Last news in Fakti

23 Юни, 2011 00:00 1 858 12

Такса смет да е на човек, не на имот

  • такса-
  • смет-
  • човек-
  • имот-
  • герб

Фундаментална промяна за такса смет подготвя ГЕРБ. Идеята е да се плаща според броя на хората, които живеят в къщата или апартамента, а не според данъчната оценка на имота, както е сега. Това би било по-справедливо, защото боклук правят хората, а не имотите. Всяко домакинство ще декларира в началото на годината броя на членовете си, които ще използват услугата. Този подход е добър за малките градове, но има опасения как ще сработи в големите.

Боклукът ще се плаща според броя на реално живеещите хора в даден имот. Тоест ще отпадне изчисляването на налога на база данъчната оценка на жилището. Това ще се удостоверява с декларация, която гражданите ще подават в началото на всяка година. Така ще се избегнат проблемите с адресните регистрации. Промяната е записана в проект за нова методика за изчисление на налога за отпадъците. Той се разглежда от експерти на ГЕРБ и е изпратен за обсъждане в екоминистерството и Националното сдружение на общините, научи “Труд”. Целта е новата методика да стане социално справедлива и да отчита реалните разходи за услугата. Тя трябва да стане законодателен факт тази есен, за да може по нея да се направят общинските бюджети за 2011 г.

Предвижда се налогът да не надвишава 1,5% от годишните доходи на едно домакинство, за да е поносим за всички. И задължително не може да бъде по-голям от реалните разходи за сметопочистване и сметоизвозване. Плащането на калпак експерти и кметове определят като работещо в малките населени места. Всяка къща там си има кофа и лесно може да се премери. Семейството също може да определи на какъв период тя да се изхвърля и да получи сметка за услугата. На този принцип могат да работят хотели, ресторанти и магазини. По морето и сега действа т. нар. ваучерна система, при която хотелиерите обявяват количеството боклук, плащат такса смет отпадъците им се мерят и накрая на сезона се изравнява платеното и изхвърленото.

още


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазар

    13 2 Отговор
    Най-накрая! Досега такса смет беше данък, а това е принципно неправилно. Друг е въпросът, че тази декларация ще се подава веднъж годишно и не позволява никаква динамика в броя на жителите на едно жилище или къща. По-добре е да се обвърже с адресната регистрация, но и да се засили контролът върху нея.
  • 2 софия

    7 2 Отговор
    Фундаментална промяна за такса смет подготвя ГЕРБ.
    --------------------------------------------------------------
  • 3 различен

    11 0 Отговор
    Интересно,как ще го определят на циганските коптори и кои ще го плаща?
  • 4 tzappa

    8 1 Отговор
    Може и да е добра идея, но ще породи огромни проблеми, разрешавайки един по-малък такъв. Бюрокрацията ще се повиши, ще се редим по опашки, някои няма да подадат декларацията, било защото не искат, било защото са в чужбина или друг град, а други пък откровенно ще излъжат в декларацията, или ще предпочетат да се регистрират в населеното място, където плащат по-малка такса, а реално живеят другаде и.... Българите сме изобретателен народ!
  • 5 аз

    3 2 Отговор
    Не става въпрос дали е добра или лоша идея.Просто няма логика да се иска от някого да плаща данък смет след като не живее там или само защото квадратурата на апартамента е по–голяма.Просто е,защото хората произвеждат боклука а не квадратурата на имота.Ние просто откриваме топлата вода!
  • 6 патил

    1 1 Отговор
    до Tzappa: От 8 години живея в чужбина.Смяташ ли че е трудно да го докожа?
  • 7 Al

    0 1 Отговор
    Ima selqn4eta na kvartiri jiveqt po 8- 10 v edna kvartira i si mislqt 4e she iskarat pari za apartament.
  • 8 сашо

    1 1 Отговор
    Не живеем в апартамента 16 години а ми слагат данък 96 лв живеем на вилата където мие адресната регистрация при мен живее и сина ми електромерите са на нула и,а и той плаща 93 лв без да живее в неговият апартамент няма ли кой да сложи ред шест години не съм плащал ,защото общината ме изнудва.
  • 9 Пламен

    2 1 Отговор
    По данъчна оценка е по-справедливо. Хората с по-скъпи имоти имат по-високи доходи и произвеждат повече боклук. Един човек, който има къща 1000 кв.м., прислуга и прави партита всяка седмица, произвежда повече боклук от четиричленно семейство в двустайна панелка.
  • 10 Digital Rebel

    1 0 Отговор
    Да му мислят циганите каквито са многобройни фамилии в копторите им. Те всъщност май данъците не плащат, но получават над 18 вида осигуровки..
  • 11 Рамбо

    0 0 Отговор
    Кое му е по-справедливото бе мушльо ! В моето жилище живеем 3-ма човека и плаща, 4 пъти по-висок данък смет от жилище в Обеля в което живеят 5 човека. Това ли е справедливото ? Аман от цървулковци като теб
  • 12 7

    0 0 Отговор
    от къде на къде на човек, не е правилно.