18 Януари, 2019 06:21 62 101 50

Най-големият исторически парк в света е в България (ВИДЕО)

  • исторически парк-
  • българия-
  • строителство-
  • варна

Мащабният проект е своеобразно пътуване назад във времето

Най-големият исторически парк в света е в България (ВИДЕО) - 1

Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света ще отвори врати в България тази пролет. Замислен като мащабен комплекс, разположен в завършения си вид на над 500 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк предлага интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. На място ще бъде пресъздадено развитието ѝ, случило се по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство.

Чрез различни интерактивни и сетивно-образователни формати Паркът ще предлага на посетителите досег с древни и антични култури, превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм и запълвайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб.

„Идеята за създаването на Историческия парк е моя и се роди през 2011 година. Основната цел е с ИП да променим начина, по който чужденците приемат българите и България, както и начина, по който ние самите възприемаме себе си. Високо оцененият на световно ниво атракцион ще промени и типа туристи, които посещават страната ни и в същото време ще създадем перспективен икономически отрасъл, който да даде възможност на много българи да правят международен бизнес. Всички можем да се радваме, че сме част от това ново начало за България и българския туризъм и самосъзнание, а аз съм повече от щастлив от това.“, казва Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на „Исторически парк“ АД и инициатор на проекта.

Работата по Исторически парк е започнала преди близо 8 години, а от момента на планирането досега са включени над 4000 души, сред които едни от най-добрите български археолози-консултанти, писатели, музиканти, скулптори, майстори занаятчии, възстановчици и историци, които изпълняват прецизно проекта в цялостния му реалистичен вид. Използваните материали са изцяло автентичните за епохите - камък, дърво, мрамор и керамика.

Планира се целият обект, в пълна функционалност, да бъде завършен през 2022 година, като в момента тече изграждането на първата фаза – халколит, неолит и траки и зона за почивка с езера, която ще приключи през пролетта на 2019 г., когато Паркът ще отвори официално врати за посетители.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Метгонтан

    102 37 Отговор
    Хубава идея , ама ще го сполети съдбата на БДЖ . Колко находки имаме , и забележителности които се разпадат , и не се подържат , а сега ще строим нова история като онези там северномакедонските идиоти
  • 2 селото

    67 43 Отговор
    поредния кьорфишек .... и поредните измамници, то акции ли не беше, то презентации, то лъжи .... белким да напълнят кошницата с шарани, то милиони евра ли не бяха, то милиони левове, итн., няма да ги бъде ....

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Главата не е за украса

    93 10 Отговор
    Това е нещо добро. Дано има успех. Но без да го подценявам, България и българите с най-голям парк, но и най-бедните в EU.
  • 6 смок

    44 21 Отговор
    Това да не са едни загробени евро-пари?
  • 7 Alpha_Lone_Wolf

    23 56 Отговор
    Като прочетох Варна и загубих надежда, че ще се получи нещо хубаво в северна България няма живец, става само за ниви
  • 8 Димитър Кънев

    34 35 Отговор
    Щом тази идея се е родила по времето на управството на комунистите от бандата на комуниста Бойко Борисов,значи е прах на всички нас в очите.И да знаете ще падне голямо крадене.
  • 9 Безобразие

    41 13 Отговор
    Пак лъжат като простаци. Идеята изобщо не е негова, а на един човек който го е направил отдавна в Калиакра, но човека няма финансова подкрепа от държавата и затова в една сграда минаваш през различните помвщения на епохите. Ако не се лъжа се казваше Онгъла. Това сме ние- едно крадливо племе.
  • 10 Сандокан

    33 13 Отговор
    Големи майтапчии , Ако отворят на пролет ще е чудо , ако издържат финансово до 2022 ще е още по голямо чудо !
  • 11 Балък

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "селото":

    Не знам как е възникнала идеята ,която е много добра ,между другото , но подхода за набиране на средства е много наивен и малко прилича на измама !
    Запознайте се с начина ма набиране на тилкова много средства за такъв грандиозен проект и ще видите пробойните !
    Това става с много пари , ама не събрани по 27-47-59 Хил лв от разни измислени пакети акции ,или как там беше !
    Представете си за събирането на 50-60 мил .лв колко акционера трябва да се доверят на този ,абсолютно неаргументиран начин на събиране на средства !
    Иначе бизнес проекта ,според мен , е уникално перспективен !
  • 12 Варна

    16 8 Отговор
    В Тубата ,тоя тарикат пусна клип с който трябваше да опровергае ,че проекта бил измама и да го аргументира финансово ! “Веднъж за винаги хората да разберат за какво става въпрос “ , както каза създатяял !
    Много се смях ! Нямаше никаква смислена икономическа аргументация ! Най -големия аргумент беше ,че щял да се откаже от печалбата си !
    Абсолютен глупак ! Най - обидното е ,че св мисли за голям манипулатор и хората за глупци !

    Прочетете колко срока до сега в спазил и колко е автентичен според специалисти !
  • 13 321

    28 5 Отговор
    Идеята не е лоша. Няма да навреди, ако го направят. Не се финансира по европроекти, а с пари на балъци - акционери. Целта на статията е да намери точно такива. Въпросният човек не разбира, че по цял свят се ценят оригинали - независимо дали са реставрирани напълни или са купчина камъни. Възстановките са интересни, но няма да генерират огромен поток от туристи, както се очаква, още по-малко да са основа за някакъв международен бизнес. Момчето очаква някой да му плати 50 лева за вход при положение, че в момента комбиниран билет за Колизеум, Форум и Палатински хълм в Рим е 12 евро.
  • 14 321

    18 3 Отговор
    А, и много правилно е сложена статията в раздел имоти. В тези декари са планирали строеж на къщи - като около голф игрищата. Цените им са като за къща в широкия център на Варна, което съпоставено с едно забито село на 30 километра от там, означава 90 % печалба, ако някой луд си купи.
  • 15 Тъпия гробар

    21 3 Отговор
    Познавам един балък който тегли кредит 25к за да ги вложи в акции.Честито

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Троп,троп галошите.

    16 2 Отговор
    Това ще е като София лент,а колко до БДЖ сега няма да се копува нови влакове а ще се гушат часните като ще дават същите машини които бяха на БДЖ.
  • 17 Троп,троп галошите.

    5 4 Отговор
    Добре вземат истребители,ама да пуснат бомби и да ср почне от начало,само за децата ще е грях.
  • 18 Въпрос:

    13 2 Отговор
    "..през петте епохи на човешката цивилизация"
    Някой ще каже ли кои са тез 5 епохи, че ми стана интересно, а не мога нищо да намеря по въпроса!

    Коментиран от #30

  • 19 Ааааа

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Тъпия гробар":

    Ти ,що се върна от Дания ,а?
  • 20 321

    7 7 Отговор

    До коментар #15 от "Тъпия гробар":

    В най-добрия случай е получил 100 акции. Това е 0, 0001 % от капитала на дружеството в момента. Като почнат да печелят чисто по 1 млн. на година ще получи срещу тази инвестиция 100 лева на година или 0. 004 % възвращаемост на година. По-добре да ги беше оставил в банката - там дават 0.1 %. Все пак има надежда, като го завършат през 2022 да почнат да печелят чисто по 10 млн. и на твоя познат печалбата му може да стане 1000 лева на година или 0.04 % от инвестицията. И това е оптимистичния сценарий..
  • 21 смях в залата

    21 2 Отговор
    През петте епохи имаше рибарски селища ..дойде Тиквата на власт и ги съсипа..Боковата епоха изглежда ни е последна.......
  • 22 Шабиха

    16 4 Отговор
    Пълна бутафория.

    Коментиран от #24

  • 23 Gordy

    10 2 Отговор
    В Полша има подобен парк, не сме първите
    Хубаво, но само да не променят историята ни!
  • 24 Бистра радева

    11 15 Отговор

    До коментар #22 от "Шабиха":

    Бас държа, че в тази афера са намесени руснаци. те сега са се разшетали по морето ни, за да изравят и крадат древни артефакти за милиони, втората им цел е фалшифициране на българската история, сигруно ще изкарат "от разкопките", че руснаците първи са населили тези земи и после са ги подарили на българите, но сега си ги искат обратно, защото не сме достатъчно благодарни. Третата причина, че искат да си построят и закупят на безценица още имоти у нас. Вижте кои ще са бъдещите собственици!

    Коментиран от #26

  • 25 Шумен

    12 3 Отговор
    Ако този път си спази сроковете , публично ще си разкрия самоличността и ще му се извиня !
    Цялостно завършване 2022 г !
    Потоци от групи туристи /има претенции за отличен мениджмънт / ! Управление на къщите под наем ,закупени от сегашните акционери !
    Изплащане на дивидент , поне 5% на година !
    Ако остане ,обаче една полугола поляна с няколко бутафорни инсталации , тогава ...:):):):
    Тогава ,може всички инвеститори да си татуират на челото “аз съм глупак “!
  • 26 321

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бистра радева":

    Не, марсианци са намесени. Понеже са стресирани от подготвяното пристигане на Илон на Марс и сериозната инвазия на тесла там са решили да се пренесат на земята - някъде където електрическите коли скоро няма да дойдат. Освен това смятат да предявят претенциите си към част от територията, където пръстта е червена - с твърденията, че това са части от червената планета попаднали на земята при сблъсък между двете преди години. За щастие с изкупуването на имоти по черноморието няма да имат проблеми, защото неназовани учени от наса и спейс екс са казали, че марс е богата на скъпоценни камъни, които са добре приети у нас.
  • 27 КОЧА

    7 6 Отговор
    ТУК Е АДА НА СВЕТА ОТ КОИТО НЯМА СПАСЕНИЕ САМО СМЬРТА ЩЕ ВИ СПАСИ ОТ НАЙ МИЗЕРНАТА ДЬРЖАВА НА СВЕТА ДА МИЗЕРУВАШ ТУК ТОВА Е ЕЖЕДНЕВИЕ ДА НЯМШ ПАРИ ДА ПРИЖЕВЕЕШ И ДА СИ ПЛАТИШ РАЗХОДИТЕ --- ПИШЕ ГО ЕДИН ОБИКНОВЕН ЧОВЕК КОЙТО ЖИВЕЕ В МИЗЕРИЯ ТУК КЬДЕТО СЕ Е РОДИЛ - ВИЕ СТЕ СТРАХЛИВЦИ ........
  • 28 Реджеп Картал

    4 2 Отговор
    Не е важно колко е голям ,а как ще разказва историята !
    Както знаем колко истина има в Българската - смях .... :)
  • 29 Малееее

    12 3 Отговор
    Факти , ще ви тежи на съвестта тази реклама един ден !:(
  • 30 Някой

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Въпрос:":

    Едва ли и писалият е наясно за какво иде реч...Иначе поредността в исторически план е следната:
    1) Старокаменна епоха - от появата на кроманьонеца (първия Хомо сапиенс) преди около 35000 г. до приблизително края на Ледниковия период в Европа, 12000-10000 г. пр.н.е.
    2) Новокаменна епоха (неолит)- от края на Ледниковия период до приблизително 5000-4000 г. пр.н.е.
    3) Медна епоха(халколит)-до 3 хилядолетие пр.н.е.
    4) Бронзова епоха- до 1 хилядолетие пр.н.е.
    5) Желязна епоха- 1 хилядолетие пр. н.е. Това е епохата, през която живеят траките по нашите земи. Има много сериозни исторически артефакти и геннетични данни, че ние в голяма степен сме потомци на земеделски, уседнал народ от неолита, преселил се от Предна Азия (Месопотамия). Те са автори на прочутото Варненско златно съкровище, най-ранното по рода си в целия свят. Доказанно е
    с изследване на генетични маркери, че 55-60% от съвременните българи сме потомци на това население. Антропологичният ни тип преобладаващо е източносредиземноморски и слабо се е променил през годините.

    Коментиран от #33

  • 31 Maimuna

    11 2 Отговор
    Боже слез и си прибери вересиите не строим заводи ами атракциони на глупоста
  • 32 Директния

    4 2 Отговор
    То тва хубаво но целия свят мисли аи всичко е пари и за пари в днешно време.хУбаво тва ме радва но във българия никой не го интересува вече исторята защото остаряхме бедни и се борим за хляба ,а младите същу не ги интересува нашта исторя вече щото е ясна и даже и ние ги агитираме да бягат навън да работят и учат и с право.Тва е за съжаление ............................................
  • 33 Орфей

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Някой":

    Като цяло си представил добри данни само , че забрави да кажеш , че траките са старото име на българите . Доказателствата затова са от всяка сфера , която сформира облика на един народ , но виждам че говориш за гени . Значи мъжките митохондриални хапло групи се пренасят само по-мъжка линия . 94% от българите са носители на тракйският мъжки хаплогрупен коктейл . А траките(българите) от своя страна са носители почти изцяло на средиземноморският ген . Причината той да намалее с около 20% у съвременните траки , които вече носят името българи е в появата на нови генетични мутации причинени от големите миграции на българите през годините . За период от 5000 години българите са обиколили целият свят и поради различните климатични , и хранителни условия , с които се сблъскват се формират нови генни изменения . Едно обаче е категорично и това е ,че минимум 2/3 от гените на българите са от балкански (средиземноморски) произход .
  • 34 прост чобан

    2 0 Отговор
    ми то, някои депутати, пък и кметове вече имат такива имоти..
  • 35 Лошаинвестиция

    11 2 Отговор
    Това е класическа пирамида от 90те. Частни дребни инвеститори, след което им се продават акции за собственост... Тоя проект се рекламира вече над 6 години и все е в един бленуван строеж, а реални снимки от мястото няма, защото няма нищо построено, само се лъжат хората да участват със суми! На ужилените, да пият една студена вода!

    Коментиран от #36

  • 36 Варна

    9 1 Отговор

    До коментар #35 от "Лошаинвестиция":

    Не мога да разбера ,колко наивен трябва да си да повярваш на тоя образ !
    Вижте го и пак да пишем !
  • 37 Бай

    4 7 Отговор
    г-ин Ивелин Михайлов моля кандидатирайте се за кмет на столицата ще гласувам за вас с двете си ръце.Гордея се че има Българи като вас който ни връщат историята а не я продават и имитират и копират други държави.България ти си велика страна с велики Българи като вас.Благодаря ви че ви има.

    Коментиран от #40

  • 38 hmhmhm

    0 1 Отговор
    То ние сме си в миналото. Аз не знам защо ще правят парк и този парк я се посещава я не. Ама всеки си знае аз по скоро бих дал левче на някой беден да си купи хляб отколкото в това безумно нещо. Иначе на компютър са го докарали но до там.
  • 39 Баце

    1 1 Отговор
    Сигурно е по некой европроект или фондове и ще има 60:40.
  • 40 Умник

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Бай":

    Ти са Наочи да пишешт първо !:)
  • 41 Бум Бум

    2 0 Отговор
    Новите Ф16 за няколко дена могат да превърнат в най-естествения, красив и екологичен парк територията от Резово до Дуранкулак. Определено тази цивилизация има нужда от рестарт.
  • 42 наивници много

    2 1 Отговор
    Е този ,преби рибата ,иска да продава,и да богатее, от леглото си, без да плаща, лош ,много лош бизнес...
  • 43 БАРС

    3 3 Отговор
    Само мога да кажа БРАВО! Аз мисля че щте се посещтава след като тоя замък РАВАДИНОВО който няма нищто общто с българската история се посещтава и тук щте се посещтава малко ли чуждестранни туристи идваи от цял сват .А тия които са недоволни в коментариите да цункат моркова
  • 44 незнайко

    7 1 Отговор
    След години ще бъде като чинията на БУЗЛУДЖА !!! Събориха мавзолея на Георги Димитров и какво спечелихме ??? Част от историята безвъзвратно изчезна !!! Сега щели сме да строим нова !!! НИЕ СМЕ НЕНОРМАЛНО ПЛЕМЕ !!!
  • 45 Културен Трегер

    5 2 Отговор
    Да се провери кой участва и кой финансира проекта, от къде са парите и защо се дават за псевдо измишльотини, вместо за възстановяване на истински запуснати културни паметници - какви са тези "патриоти" на софрата за създаване най-голямата историческа глупост , по американско подобие
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бачи Кико

    1 0 Отговор
    Може да сложат едно влакче на ужасите и малко водни атракциони че да успеят да го напълнят...

    Дано хората си продадат къщите в района на време преди да се е пукнал балона.
  • 49 косара

    0 1 Отговор
    На вас и дворец да ви построят нямя да има угода. Какво ако пе4елят хората. Нали за това работят. Вдигнати са дворци, които бавно са се събаряли през вековете. Някои хора все търсят гаднория и кои каквото търси това намира.
  • 50 Чилбер

    2 0 Отговор
    По - далеч от тази пирамида! Всеки средно интилигентен човек му е ясно, че това са едни измамници които обещават чудеса само и само за да ти вземат парите а после край гълташ вода. Колко семейства има които се разпаднаха заради тази измамна схема?