20 Септември, 2018 11:05 4 105 2

Поскъпването в Испания продължава

  • испания-
  • жилища-
  • цени-
  • сделки
Поскъпването в Испания продължава - 1
Снимка: Shutterstock

С почти 20% са поскъпнали цените на жилищата в Испания през последните три години и половина. Възстановяването на цените, обаче се наблюдава във всички сегменти, посочват анализатори.

Разглеждайки динамиката на пазара за периода юли 2017-юли 2018 г. при жилищата се отчита ценови ръст от 5.6%. Спрямо февруари 2015-а поскъпването е 11.6%, посочват от анализаторската компания Tinsa. Съпоставяйки данните с периода на кризата от 2008 г. стойностите обаче са все още с 36% по-ниски.

Темпът на поскъпване е различен за отделните региони на страната. В Мадрид и големите испански градове имотите са поскъпнали с 19.7% за последните три години и половина, а на Балеарските и Канарски острови увеличението е 18.9%. В крайбрежните райони на средиземноморското крайбрежие те са с 14.8% по-високи, а в по-малките градове – с 9.2%.

Тенденцията се запазва и през август. Най-силно поскъпване се регистрира в испанската столица и големите градове – 9.8%. На второ място са Балеарските и Канарски острови – 9.2% ръст, следвани от крайбрежните региони, където увеличението на годишна база е 4.8%. В редица райони на Испания цените растат благодарение на силното търсене и покупките от страна на чужденци. Последните търсят имоти в по-големите градове и по островите.

Всички налични условия на испанския пазар на недвижими имоти спомагат за по-нататъшното развитие на жилищния сектор. Доказателство за това е не само повишаването на цените, но и броят на издадените разрешителни за строеж. Те са с 26.6% повече през юни тази година в сравнение със същия период на миналата. Също така се наблюдава и увеличение на отпуснатите ипотечни заеми – 9.8% за същия период. Безработицата за годината е спаднала до 5.9%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Miusuka Madoto

    20 3 Отговор
    По островите - да, възможно е да поскъпват, но на Континента цените са по-ниски от тези в София! Доста по-ниски! Щото Соф е яката работа, не е като някаква си Испания..
  • 2 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Горките испанци ..... Като не им харесва , да дойдат в България ! Тука цените ....уф, щях да ги излъжа. Не само в престолнината - и по брега на Черно море е горе-долу същото. Там също се повизават български търговци