751 0

Осъдиха племенник на Бан Ки-мун за измами

Той ще трябва да плати обезщетение от 590 000 долара на южнокорейска компания

Осъдиха племенник на Бан Ки-мун за измами
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Съд в Южна Корея разпореди племенник на Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да плати 590 000 USD обезщетение на южнокорейска строителна фирма, която 2015 г. попадна в центъра на огромен лобистки скандал, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап.

Районният съд в Сеул издаде присъда на Бан Чжу-хьон, син на по-малкият брат на Бан Ки-мун — Бан Ки-санг, по обвинение за фалшифициране на документите при продажбата на небостъргач във Виетнам. В документите е описано намерението на катарското правителство да купи сградата, собственост на фирма Keangnam Enterprises Inc., съобщават добре осведобени съдебни източници, пожелали анонимност.

Бан Чжу-хьон, който е бил изпълнителен директор на американска инвестиционна компания за недвижими имоти, през 2014 г. получил солидно парично възнаграждение от Keangnam Enterprises Inc. като в замяна съдействал за осъществяването на сделката между катарското правителство и южнокорейската строителна компания. Тогава той обяснил, че може да използва влиянието на чичо си, за да се свържете директно с емира на Катар.

През март 2015 г., затъналата в дългове фирма обяви несъстоятелност, а нейният председател Сон Ван-чжон се самоубива месец по-късно, след като е обвинен в злоупотреби.

Бан Чжу-хьон все още не е отговорил на присъдата, която бе произнесена в негово отсъствие.

Корея (Република)


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай