Last news in Fakti

27 Февруари, 2019 15:37 3 343 22

10-годишен пик при жилищните кредити

  • ипотека-
  • бнб-
  • кредит

За пръв път след кризата ръстът при ипотеките надхвърли 10%

10-годишен пик при жилищните кредити - 1
Снимка: Shutterstock

Януари 2019 г. е с най-силен ръст при жилищните кредити от 2009 г. насам, сочат данните на БНБ. За първия месец на текущата година техният брой е отчел ръст от 11.1%. За сравнение, през януари 2018 г. този ръст е бил 8.2%. Общо 10.565 млрд. лв. са заемите отпуснати за ново жилище към края на януари срещу 9.506 млрд. лв. преди година.

За последно ръстът от 10% е бил надхвърлен преди 10 години, сочи статистиката. Тогава той е достигнал 35.1% ръст. 2010-а обаче пада до 8.6%,а от началото на 2014-а до началото на 2016-а ипотечните заеми намаляват. Отново положителна тенденция се наблюдава през 2017 г.-1.8%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имотен балон

    39 8 Отговор
    Другари, строители, банкови мениджъри, и брокери от имотните агенции.
    Поздравявам Ви, защото заедно, и дружно успяхте.
    10 години след 2008 ма година, надухте нов колосален имотен балон!!!!

    Коментиран от #9

  • 2 Хахаха

    28 5 Отговор
    Балонът се надува, надувайте момчета, да стане на … парчета.
    Ще има нова порция рев …
    Както от пишман инвеститори, строители, новодомци, дали и последната риза от гърба си за да имат "собствен" дом от 70 кв.м. за срещу никаквата сума от 300 к лева с лихвите
  • 3 хУх

    13 4 Отговор
    Тия ид.иоти докараха нова криза.
    Само че тази ще бъде фатална за тях.
  • 4 Хахах

    10 8 Отговор
    Само да допълня, че идва извънредна проверка от ЕЦБ както на банки, така и застрахователи.
    2019 ще бъде чудна …
    Горе-долу два апартамента, които дори нямат чиста височина от 2 м. и с общи части от 20 % ще се дават за три хляба и две луканки

    Коментиран от #7, #8

  • 5 777777

    10 6 Отговор
    Аз чакам Столична община да се усети и да вдигне данък сгради и такса смет с по 50% в продължение на 5 години. Като почнат "инвеститорите" в непродаваеми и необитаеми коптори всяка година да плащат по 1000 лева на ползу роду и пазара ще се "раздвижи"
  • 6 Икономист

    11 3 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Пазарът на имоти е същия като всеки друг пазар- цикличен. Който е глупав да купува първо жилище на високите цени- нека да си купува. Който е хитър сега ще продава, а след година- две ще купува от същите тия, теглещи ипотики днес. Иначе за 120к евро можеше да се купят 90 кв.м. апартамент в нова сграда с гледка в Лозенец или Иван Вазов преди само 7 години. Днес струват към 220к- 250к. А след още три години пак ще са за по 1200-1300 евро.
  • 7 МММУУУАААХАХА

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "Хахах":

    Ти си чакай да ги дават за две луканки,живей при мама и набивай суджук!
  • 8 jambazina

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хахах":

    Те и сега си струват колко хляб и луканка, ама не в София, регионите които бяха лишени от поминък и заобиколени от инфраструктурата са така.
  • 9 икономист от УНСС

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Имотен балон":

    има балон, голям балон. Наду го Бойко. Ясно ми е, че има икономически цикли, които оказват влияние, но Бойко наду този балон с бившата му жена алчната банкерка. П.С. ти още живееш с баба ти в панелката в Люлин 2, нали?!
  • 10 Варна

    5 3 Отговор
    Дами и господа ще се съглася с Вас, относно необоснованото покачване на някой имоти, но повтарям някой, партери, северни, с лоша инфраструктура около тях ули близо до гета, но генерално погледнато, проверено от мен,/ сайта се казва NUMBEO/все още цените в БГ са най-евтините в ЕС, като говоря за сравнение столица- столица, голям град, с универистети- голям град с университети, курортен град с курортен град. Ще кажете, че сме най-бедни и това е нормално, да ОК, но хората трябва да живеят някъде, дори да има корекция, никога вече няма да може да се купи апартамент в хубав район във Варна за 20 000 евро, както преди 20 год., а ако се случи такава криза, че това се случи, то със сигурност и тези, които нямат ипотека ще понесат огромни загуби и ще е страшно за всички, а не само за тези с ипотеките. В обобщение бих казал, че хубав имот винаги ще е има цена, а единствено непривлекателните( маломерни, лоши изложения, партери, шумни и мръсни квартали) ще трябва да претърпят корекция, защото в момента, в следствие на еуфорията от ръста на икономиката се наблюдават покупки, просто, "за да не плащам квартира" и се купуват непривлекателни имоти, със следните характеристики : Идеален център, обаче като го видиш, да център е, но първи етаж, тежък север, с малко опции за паркиране..

    Коментиран от #11, #13

  • 11 наблюдател

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    един от малкото добри коментари тук, различни от тълпата повтаряща от 3 години насам за някакър балон, който алчните банки и брокери били надули. Като постоянно повтаряш едно и също като папагал накрая може и да познаеш.

    Коментиран от #12

  • 12 някакъв там

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "наблюдател":

    Реалната ситуация е,че банката дава пари на всеки просто еи така. Много голям процент от тия хара скоро ще повърнат тези имото отново в пазара и то на реална цена. Защото тази оферта не може да се протаква както бърлогата на брокера. Много от новите инвеститори ще изкат да реализират някаква печалба те също ще нормализират цената. Колко време мислите,че може да продължи тая простотия. Та те вече купиха и тези с възможностите и тези без. За цените само ще кажа че имам колеги с по над 5 бона месече доход на човек. Не купуват защото казват че не си струва цената. Имам приятел с 1500 лв заплата дето веднага купи като му дадоха заем от тия новите модерните. Сега е без работа...... Сами си правете сметка какъв е профила на купувача в тези условия.
  • 13 Научете български

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    А някой са неграмотни май :)
  • 14 262

    4 1 Отговор
    Има нещо сбъркано в тая държава! Българите намаляват,циганите се увеличават,а цените и наемите растат
  • 15 Балон

    1 2 Отговор
    Няма да има балон...А и да има балон, ще се спука след 2, 3 години и цените ще паднат на сегашните... :)

    Коментиран от #16

  • 16 винаги работи

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Балон":

    Абе слушаите винаги брокера какво казва и правете обратното. Това е формулата

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "винаги работи":

    По-точно четете какво безработните лаици пишат по форумите и правете обратното. Вземете например първите 3 коментара най-горе

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Мерси съм

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Защо изобщо трябва да слушаме някои. Нали си имаме глави и възможности. Моето мнение е,че човек никога не може да си позволи да вземе заем за повече от 5 години. Просто защото няма идея какво ще стане дори след три. Нивото на новото строителство е под всякаква критика. Старото пък щял да му изтича срока на годност. Стегнахме се от тоя стегнат пазар. Лъжливи брокери измамни лихви тн.
  • 19 гощо

    0 2 Отговор
    Някакви балнуват тука за имотен балон и т.н. По официални данни 26хиляди човека на година се местят в София! Народопсихологията на българина е домът да си е негов! Така,че ще се копува винаги! Гледам строители изкопа дупката и вече е разпродал!

    Коментиран от #21

  • 20 гочето

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Амииии...бъркаш се! ''Прави обратното на това което прави тълпата" Те банките сега събират робска маса!
  • 21 гочето

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "гощо":

    Ти ме обнадежди,значи след 30 години в София ще има близо 5млн.души....това ще бъде небивал демографски подем!:))))))

    Коментиран от #22

  • 22 на пуканки и кола

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "гочето":

    Ама стига де не му подсказвай. Тои нали агитация прави човека. Само,че тая таргет група безмозъчната вече я няма. На заем е поне за още 10 години аххахахах. И брокерите като пазара. КУХ