Last news in Fakti

2 Юни, 2017 20:47 1 484 0

Френският опит е приложим в България

  • париж-
  • сгради-
  • архитектура
Френският опит е приложим в България - 1
Снимки: М. Богданова ©

Опазването на сградите, които носят духа на миналото, продължава да е една от най-дискутираните в последно време теми. Днес кметовете на София, Велико Търново, Русе, Пловдив, Копривщица, Несебър и Варна подписаха харта за създаването на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България. Тя беше предшествана от дискусия, в която освен кметовете на въпросните градове, присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, посланикът на Франция в България Ерик Льобедел и Ив Дож – президент на Асоциацията на френските ценности и автор на последния Закон за опазване на историческите сгради във Франция.

Акцентът според Дож трябва да е насочен към сътрудничество с правителството, защото е необходимо то да се ангажира по-тясно с програмите, свързани с опазването на сградите архитектурни паметници на културата. Във Франция има национална агенция, която подпомага собствениците и работи в постоянен контакт с местната общност.

„Работата на нашите екипи е там на място, в самия квартал, където се срещат с отделните собственици, разработват индивидуален проект за конкретното им жилище и правят финансови разчети. Това всъщност е една почти социална услуга. Ако не я предоставим на населението, нашия проект няма шанс да успее”, каза Дож, цитиран от БНТ. Той заяви, че е наясно с това колко е сложен проблемът с фасадите и колко разногласия има със съсобствениците в това отношение. Целта обаче е установяването на индивидуален пряк контакт с всеки един собственик, за да могат да бъдат разгледани неговите конкретни проблеми. „Това е нашият механизъм и той е много добре приложим в България”, смята Дож.

Проблемът с това, че много собственици не спазват ангажиментите си към доброто стопанисване на сградата, също е намерил ефективно решение във Франция. Там общината ремонтира сградата на собствениците, но след това изисква от тях да платят направените разноски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА