2 024 5

Къде са най-високите доходи от наем

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Държавата, в която най-много може да се спечели от отдаване под наем на жилище е Ирландия. Доходността там е 7%. Второто и третото място са за Малта и Португалия, съответно с доходност от 6.6% и 5.4% на годишна база, сочат данните на компанията за разплащания WorldFirst. Сред държавите, които носят добра печалба влиза и България, както и Турция, Кипър, Латвия, Полша, Румъния, Естония и дори Гърция.

Великобритания, която продължава да е привлекателна за инвеститори изненадващо е в края на класацията с доходност от едва 4%. След нея са Австрия, Франция, Хърватия и Швеция. Ниската доходност в тези държави е продиктувана от високите цени на недвижимите имоти и липсата на динамика при наемните нива.

Ирландия е втората държава по темп на поскъпване на наемите след Люксембург в Европа. В Малта, Португалия, Холандия и Словакия се отчитат ниски цени на недвижимите имоти и изгодни наемни нива, което осигурява доходност от около 6%.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Рентиер
  Отговор
  1 13:50  22.09.17
  Високата доходност е функция на високоя риск. Това е постулат. Тук също риска с голям- купуваш имот, обзавеждаш го и го даваш под наем срещу 2 депозита примерно. Но тия 2 депозита ти покриват само един уред в кухнята ако го повреди наемателя. Ако направи пълен погром ходи го съди после... Или ако спре да плаща и си тръгне... Няма законодателство. С AIRBNB e същото. Аз имам имоти и ги давам на чужденци под наем като хотел- всеки път треперя какво ще намеря в имота като си тръгне поредния западен дегенерат- Спят срещу 150- 200 лева на вечер за 2- 3 вечери и после си заминават в чужбина. Ако ми направят погром в имота- после ходи ги гони.

  Коментиран от #4, #5

 • Рентиер
  Отговор
  2 13:56  22.09.17
  По- добре беше през 2000-2008 преди да направят големите бизнс сгради. Тогава държах апартаменти на 1 етаж в центъра и ги давах под наем на корпорации и фирми, защото нямаше бизнес парк и т.н. Имах наемател, който 10 години без да мръдне ми плащаше средно 1000 евро на месец. Е накрая ми остави апартамента пълен бербат- пребояисах го, сложих му ламинати, смених дограмите- хвърлих 15-20 бона, което ми беше наема за 9 месеца и продадох апартамента за 1700 евро / кв.м. и си купих малки жилища, които сега са ми на АIRBNB.

  Коментиран от #3

 • Bossman
  Отговор
  3 15:42  22.09.17

  До коментар #2 от "Рентиер":

  В Германия когато дават апартамент под наем взимат от наемателя два депозита.Като единия депозит е за ремонт на жилището след като напусне наемателя,а другия е за евентуално за неплатени сметки.То не може хем да получаваш хубав наем,хем да твоя наемател да живее така сякаш е дух.Много ясно че ще правиш ремонт след него.
 • Bossman
  Отговор
  4 16:02  22.09.17

  До коментар #1 от "Рентиер":

  150-200 лв на вечер е добър наем.Още повече че хората можещи да си го позволят пазят добре имотите,които обитават.
 • Ала бала
  Отговор
  5 18:26  22.09.17

  До коментар #1 от "Рентиер":

  Направо Ужас! Страшно е- изкарваш над 50 000 лева на година! Откажи се, много е опасно, ще ти натрошат диваните от 800-1000лв за подпалки!

Напиши коментар:


Публикувай