Last news in Fakti

5 Април, 2018 17:47 20 689 5

Държавите с най-евтини имоти в Европа

  • инвестиция-
  • имоти-
  • държави-
  • европа-
  • цени
Държавите с най-евтини имоти в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Покупката на недвижими имоти зад граница е все по-реалистична. Погледът е насочен най-вече към европейските държави. Това, което привлича клиентите, е високият жизнен стандарт и сравнително стабилната икономика. Ценовият диапазон на жилищните имоти е доста широк, пишат западни медии. Така например в Швейцария квадратният метър се търгува средно срещу 8000 EUR, а в България – срещу 600 EUR.

Основните фактори, които влияят на клиентите за това да купят имот в дадена държава са не само икономическото й състояние или политическото й влияние на Стария континент или в света, но също така равнището на сигурност, перспективите за развитие, географското местоположение, състоянието на инфраструктурата, екологията.

Каква е ситуацията в държавите с най-евтини имоти?

Испания

Цените на ваканционните апартаменти в южната страна поевтиняха. На пазара има и доста изкусителни предложения от страна на банките, които оферират евтини имоти, чийто кредитополучатели не са успели да обслужат заема си. Данъкът „Сгради” там е между 0.5% и 1%. Цената на едностаен апартамент е около 32 000 EUR.

България

В резултат на икономическата криза цените на имотите тук спаднаха с около 30%-35%. Предлагането на ваканционни имоти е сравнително високо, тъй като цените за местното население със средни заплати, са доста високи. В най-затънтените села къщи могат да се купят и срещу 40-50 EUR/кв.м. В курортните райони средната цена е около 600 EUR.

Молдова

Европейската държава с най-ниската цена на живот. Поради ниските заплати и високите цени равнището на бедност расте. Държавата се намира в прогресивна икономическа криза. Политическата обстановка също не е стабилна. Поради това цените на жилищните имоти са около 400 EUR/кв.м.

Полша

Държавата се отличава с политическа стабилност. Според европейските стандарти цената на живот не е висока. Условията за покупка на имоти от чужденци са достъпни. Предлагането на имоти е високо. Едностаен апартамент в Полша може да се купи срещу 40 000 EUR. Жилище от 40 кв.м на крайбрежието може да се купи срещу 100 000 EUR.

Литва и Естония

Прибалтийските държави демонстрират достатъчно високо за Европа равнище на живот в сравнение с други постсъветски републики. Основните купувачи тук са руснаците. Те са привлечени от ниските цени, възможност да получат шенгенска виза. Във Вилнюс жилище в добро състояние на добра локация може да се купи срещу 28 000-30 000 EUR. Срещу 210 000 EUR се продава луксозна къща в елитните райони на столицата.

Турция

Чисто море, много слънчеви дни, евтина храна и дрехи, но основното е възможност за стабилен пасивен доход за отдаване под наем на жилища. Цените на жилищата започват от 25 000 EUR, а по крайбрежието достигат до 500 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    47 5 Отговор
    Толко години съм в Испания и не съм видял какъвто и да е апартамент за 35000 Евро, в южна Испания цената на квадрат хубав, луксозен апартамент е 1300-1700 евро.

    Коментиран от #2

  • 2 хахха

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Бе пишат си тук е така колко да се намират на работа
  • 3 mediator37

    20 5 Отговор
    От чисто любопитство, не защото се каня да си купя апартамент в Полша или Прибалтийските, преди време гледах статистически данни за температурата на водата в Балтийско море. Мерси! Най-високата температура е през август е 18,2". То и тогава м@дете ми ще станат на стафиди, да не говорим по друго време ако ида на 14" юлска температура.
    На нашето море по традиция още на 10 юни си стартирам с 21" първи плаж на Шкорпиловци. Макар че и тази вода ми е леко студена и дискомфортна.
  • 4 Азазазаз

    11 2 Отговор
    За Испания лъжат много. Мой приятел беше решил да купува там но след 2мес търсене се отказа. За отвратителни дупки по на 35г в квартали на Валенсия с преобладаващо арабско и негърско население, искат 50хил евро. Можеш да намериш по евтино на 30км от морето в села където има един бар само и буса минава един път на ден.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.