още преди парламентарните избори през 2009 година ГЕРБ предложи и впоследствие защити намаляването на възрастта на задължителното предучилищно образование, според която

    подготовката да започва от 5 години

    и обучението да е целодневно.

    Сергей Игнатов, Валерия Фол и Иван Маразов участваха в Първата научна конференция по организация, управление и защита на културно-историческото наследство в БАН. На срещата проф. Иван Маразов получи първия плакет "Почетен знак Александър Фол" за личен принос към културно-историческото наследство.

    Ей тези ще чакаш да ти купуват на балонните цени в България.Можеш да им кажеш ,че в Хонгконг е скъпо и да купуват безобразно евтино в България на 2000 евро квадрата.Нали толкова са нормалните цени според теб.

    Само почвай да учиш от сега цигански ,че може да не те разберат.
  • 11 мечти

    3 9 Отговор
    "Какво е имотен балон?

    Имотният балон е тип икономически балон, който се появява периодично в местен или глобален пазар на недвижими имоти. Той се характеризира с бързо нарастване на цените на имотите, например жилищата, докато те достигнат непоносими нива в сравнение с доходите и други икономически параметри.

    Към 2007 г. се смята, че имотни балони съществуват в много части на света, по-специално в САЩ, Великобритания, Италия, Нова Зеландия, Ирландия, Испания, Полша, Южна Африка, Израел, Гърция, Канада, Норвегия, Сингапур, Швеция, Балтийските страни, Индия, Румъния, Южна Корея, Русия и Китай.

    Имотните балони винаги са последвани от рязко спадане на цените, познато като срив в цените на недвижимите имоти, което може да доведе до отрицателна стойност на притежаваното имущество (ипотечни дългове в размер по-голям от стойността на притежавания имот).

    Както при всички типове икономически балони и при имотния балон за много хора е трудно да го разпознаят преди настъпването на срива. Сривът на японския имотен ценови балон от 1990 г. нанася много вреди на японската икономика и на живота на много японци, издържали се от бизнеса с недвижими имоти.

    За разлика от срива при акциите, следващ балона, сривът при недвижимите имоти обикновено е бавен процес, защото собствениците предпочитат да не продават имотите си.


    Ей това е характерно и за България.Набуталите се в балона стискат до последно с надежда че няма да се набутат.Естествено започват и да търсят всякакви начини да убедят другите да участват в балона и да ги освободят от загубите.Всеки да си предценява дали иска да участва в това начинание. "

    Цитирам този пост защото много добре описва балонените глави ,които ден и нощ творят простотии в този форум.Даже имат наглоста да кажат ,че нямало балон ,но все пак някой го спукал.Уж няма пък го спукали.

    И ако в Япония балона е спаднал с 50% в България и особено София за сега се мъчат да го спрат на 20% заради уникалните качества на София като град.
    Ще видим дали прогнозите или поскоро мечтите на балонената глава ще се сбъднат и цените ще нарастнат рязко.
  • 12 забогатяване

    6 8 Отговор
    Ужас! Цените на храните продължават да растат. А в момента брашното в България е по-скъпо, отколкото в Германия. Съпоставка на цените, по които се продават основни храни във веригата “Лидъл” в София, Виена, Берлин и Брюксел, сочи, че цените им са почти еднакви (виж таблицата, направена по данни от кореспондентите на “Труд” в тези европейски градове).

    В събота каймата във веригата “Лидъл” в Берлин бе 3,78 евро (7,39 лв.) за килограм, а у нас - 5,58 лв. Да не забравяме обаче, че средната работна заплата в Германия е 2600 евро (в Белгия е 2800 евро, в Австрия - 2034 евро). У нас за септември 2010 г. тя бе 649 лв., или 332 евро. Вярно е, че в тези страни данъците са жестоки, а наемите - убийствени, при това голяма част от населението живее под наем. Германците обаче харчат едва 11,5 на сто от парите си за храна. Докато през третото тримесечие на м. г. този разход в България достига 37,6%.

    Какво сочат официалните български източници за поскъпването на основните храни? По данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата само за 1 година олиото е поскъпнало с 46 на сто, картофите с 44 на сто, брашното с 32 на сто. Оранжерийните домати и краставици са се повишили съответно с 33 и 14 на сто, а чесънът - с цели 115%. Към групата на стоките с растящи цени може да добавим и млечните произведения, които са поскъпнали с около 30%, и т.н.
  • 13 растеж

    5 7 Отговор
    "Драстичен скок на фалитите на компании и вълна от дела по несъстоятелност залива съдилищата в цялата страна, показа справка на "Класа", пише изданието.

    Цифрите категорично сочат двуцифрен ръст в новооткритите дела, като в по-малките градове е 20%, а в София и Варна е тройно по-голям – над 60%.

    В столицата обявилите несъстоятелност фирми по молба на кредитор се увеличават с 30% през 2010 г. спрямо 2009 г. Тези по молба на длъжник са скочили с 40 на сто, отчетоха от Софийския градски съд (СГС) пред „Класа“. В началото на 2011 г. ръстът още повече се ускорява до 70 на сто, посочиха експертите. "

    Също като Хонг Конг в София бизнеса процъфтява.Нормално е и цените на имотите да се надуят.Какво е това 1000 евро на квадрат.Трябва да е двойно тройно защото строителите така искат.
  • 14 край на кризата?

    3 7 Отговор
    Преговори за увеличаване на минималната работната заплата с 50 лв. ще започне КНСБ от следващата седмица. Ако увеличението бъде одобрено, минималната заплата ще стане 290 лв. и ще покрие истинския праг на бедност. Още повече, че средното равнище на инфлацията у нас по данни на КНСБ е достигнала 6.4%. Оказва се, че въпреки отчетените ръстове в промишлеността, реалната средна заплата не нараства, а дори намалява на места. В 87% от стопанските субекти в страната нямат промяна на средната заплата.

    През септември със замразени заплати са били близо 1.8 млн. души. Около 630 хил. души са с доходи до 400 лв. В останалите 13% заплатите са над 1000 лв. Нови работни места обаче не се откриват почти никъде. „Драматичен спад на работните места – такова нещо ние не помним от началото на прехода“, заяви Пламен Димитров.

    В момента 231 лв. е реалният праг на бедността. Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ обясни, че в края на 2010 година стойността на издръжката на живот е достигнала 511 лв. на човек в 4-членно домакинство. Което означава, че то трябва да разполага месечно с минимум 2045 лв., за да се издържа спрямо българските стандарти.

    6.4 % е нарастването на издръжката на живо на годишна база. През декември 2010 г. хранителните стоки средно са поскъпнали с 2.5% спрямо септември 2010 г., а на годишна база с 8,1%.

    Цените на основни продукти също вървят нагоре по данни на синдикалистите. Тревожна е зараждащата се тенденция към покачване цената на пшениченото брашно – цената достигна годишен ръст от 25,2%. Поскъпването на хляба е с 4,8%, хлебни и тестени изделия с 8,1%, сухи и сладкарски изделия със 7,3%. При млечните продукти повишението е с 5,9%, а на годишна база с 11,8%. Цената на краве сирене е нараснала на годишна база с 19%, а на пресните и киселите млека средно с 11,0%.

    Значителен скок се наблюдава при слънчогледовото олио с 42,2% и при краве масло със 17,9%. Ярко изразено е поскъпването при зеленчуците и зеленчукови консерви – с 15,6% за тримесечието, а на годишна база с 12,1%. Средно с 36,2% на годишна база са нараснали и цените на тютюневите изделия, което се дължи изцяло на провежданата държавна политика за увеличение на акцизните ставки. Като цяло при нехранителните стоки и услуги е регистрирано увеличение на цените с 1,2% в края на четвърто тримесечие, но на годишна база е налице увеличение с 4,8%.

    Трайно се качват разходите, свързани с поддържането на жилищата, отопление и осветление. За едногодишен период цените в групата „Жилищните наеми и разходите за поддържане на жилището“ са нараснали със 7,7%. В групата „Осветление, отопление и енергия“ услугите са поскъпнали средно с 10,5% в годишен план, като това се дължи основно на покачване на цените на електроенергията с 1,6%, на газ пропан-бутан с 34,5%, на твърди горива за отопление с 2,7%.

    При здравните услуги картината не е по-различна – стоматологичните услуги скачат с 6,9%, лекарски услуги – с 4,2%, доболнични услуги – с 2,9%.

    Нараства и издръжката на децата до 1 година е 271,18 лв., от 1 до 3 години – 264,33 лв. от 4 до 6 години – 281,89 лв.
    Безработицата също расте. В края на третото тримесечие на 2010 г. наетите са с 6% по-малко от аналогичния период на 2009 г. Само за периода септември 2009-септември 2010-та година са загубени 140 хил. работни места. Най-сериозните проблеми са в сектора на строителство на сгради, където има спад с близо 25%. От септември 2008 г. до септември 2010 г. броят на регистрираните безработни се е увеличил със 120 хил., броят на свободните работни места е спаднал от 23 на 16 хил., а коефициентът на свободните работни места от 0.9 на 0.7%. Рязко се увеличава и броят на обезкуражените лица от 150 на 220 хил. души. Трети обаче търсят своята реализация зад граница – само през 2009 г. регистрираната емиграция възлиза на над 19 хил.души. 84% от напусналите страната са в активна възраст от 15 до 64 г. „Това ни дава основание да твърдим, че се формира трета емиграционна вълна“, коментира Пламен Димитров.

    Пламен Димитров смята, че трябва да започне договаряне на национален минимален препоръчителен индекс за ръст на работните заплати между 7 и 8 %. Стана ясно още, че предстоят стачки в БДЖ, заради проблемите в дружеството. „Тоя въпрос с неплатените заплати стои във въздуха и никой не го довършва и той също е част от политиката на държавата. Това, че ще ги даваме на прокурор работодателите още нищо не дава, защото като ги дадем на прокурор няма текст, с който да ги осъдим за неплатени заплати“, добави той.
  • 15 bubblehead

    5 5 Отговор
    Ама другари вие наистина ли не намирате разлика в Балона в Хонк Конг ( балон с главно Б кой не само че е 100 пъти по голям ами не изпусна на всичко отгоре продължава да се надува бясно) и балона в България, с малко б които се спука без остатъси с 40% спад на цените на праим софийски локации!? Тъй не ви ли стряска разликата в цените малко? Двете нули добавени към българските цени не дават ли основание за размисъл? Ха-ха-ха! Аз знам за Япония, знам , точно аз я вкарах тая тема в тоя форум... А вие знаете ли че в Япония цените паднали с 50% средно спед 15 години чакане за търпеливите. Два живота ли имате да чакате? Ами пожелавам ви успех. Другото знаете ли че цените в Япония паднали с 50% средно но в Токио с 40% а в провинцията с 60% , а в праим локазии на Токио със само 20% ... А ние имаме вече 40% спад на цените в Ложенц и Докторската градина и чакаме оттук нататък поне още 40% за да оформим от недвижимите имоти в баш центъра на София е огромна яма като от бомбардировка... Ами чакайте и кураж! Уа-ха-ха! Ба-ха-ха!
  • 16 Идва финансов апокалипсис

    3 6 Отговор
    Спокойно - в Хонконг може да се падат по 10 души на апартамент...
    В България се падат по 10 имота на човек...
    Там ако поскъпват - тук главоломно ще падат.
    Само Бай ти Ганя не разбра че ако сега не свали да продаде с имота си безценен ще умре.

    Прост народ - слаба държава.
    Поне се научете от страни като Испания - само вижте какво става там.
    Идва и при нас!!!
  • 17 bubblehead

    3 6 Отговор
    Моля ви помогнете ми.
    Страшно тъпо парче съм - имам двустайка панелна и не мога да я продам. На пазара е от близо 2 години и не мога да я реализирам. Сънувам кошмари.
    Вече слязох с 40%, но никой дори не иска да я погледне.
    Решил съм да пиша пи много коментари навсякъде и така ще обърна пазара.
    Ако не друго - поне ми действа успокояващо.

    Който има нерви като корабни въжета, има всичкото време на света и си пада мазохист - да чете моите постове!!!

    Коментиран от #18

  • 18 bubblehead

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "bubblehead":

    Юху , лудницата е тука! Ами да, то какво друго остаява при 158 000 левa/м2 нъкъде си освен да почваме мороноидната пендехада!? За какви аргументи да говорим при българския балон когато говорят за балони ама 158 000 левa/м2!? А за инфраструктурата , качеството и реалните квадратури на хонконгските жилища ( линковете от първия ми пост) не чух никакви коментари, другари, а?
    Ха-ха-ха!
    Уа-ха-ха!
    Муа-ха-ха!
  • 19 Балончо

    6 6 Отговор
    Моля ви помогнете ми!Повярвах на брокери ,които ме убеждаваха че имотите ще растат вечно.Купих си прекрасно жилище в София за 1200 евро квадрата.Сега като отида при брокерите им казвам ...Може ли вече да го продам за 1800 евро квадрата защото имотите за 3 години трябва да са поскъпнали поне 50% както ,ми казахте през 2008 ма.
    Обаче никой не ми ще хубавото жилище в най добрия за живеене град в света София.
    Повярвайте ми цените ще станат 2000 евро след най много една година за това купувайте сега.Аз ще ви го продам само за 1200 евро.Продавам ви го на себестойност повярвайте ми.Ако не го купите сега догодина много ще загубите.
    И моля купувачите да побързат защото онези лоши хора от банката ми казах че скоро ще дойде съдия изпълнител и всичките парички дето дадох ще отидат на вятъра но и след това банката ще ме гони и ще и дължа пари докато съм жив.
    Повярвайте ми няма начин цените да не станат 2000 евро квадрата водещи икономически умове и статистики го доказаха.
    Купувайте моля не останаха вече имоти.
  • 20 ? балончо

    6 6 Отговор
    Не се притеснявай,а вземи се събуди бе,че явно насън пишеш коментара.Само може да си мечтаеш за хубав имот.Налягай си парцалите и си плащай наема навреме,че шута в гъза и си на улицата и като го продаваш този имот в кавички да беше му измислил и квартал,че да знаеме къде си се набутал,пак в кавички.

    Коментиран от #21

  • 21 надуй балона

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "? балончо":

    Където и да го е купил 1200 евро няма да види скоро.
    А за 2000 може и да не доживее.
    Така става като вярваш на прогнози за вечен растеж.
    Такова нещо в природата няма.Може евентуално дасъществува в болния мозък на някой пишман брокер или строител.
  • 22 АХХХ

    3 6 Отговор
    В България се падат по 10 имота на човек...
    ------------------

    Тия 10 апартамента явно се дават средно на глава от населението, съдейки по броя на настървените кандидат-собственици само в тоя сайт. Тука имаше една анкета и се видя, че близо 40% чакат цените през 2011 да падат с още 20-30% и нагоре. Тези хора очевидно се нуждаят от спешна помощ! Да видим сега... Имаме намаляващо население, да го вземем към 6 млн. с по 10 апартамента на глава = 60 млн апартаменти. Обаче 40-те процента, чакащи 200Е, са без апартаменти. Значи само 3,6 млн хора държат 60 млн апартаменти – по 16.(6) апартамента на човек! Баси неравенството! Я да сметнем сега как може да се поправи тази грозна несправедливост. Много лесно – вземаме по 6,(6) апартамента от всеки, който има, и разпределяме експроприираното имущество поравно между нямащите – стига са чакали! И готово – от всекиго според възможностите, всекиму – по равно! И бързо, че ей сега идва „финансовият апокалипсис”!

    Коментиран от #23

  • 23 гладен строител

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "АХХХ":

    Не по добре предлагам да ги направим по 10 000 евро квадрата и да си ги менкаме помежду си.А като дойдат пак англичаните нaправо ще станем най богатите на света.
    Единствения изход от кризата е да се надуват цените.
    Искам цените да са като в Хонг Конг.С какво София е по лоша от някакво китайско презаселено село?
  • 24 АХХХ

    2 4 Отговор
    И така става, обаче ако ги преразпределим в натура, няма да си бараме 30-те млрд депозити - от залъка сме си ги делили, дето се вика. Поне докато не дойдат англичаните и китайските селяни и цените да станат като в Хонконг. Тогава ще разберем, че кризата е свършила.
  • 25 гладен строител

    5 5 Отговор
    Няма да бараме никакви депозити за какво са ни.Китайските селяни и англичаните носят торби с пари и ще се избият да купуват.Вече усещам как идват чудя се каква цена да слагам за да не съм на себестойност 10 000 или направо 20 000 .Те са свикнали с цените в Хонг Конг въобще няма да се пазарят.
    Само ме е страх да не ми се събори качественото строителство преди да дoйдат,че като знам как съм го правил....
  • 26 глобализация

    0 0 Отговор
    и сигурно дишат най-мръсния въздух в света и плащат най-много за ток и поддръжка/комунални услуги. Числовите критерии и лъже-образования определено не са добри икономически показатели в глобализацията.