Last news in Fakti

22 Март, 2018 06:37 6 119 4

София с първия бункер превърнат в галерия (СНИМКИ)

  • мавзолей-
  • бункер-
  • галерия-
  • софия
София с първия бункер превърнат в галерия (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА

21 август 1999 г. остава в историята на България с това, че под личното командване на Евгений Бакърджиев – вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в правителството на ОДС, мавзолеят на Георги Димитров в центъра на София е разрушен. Сградата я няма вече 19 години. На нейно място има градинка, а софиянци вече асоциират мястото с разходки и концерти на открито.

Какво става обаче в подземната част на мавзолея? Там е разположен бункер, който близо две десетилетия е необитаем и се руши. Плановете са подземните нива да бъдат превърнати в галерия. Срокът на реализация на замисъла е 3 години, каза пред журналисти заместник кметът на София Тодор Чобанов.

София с първия бункер превърнат в галерия (СНИМКИ)

В момента там има електрически инсталации, телефонни централи, турбини и климатична инсталация. Повечето от тези съоръжения ще бъдат демонтирани, за да се направи място на произведения на изкуството. „Но е съвсем очаквано, в духа на европейската практика да запазим на място някои от експонатите, така че да позволим на посетителя, макар и в част от комплекса да добие представа за оригиналната среда”, каза Чобанов.

София с първия бункер превърнат в галерия (СНИМКИ)

Защо именно тази част от подземна София да бъде превърната в галерия? Идеята датира от 2014 г., а превръщането на бункера в място за изкуство ще оформи триъгълник между него, Националната художествена и Софийската градска галерия. Новото място за изкуство ще е част от Софийската градска галерия. Надземната част ще се състои от три нива с обща разгъната застроена площ около 1500 кв.м. Това ще е т.нар. „Бронзова къща”.

София с първия бункер превърнат в галерия (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дааааааааа

    7 1 Отговор
    Първо разрушиха сградата, а сега ще копат под нея, за да правят изложба. Няма по-голямо малоумие и комплексарство от това на родните ни управници.

    Коментиран от #2

  • 2 Има

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "дааааааааа":

    Всичко е описано, че трябва да бъде разрушено и да израстне едно поколения само с "новопостроени неща" ... така няма и да знаят, какво е имало преди разрушението. Подмяна на поколение, съзнание и най-вече история.
  • 3 жалко

    6 0 Отговор
    Всички се стремят да си запазят историята. Само ние като най умни в света рушиме. Вместо да съхраним , да превърнем в музей историята си , да има някакви приходи от нея , децата да се запознаят с нея ,ние я унищожихме . По прост народ от българите за съжаление няма. След 50 години ще се затрием като народ , ще празнуваме разни измислени празници като хелоин.
  • 4 guest

    2 1 Отговор
    Като гледам тия катакомби май са пълни с азбестови материали и се чудя колко работници ще се разболеят от рак заради някой алчен тип, който иска да лапне парите за този безполезен проект.