Last news in Fakti

4 Юли, 2016 16:26 3 133 3

Най-прозрачните имотни пазари

  • прозрачност-
  • пазар-
  • имоти-
  • класация
Най-прозрачните имотни пазари - 1

На държавите включени в ТОП 10 на най-прозрачните имотни пазари се падат 75% от инвестициите в недвижимости в световен мащаб. Средният годишен обем транзакции в цял свят възлиза на 700 млрд. USD.

В тазгодишното проучване на консултантската компания JLL – Global Real Estate Transparency Index (GRETI), са изследвани 109 държави по 139 показателя, групирани в пет категории: доходност от инвестиции, основни показатели на пазара на недвижими имоти, степен на разкриване на финансова информация, регулаторни и юридически аспекти, процес на сключване на сделки.

На първите три места са Великобритания, Австралия и Канада. В ТОП 5 влизат още САЩ и Франция. Към държавите с най-висока степен на прозрачност спадат още: Нова Зеландия, Холандия, Ирландия, Германия и Финландия.

Двайсет са страните, в които се наблюдава прозрачност в нормалните граници. Броят на държавите с полупрозрачен имотен пазар е 37. Като на 50-то място от общо проучените държави се нарежда България. Тук влизат още Гърция, Сърбия, Турция, Израел, Бахамите, Индия и Китай. От съседните ни държави само Румъния спада към прозрачните пазари и е по-добре от България в това отношение.

От азиатските пазари, към които през последното близо десетилетие инвеститорският интерес е висок, най-прозрачни са Сингаруп на 11-та позиция и Хонконг на 15-то място.

Двайсет са страните, които се определят с иска прозрачност относно пазарът на имоти. Същият е и броят на напълно непрозрачните пазари. Към последната група влизат държави като Либия, Хондурас, Джибути, Сенегал, Венецуела.

Най-прозрачните имотни пазари


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 klient bg

    0 0 Отговор
    За каква прозрачност можем да говорим в Бг, всеки втори вече "разбира" от недвижими имоти, всеки втори или безработен се представя за "брокер". При липса на регламент, закон или някакви правила в този бизнес, всеки може да се изявява както намери за добре. Докато умните се наумуват, лудите се налудуват. Измамници, дела, липса на какъвто и да е професионализъм - това са част от участниците на пазара. Наложително и спешно нещо трябва да се промени....
  • 2 kuku

    0 0 Отговор
    Определено и правилно! И разбира се, някакава данъчна обремененост за така, наречените "бльокери", някакво задължение към обществото и хазната..а не само, алооо ний сми от агенцйа (еди, коя си) дай ти ни някой льев.
  • 3 Bossman

    0 0 Отговор
    Закона може да внесе някакъв регламент,но няма да оправи нещата.
    Всичко зависи от икономиката на страната и от покупателната способност на хората