2 872 2

Как се местят многоетажни сгради (СНИМКИ)

Милена Богданова

Обликът на градовете непрекъснато се променя. Строят се нови сгради, създават се нови градски агломерации. Често се случва така, че някои вече съществуващи имоти не влизат в новите генерални планове за развитие на даден град. Някои от тях трябва просто да бъдат преместени с няколко десетки метри. Пример за подобни „предвижвания” на сгради е Москва. По време на Съветския Съюз там е трябвало да бъдат преместени над 70 постройки с различна конструкция и тегло. Сред най-запомнящите е тази на т.нар. „Савинска ферма”. Когато живущите в сградата разбрали, че имотът пречи на градското развитие на града и трябва да бъде разрушен, те написали до градските власти молба сградата просто да бъде преместена. Писмото би останало без отговор, ако не е попаднало в ръцете на Хрущов, който по това време е заемал висок държавен пост.

По същото време (30-те години на миналия век) в САЩ също се появява модата за преместване на сгради. Една от първите е 8-етажна постройка, тежаща 11 000 тона. Руската „Савинска ферма”, обаче е била 23 000 тона и е била необходима малко по-различна схема за преместването й.

Подготовката е продължила 4 месеца. Под сградата работници са прокарвали изкопи, поставяли са релси и стоманени рамки, за да не се разруши. На 4 ноември 1939 г. в 5.00 ч. сутринта е започнало преместването на сградата, като собствениците дори не са били предупредени за акцията, за да не се създава напрежение. За три дни то е преместено с 50 метра, като комуникациите дори не са били прекъснати.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бате любо
  Отговор
  1 08:54  28.09.17
  Няма ли някой да каже нещо добро. Е като няма почвайте да плюете
 • Паисий
  Отговор
  2 10:29  28.09.17
  Ами то няма какво добро да се каже, понеже пак ще се започне с "пияните ушанки" и т.н., а постижението си е постижение. По същото логика, по която някои "кръщават" целия руски народ като "пияни ушанки" или пък целия американски народ като "миризливи кравари" нас спокойно могат да ни кръстят "г*золизци" или "д**педавци", понеже последните почти 30 г. само това правим, само че на запад, а не на изток. И само да вметна: в българския език фамилията на цитирания в статията шеф на КПСС и СССР е прието да се пише "Хрушчов", а не "Хрущов", както е написала уважаваната от мен журналистка.

Напиши коментар:


Публикувай