Last news in Fakti

7 Март, 2016 15:21, обновена 7 Март, 2016 18:46 2 264 5

Протест спря събарянето на историческа сграда (ОБНОВЕНА)

  • пловдив-
  • склад-
  • събаряне-
  • imot.bg
Протест спря събарянето на историческа сграда (ОБНОВЕНА) - 1
Снимка: БТА

Сградите културни паметници на културата намаляват с всеки изминал ден. След като вчера започна разрушаването на 100-годишния Тютюнев склад в Пловдив, жива верига спря досъбарянето му днес. В резултат на журналистически публикации и протест на пловдивчани днес Окръжната прокуратура се самосезира и възложи проверка дали събарянето е законосъобразно. Целта е да се установи статута на сградата и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне. Резултатът трябва да е ясен до 30 дни.

Сградата беше една от най-атрактивните в града със своите ценности и стенописи. Тя и съседните постройки се водят групов паметник на културата. Построена е през 20-те години на миналия век. Първият й собственик е без наследници. Следват две препродажби на имота. По информация на БНР сегашният инвеститор разполага с разрешително за строеж, но то е изтекло, а според Plovdiv24 преди време е имало план на мястото на Тютюневия склад да бъде построен хотел.

Една от причините са събарянето вероятно е дефицитът на парцели в района, смятат експерти. Към момента в района на полусъборената сграда се оферират едва 4 парцела, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Големината им е между 190 кв.м и 319 кв.м. Най-скъпият е с цена 190 000 EUR, като върху него може да се построи 4-етажна жилищна сграда.

18.46 часа

В съобщение до медиите, Министерство на културата уточни, че сградата е деклариран паметник на културата от 1977 г. Тя се намира на територията на групов паметник - Историческа зона „Филипопол – Тримонциум – Пловдив”, обявена с Протокол № 5 от 22.05.2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата. Инспекторатът на Министерството на културата разпорежда спиране на събарянето на сградата на ул. „Одрин” 8 в гр. Пловдив и ще сезира Прокуратурата за случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 987

    0 2 Отговор
    пак далавери!!!
  • 2 гост

    0 2 Отговор
    И какъв е смисъла сега да стои една полусъборена сграда. Или се бута докрай или не се пипа. Сега е много опасно и малоумно положение.
    Очевидно нещо ако не излезе в медиите като гласност, държавата и прокуратурата не сработват. Следователно щом като с медии може, а без тях не, значи корупцията е масова и навсякъде, няма значение София, Пловдив или малките градове.
    Трябва ли да се дава за всичко по новините, за да има някаква реакция, дано не могат да спят хората отговорни за това и да мислят какво трябва да правят всеки ден в услуга на народа.
  • 3 пор сикишар

    2 0 Отговор
    Незнам , от Пловдив съм и се чудя защо се вдига толкова шум за една сграда която ... Има нещо гнило !
  • 4 1234

    0 2 Отговор
    Който я е съборил сега да я възстанови на 100% със собствени средства и да поеме разноските и по подръжката за 50 год напред.Това е за назидание за други мераклии за в бъдеще.
  • 5 кроко

    0 2 Отговор
    Всички тютюневи складове са собственост на пещерняците (придобиват ги преди години заедно с Пловдив БТ и имат няколко фирми за недвижими имоит и се водят някоя от тези фирми, не на "винпром пещера"), които много добре знаят какво значи "паметник на културата", но от както са ги придобили, целта им е да ги съборят, не да ги потдържат или ремотнират като запазят фасадата и въобще по всички изисквания на закона за паметниците на културата. И не съм учуден от случващото се - пещерняците в целия пловдивски регион продават цигари без бандерол; преди време се говореше и за фалшиви бандероли на алкохола им; пробваха даже да си построят и резиденция на едно от тепетата, които са защитени територии и сторителството е забранено.... ама винаги излизат чисти - нито МОСВ, нито общината, никой нищо нередно не вижда в действията им и сега съм сигурен че така ще стане - багериста на собствена глава ще излезе, че е тръгнал да бута сградата,може даже и невменяем да го изкарат!

    Въпросът не в това дали сградата трябва да се досъбори, а в това че няма кой да им потърси отговорност за направеното - трябва сега държават да конфискува паметниците на културата, след като собственика им не само не се грижи за тях, ами и умишлено ги унищожава и междувременно да ги одруса солидна глоба, та да си платят ремонтите.

    Добре, че има все още будни граждани, че иначе мафията съвсем ще си прави каквото си иска!