1 108 1

Повече сделки, въпреки мерките за охлаждане на пазара

Повече сделки, въпреки мерките за охлаждане на пазара
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Независимо от въведените наскоро мерки за охлаждане на пазара на недвижими имоти, през месец май в Китай продължава да се наблюдава ръст в броя на сключените сделки. Отчетено е увеличение от 12.6% на годишна база, сочат данните на Националното статистическо бюро. За сравнение, за периода април 2016 г.-април 2017 г. ръстът е бил 10.1%. От януари до май броят на покупко-продажбите се е увеличил с 15.3%.

Инвеститорите също продължават с инвазията си. За първите пет месеца на година вложенията им са нараснали с 8.8% в сравнение със същия период на 2016 г. Строителната активност се е увеличила с 9.5% за периода януари-май на текущата година.

От октомври 2016 г. цените на имотите растат без прекъсване, което е още едно доказателство, че купувачите бързат с придобиването на имот, за да избегнат новите мерки за охлаждане на пазара. Китайските власти въведоха строги ограничения за най-големите градове с цел контролиране надуването на имотния балон и опитвайки се да реализират повече имоти в по-малките населени места.

„Ограничаването до придобиването на имоти може да доведе до паническо им изкупуване от страна на някои. Всички нови ограничения активизират купувачите, защото при следващи мерки могат да загубят тази способност”, казва Ян Юэцзин, анализатор по недвижими имоти в компанията China Real Estate Information Corp.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Питанка
    Отговор
    1 14:07  19.06.17
    Защо ли коментираме Китай, а не българските строители, които в наши дни бягат с парите на зелено?

Напиши коментар:


Публикувай