Last news in Fakti

13 Юли, 2015 15:26 2 692 0

Детска градина, в която децата и играят на покрива

  • детска градина-
  • дизайн-
  • япония

Едва ли бихте си дали детето в детска градина, в която да си играе ... на покрива. В това обаче няма нищо страшно. Поне не и в Япония, където вече има подобни детски градини. Целта на известно архитектурно бюро в Токио е била да отдалечи децата от съвременните компютърни технологии и да ги накара да излязат навън. Затова създават сграда на детска градина, чийто покрив е превърнат в място за игра. Така на практика малчуганите през цялото време се намират на улицата.

Във всяка държава възпитанието на децата може коренно да се различава от друга. Така например, в САЩ се набляга на създаването и развитието на лидерските качества и индивидуализма на подрастващите, докато в Япония смятат, че главното е колектива. Именно поради тази причина архитектите от Tezuka Architects разработиха иновативната детска градина Fuji, която на наподобява площадка за игра на картинг. Така по време на всяка разходка навън на децата им се разрешава да бягат по покрива.

Детската градина е основата на принципа на възпитание по системата Монтесори. На практика на детето се разрешава да прави всичко, което иска. Не му се забранява свободно да се развива, а се насочва енергията в правилната посока. В помещенията няма играчки, тъй като самата сграда е направена като една голяма играчка.

Стаите нямат стени, а подвижни стъклени прегради. По време на занятия на децата им се разрешава да излизат на площадката. Практиката е показала, че детето прави един кръг на покрива и се връща в час.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА