Last news in Fakti

21 Октомври, 2018 09:37 3 080 8

Откриват „Бронзовата къща”

  • бронзова къща-
  • софия-
  • откриване

В центъра на София

Откриват „Бронзовата къща” - 1

Работата по „Бронзовата къща” в центъра на София продължи над 10 години. Изграждането й беше завършено на 27 юни 2018 г., а официалното откриване е на 22 ноември. Жителите и гостите на столицата могат да се наслаждават на нея и когато е тъмно, тъй като от началото на септември е монтирано осветление. Реализацията на проекта беше по повод председателството на Съвета на ЕС в България и Австрия през тази година. То е символ на приятелството и връзките между двете страни.

„Бронзовата къща” е дело на австрийско българския художник Пламен Деянофф, който живее във Виена. Къщата е с основи 5.4 м х 5.4 м и висока 11 м. Състои се от изляти бронзови елементи, в които може да се влиза. Постройката може да бъде използвана за различни събития и адаптирана към съответния формат на всяко събитие. Бронзовата къща е замислена като "отворена къща", която е достъпна за всички и не ограничава достъпа за никого.

За инсталацията в София скулптурата наподобява Хрельовата кула в Рилския манастир - един много ценен паметник от средновековната българска история. Тя е разположена на площад Княз Александър I, срещу бившия Царски дворец. Площадът географски е разположен в центъра на София в непосредствена близост до Президентството и бившия Партиен дом. До разрушаването му през 1999 г. на това място се намираше мавзолеят на комунистическия вожд Георги Димитров (създаден по подобие на Мавзолея на Ленин в Москва). Площадът има уникална роля в съвременната българска история и многократно се използва за художествени интервенции и проекти. По времето на комунизма е бил център за пропаганда в София.

Изграждането на скулптурата е най-големият двустранен австрийско-български културен проект за последните десетилетия, като разходите за изграждането в София възлизат на около 300 000 EUR, предоставени от спонсорите и австрийската страна, както и укрепването на фундамента от Столична община.

Откриват „Бронзовата къща”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кабагайдаров

    20 11 Отговор
    По-голяма глупост не можаха ли да измислят..........Хората по света правят Айфелови кули и тем подобни а тука се чудят как да усвоят едни пари........
  • 2 НАТО ВЕЦ

    14 1 Отговор
    Браво. „Построили“ са аурата на Мавзолея :)))))))
  • 3 666

    9 1 Отговор
    Ай ся. На харизан кон, зъбите се не гледат. Да турнат и малко спец части около него, че пазят ли го обикновени полицаи, ще отиде зян. Цветнокожите хем ще ги бият, хем ще ги...ъъъ.....срамят, хем от туй джилезо нищо няма да остане и че се изложим пред австрийците. Туй подхвърленото за център на пропагандата при комунизъма кво да го коментирам..... Тоя сайт зе да става извор на боковизма.
  • 4 432

    3 0 Отговор
    Като ме изгони жената мага да се нанеса там да живя.
  • 5 Циганинът с колелото

    7 1 Отговор
    Много ми харесва. Некой нощ ще посетя с брчедите.
  • 6 Австрийка

    4 5 Отговор
    По-грозна е , отколкото мислех! И докога ще е там? Какви прояви ще правят , като и покрив няма!
  • 7 Ники

    4 8 Отговор
    Уникална простотия и Грозотия похабени народни пари крадците Няма спирка
  • 8 търновец

    3 1 Отговор
    Тоя пед-л опита в Търново да я направи,но нещо не му мина номера. Ама в София много за крадене!