3 013 3

Дефицитът на складови площи продължава

Снимка: М. Богданова ©
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Разнообразно и динамично. Така накратко може да бъде описан пазарът на складови площи от началото на годината. В столицата се търсят основно големи помещения между 1000 и 5000 кв.м., които да отговарят на европейските изисквания. „Пазарът на площи от 300 до 700 кв.м. не е особено активен. Сключваха се основно малки сделки. Търсенето за наемане на големи и качествени индустриални имоти продължава и в момента. В София се наблюдава завишено търсене, но ниско предлагане на хладилни камери през летния сезон”, коментира Радослав Конов от агенция „БГ Склад”.

Разликата между това, което се предлага на пазара и това, което търсят клиентите значително се разминава. От една страна на пазара има основно стари, амортизирани физически и морално бази. От друга – интересът на наематели и купувачи е към съвременни, модерни сгради, които обаче почти липсва.

„При тази ситуация се очаква наемите да останат стабилни на нива 3.5-4.0 EUR/кв.м. на месец за първокачествени индустриални и логистични площи в София и Софийска област. Вече има реализирани проекти, които очакват своите ключови клиенти. Основни проблеми остават бавните процедури по издаване на разрешение за строеж, относително високата себестойност на строителството и съответно невисоката възвръщаемост на подобни проекти. Но потенциал определено има”, казва оценителят Веселина Генева. Основното предимство е географското местоположение на страната и наличието на квалифицирана работна ръка.

През следващите няколко години развитие ще има моделът built-to-suit (строителство по мярка). Този модел е много подходящ както за покупка, така и за наемане на площи, необходими за определен вид бизнес. Инвеститорът прави точно задание с параметрите на сградите, необходимата инфраструктура и инсталации.

Към момента в столицата се оферират близо 500 складови помещения при средна цена от 3.25 EUR/кв.м. на месец, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Един от най-скъпите складове е с площ 3300 кв.м. месечният наем е 9900 лв., като е възможна и опция за наем на половината площ. Разполага с ТИР достъп. Височината на помещението е 12 метра. Районите с най-силно предлагане са Военна рампа, Илиянци, Горубляне, Гео Милев, Люлин 1, Захарна Фабрика, Враждебна и районът около летище „София”.Още по темата

 • Варна е по-привлекателна от Бургас

  Варна е по-привлекателна от Бургас

  Осезаемо повишение на инвеститорския интерес към покупка на строителни терени и промишлени бази се наблюдава през първото полугодие към Варна. ...
  29.06.2017
  3 125
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 16:12  22.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • hmhmhm
  Отговор
  2 23:31  22.06.17
  Проблемът е че голяма част от Българите нямат пари а не площите са проблем но доста хора не са го разбрали
 • незнайко
  Отговор
  3 15:49  24.06.17
  Складове има, но пари няма. Това е истината.

Напиши коментар:


Публикувай