Last news in Fakti

1 Декември, 2016 12:19 2 039 0

Леко охлаждане на прегрял имотен пазар

  • китай-
  • цени-
  • жилища-
  • балон

Опитите за охлаждане на пазара на недвижими имоти в Китай продължават, макар успехът да не е този, който се очаква. През октомври цените на имотите в страната са се увеличили с 1.1% спрямо месец по-рано, когато ръстът е бил 2.1%. По данни на Националното статистическо бюро, независимо от горепосочените проценти цените на жилищата в 70 от най-големите китайски градове са се повишили с 12.3% на годишна база. Съпоставяйки септември 2016 със септември 2015 г. процентът на увеличение е бил по-малък – 11.2%.

За пръв път от октомври 2014 г. цените на имотите в Шънджън са се понижили с 0.5%, което според специалисти е индикация само за едно - предприетите мерки за охлаждане на пазара работят.

От 70 града през октомври на текущата година е било отчетено поскъпване на жилищата в 65. Дефакто почти няма промяна спрямо септември, когато броят на тези градове е бил 64.

На места обаче продължава стремглавият ръст на цените при жилищата, което кара властите да продължат да прилагат въведените мерки за охлаждане на пазара. Така например, в Хефзе през октомври цените на имотите са повишили с 48.4% на годишна база, а месец по рано този процент е бил 46.8%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА