Last news in Fakti

3 Ноември, 2017 11:37 10 807 14

Живеем в пренаселени жилища

  • жилища-
  • българия-
  • световна банка
Живеем в пренаселени жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Над 40% от българите живеят в пренаселени жилища, сочи анализ на Световната банка, изготвен от Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Документът е част от подготвяната нова жилищна стратегия на България, която трябва да бъде готова до края на ноември 2017 г.

Почти 23% от жилищата в столицата се причисляват към т.нар. „тъмни прозорци”, т.е. те са необитаеми. За селските региони този процент е почти двойно по-голям – 43%. Основната причина е миграцията, както вътрешна, така и външна.

Общо около 3.9 милиона е броят на жилищата в България, а този на домакинствата – около 3 милиона. При положение, че 1.2 милиона жилища са необитаеми, това означава, че 3 милиона семейства живеят в 2.7 милиона жилища са изчислили от Световната банка. Изводът, който специалистите са направили е, че 1.05 милиона души обитават имоти, които се споделят от повече от едно семейство. Това са предимно домакинства с по-ниски доходи, които живеят в по-големите български градове. Там в доста случаи под един покрив живеят три поколения, или между 6 и 8 души и то в жилища с разгъната застроена площ до 60 кв.м. Така от Световната банка са изчислили, че 41% от българите живеят в пренаселено жилище.

Близо 70% от апартаментите се намират в сгради построени преди повече от 30 години. Състоянието на самите постройки е лошо, тъй като собствениците не се интересуват и не поддържат общите части в приличен вид, не плащат такса „Вход” и са на мнение, че държавата трябва да се грижи за общите части на блока.

Голям проблем остава и поскъпването на жилищата. Макар лихвите по ипотечните кредити да спаднаха значително през последните две години, голяма част от населението не може да си позволи подобен кредит. Именно поради това е необходимо публичните инвестиции от новата жилищна стратегия да бъдат насочени към по-бедните домакинства и в същото време на частния бизнес да се предоставят възможности за осигуряването на достъпни и безопасни жилища за максимално голям брой граждани е мнението на специалистите от Световната банка.

Максимално 10-15% от доходите на гражданите трябва да отиват за жилищата им и свързаните с тях разходи. Според специалисти от Световната банка жилищното подпомагане би могло да се реализира посредством ваучери – практика, която се прилага в редица държави от Европейския Съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красо Зелето

    72 9 Отговор
    Само 40% живеят, останалите 60% съществуват! Всичко се прави за София, а останалата част от България е оставена на произвола на съдбата!

    Коментиран от #3

  • 2 Анонимен

    36 1 Отговор
    Въйй, сега на м...лето и валчер за жилище ли ша са дава, бе?
    Дай направо по хотелите да ги настаняваме..
  • 3 ГОСТ

    31 18 Отговор

    До коментар #1 от "Красо Зелето":

    То ако останалата част от България, не се блъскаше в София за 1200лв, много от проблемите нямаше да ги има.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Геро

    49 1 Отговор
    На всеки циганин апартамент, на майка под 13г - къща и кон!!!
  • 6 Jack Bauer

    31 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: между 6 и 8 души и то в жилища с разгъната застроена площ до 60 кв.м. - е тея съвсем ни взеха за аборигени. Така живеят само ромите бе.
  • 7 гост

    25 4 Отговор
    Когато един инженер взима 500лв в малък град и 2000лв в столицата или Пловдив, то как да се получи балансирано разпределение? Искат да кажат, че 10% трябва да отиват за жилище ли? Ами това е далеч от истината и за развитите страни. В Германия например взимаш 1300евро, а наема ти е 600-700евро или 50% от дохода. Какви глупости говорят. У нас за 50-100лева само гараж може да си наемеш, друго не.
  • 8 1300евро

    18 5 Отговор
    1300 евро в германия е трагична заплата. То ще е наказание да стоиш там на тия пари. Как го измисли не те зная ; )))

    Коментиран от #12

  • 9 миграция

    27 1 Отговор
    Обърнете малко внимание и на селата и по точно в Северозапада
  • 10 Лаптопа

    17 5 Отговор
    Комунистите (хамалите) земаха земята и къщите на хората и ги вкараха в апартаменти, които можеха да построят без да бутат къщите, така имаме нация от измислени болни и недъгави люде

    Коментиран от #11

  • 11 OOF

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "Лаптопа":

    Ако не беха комунистите как щеше да живееш на 17 етаж в Люлин 10
  • 12 Ввв

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "1300евро":

    Явно вкъщи на топло при мама и тати е добре,но има хора които работят и за по-малко от 1300 евро на месец в Германия.

    Коментиран от #14

  • 13 Бах мааму!

    7 0 Отговор
    Само циганите в България живеят в пренаселени жилища,а те вече съставляват 41%от населението на България!Нека смотаните български политици,се замислят по този проблем,и положат усилия за неговото разрешаване!!!
  • 14 Ввв

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ввв":

    И за колко по-точно работят?За 200 евро ли?Айде стига си писал глупости,това ти не е Булгаристан