4 138 4

По-лесно ще се строи в земеделски земи

Законодателство

По-лесно ще се строи в земеделски земи
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Значително се облекчава процедурата по промяна предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди. Промените в Правилника за прилагане на Закона за опазване на земеделските земи и в Наредбата за категоризиране на земеделските земи беше приета на днешното заседание на правителството.

С промяната се намалява административната тежест за физическите и юридическите лица, които провеждат процедурата за промяна на предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди. Отпада и изискването при подаване на искане за утвърждаване на площадка за проектиране, инвеститорът да представя пред комисията проект на подробен устройствен план (ПУП).

Съгласно правителственото решение се намалява административната тежест върху гражданите и бизнеса при определянето на площадка или трасе за нуждите на физическо или юридическо лице върху земи от държавния поземлен фонд. Облекчени ще бъдат и процедурите при включването на земи в границите на урбанизираните територии (населени места и селищни образувания), както и при провеждането на търгове за отдаване под наем или аренда на свободните земи от държавния поземлен фонд. По-лесно ще се осъществява и отдаването на заетите с трайни насаждения земеделски земи от държавния поземлен фонд.

Промяната идва с няколко месеца закъснение, което беше продиктувано от факта, че президентът Румен Радев наложи вето върху поправките, свързани точно със статута на земеделските земи. В средата на февруари т.г. Народното събрание отхвърли президентското вето. Тогава депутатите приеха решение, че в земите, които през последните години са били със сменено предназначение, ще може да се строи, ако собственикът на земята подаде искане пред съответната комисия. Така на практика до безкрайност се удължава срокът за реализиране на инвестиционно намерение в земи със смесено предназначение. Досега максималният срок беше 6 години и той изтече през 2017 г.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 15:46  31.10.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Дедо Ви
  Отговор
  2 18:15  31.10.18
  Ясно ,, някой,, стройтелен предприемач с връзки в правителството си осигури право да строй защото вече няма къде.
 • ИдейЯ
  Отговор
  3 02:43  01.11.18
  Като знам управляващите колко им е акъла, подозирам че Видин ще има Видинско езеро, защото някой богаташ ще реши да си направи басейн на 200хектара...
 • 4 23:45  01.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай