2 737 3

Едно разрушено бижу в центъра на София

Милена Богданова

Запустелите сгради в центъра на София стават все по-малко и по-малко. Причината е, че през последните 20 години, бавно но стабилно част от тях преминават в частни ръце и на тяхно място изникват модерни, лъскави сгради. Често това са офиси или хотели. Инвеститорите предпочитат обществени сгради, тъй като при жилищните печалбата е еднократна – апартаментите в сградата се продават и няма последваща печалба от отдаване под наем например, както е при офисите или от търговска дейност, както е при хотелите.

Малко на брой са сградите и парцелите под тях, които са по-големи. Именно поради това обществото е все по-чувствително към съдбата на тези сгради и промяната в собствеността им винаги е свързанане само с големи интереси, но и със скандали.

Поредният пример е имотът разположен на ъгъла на булевардите „Васил Левски” и „Дондуков”. Царските конюшни са разположени на парцел от 7.5 декара. През последните две десетилетия те се рушат пред погледите на софиянци и гости на столицата. Историята разказва, че някога в сградата се е съхранявал автомобилния парк на Фердинанд и неговото семейство. Преди това обаче там е била разположена конюшня, към която е имало сервизни работилници за поддържане на превозните средства, както и седларска работилница. Там се е разработвала и празничната украса за гривите на конете. Това е бил и домът на каляските на царското семейство, разказват историци.

След това, в началото на XX в. към Царските конюшни се създава и автомобилна служба. По-късно сградата е превърната в музей, в който хората са можели да проследят историята на колите на царското семейство в периода от Освобождението до 1944 г.

След 9 септември 1944 г. царският гараж е одържавен. Превозните средства за кратко време са преместени в Българска кинематография (днес Киноцентър „Бояна”). До 1986 г. сградата на Царските конюшни е била със статут „паметник на културата” и по този смисъл е била в списъка на защитените сгради. Последва съдебен спор за собствеността на имота и терена под него, който продължава и до днес.

Каква ще е съдбата на поредното имотно бижу в центъра на София предстои да видим. На дневен ред обаче продължа да стои въпросът как трябва да опазим един от основните символи на историята си, а именно недвижимите имоти.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 13:52  09.09.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • БГПловдив
  Отговор
  2 22:57  09.09.16
  каква случайност... точно днес 09.09.2016 когато излиза тази статия са продадени и скоро ще ги съборят :)
 • Лъчо
  Отговор
  3 06:46  12.09.16
  Е добре де кому са нужни? Било история.дрън дрън, също като тютюневите складове в Пловдив не само ,че са грозни а и миришат та се не траят в целия квартал!Когато им е било времето са били полезни, сега трябва да се разрушат за да се построят нови и полезни а и красиви сгради.

Напиши коментар:


Публикувай