Last news in Fakti

1 Март, 2019 10:17 8 421 17

Имаме собствени жилища, но живеем на тясно

  • жилища-
  • пренаселеност-
  • софия-
  • българия-
  • ес-
  • eurostat

Типично българска аномалия

Имаме собствени жилища, но живеем на тясно - 1
Снимка: М. Богданова ©

Живеем в собствени жилища, но ни е тясно. В българските градове процентът на пренаселени жилища е много по-висок от средния за държавите от Европейския Съюз (ЕС) сочат данните на Eurostat. По въпросния показател сме на второ място след Румъния, които имат още по-висок процент на собственост от нас.

Почти 48% процента от българите, които живеят в градовете са в ситуация на жилищна пренаселеност. При северната ни съседка той надхвърля 50%. За сравнения, средният показател за ЕС е 18%.

На фона на обезлюдяването на редица села е изненадващ фактът, че и тук се наблюдава пренаселеност. Тя е 34% при средна за евросъюза 17%.

Разглеждайки данните на национално ниво 43% от сънародниците ни живеят в пренаселени апартаменти, при среден показател за ЕС 16.8%.

Близо 3.9 милиона са жилищните единици в България на 3 милиона домакинства по данни на Националния статистически институт. Така дефакто за пръв път наблюдаваме „излишък” на жилища у нас. Причината да се отчита пренаселеност е, че близо 1.2 милиона от тези жилища са необитаеми. За столицата техният брой е 150 000, или 25% от общия жилищен фонд на столицата. За двата най-големи града след София – Пловдив и Варна този процент е съответно 26% и 30%.

По този начин се получава, че 3 милиона български домакинства обитават около 2.7 милиона жилищни единици, а 15% от населението, или близо 1 милион души, живее в жилища, обитавани от повече от едно семейство. „Удвояването или утрояването” на домакинствата в едно жилище е често срещано явление. Най-често то се наблюдава в семействата с ниски доходи, както и в по-големите градове, където често три поколения живеят в апартамент от 60 кв.м.

Почти 50% от собствениците на жилища у нас изплащат имота, който обитават. За Европа този процент е 8%.

Пренаселеността се отнася не само за собствениците на жилища, но и за тези, които живеят под наем. В България този процент е 82%, докато в ЕС – 30%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тролл2

    25 6 Отговор
    Богати сме, но повечето са глупави.
  • 2 гост

    47 1 Отговор
    Това всеки си решава как иска да живее. Например много хора могат да живеят в близките селца около градовете и да обитават квартали с къщи и дворове в покрайнините на града, но реално тези квартали пустеят и са мизерни, селата са запустяли, вместо да има редовен транспорт съобразен с това да превозва хората от и до работа, за да не се налага да ползват лични автомобили. Живял съм така в Германия, пътуваш 30мин до центъра на града, но за 300евро наемаш етаж от къща с дворче, а в града за толкова си наемаш една стая само. Няма политика на облекчаване и предоставяне на добри комуникации, оттам всичко куца.
  • 3 балон

    38 6 Отговор
    час и половина и все още не се с намерил ''експерт'' да напише как алчните банки и брокери надули нов имотен балон

    Коментиран от #10, #11, #17

  • 4 Гост

    22 2 Отговор
    Никому ненужна статистика! Това е ясно на всеки средноинтелигентен човек! Пишем си....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 дгхф

    13 5 Отговор
    Не виждам нищо изненадващо - в града има работа, а апартаментите са скъпи, и затова всеки се оправя както намери.
  • 7 Йллй

    7 2 Отговор
    Недейте мрънка да не ви сполети лондонското жилищно благополучие.
  • 8 Лимонад

    9 3 Отговор
    От кога говоря, че трябва да се забранят със закон апартаментите под 80 кв чиста площ!!!
    Живеем в кутийки, излизаме нервни от тях, ядосани сме на всички... по 100 човека на 1 вход и 100 коли отпред.. всичко е свързано.
  • 9 факт

    5 0 Отговор
    Собствениците на всички панелки в София, ги изкупиха преди 30 години по време на инфлацията, а те при всички случаи са над 50%. Така, че не пишете глупости.
  • 10 Неексперт

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "балон":

    Тези, които твърдят, че има балон са глупаци! За мен е напълно нормално 70 кв. за основен ремонт в Плевен да струва 50000 евро, а къща в малко градче на испанския бряг да е 40000 евро в момента!
  • 11 Гладен Брокер

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "балон":

    Защо от нова година секнаха розовите изкуствено оптимистични статии за ръст, ръст, ръст в цените и в броя сделки? А?

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гладен Брокер":

    Защото 2018 цените не са се увеличили спрямо 2017. За тези които правят паралели в 2008 - тогава цените бързо и рязко се сринаха и много строители и инвеститори фалираха. Сега да сте чули за фалити и незавършени сгради.!

    Коментиран от #13

  • 13 Гладен Брокер

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Искаш да ми кажеш "продаваме си на същите цени 2017,2018 и хървите два месеца на 2019" - плато, както се нарича в търговията шли иначе казано достигнат таван? Ще видим...да поживеем още половин година и да видим
  • 14 бАЦЕ

    2 1 Отговор
    Ако няма каде в апартамента да се скриеш от жена си.Значи живееш на тясно и това не е живот.
  • 15 гощо

    3 0 Отговор
    Не обитаеми жилища в София?!?! Аахахахахаа..... я тръгни да си търсиш апартамент да видиш дали лесно ще намериш що годе читав?!?!? А на село може да се върнем в голяма къща за малко пари,но трябва да се разреши безнаказаното изтребване на орки и всякаква паплач влизаща в имтота ти и опитваща се краде.Да не говорим,че ще те и отрепят! Влиза орката ти трепеш изкарваш пред портата минават 15лева квитанция за извозване и го взимат?!?! Ако ти се свидят го копаш у овошките за по добро наторяване!
  • 16 Националист

    4 0 Отговор
    Не купувайте апартамент без 2.5 паркоместа падащи се на всяко жилище в блока ако искате нормално съществуване.
  • 17 Гоче

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "балон":

    Започни си изречението с главна буква!Неграмотно брокерче!Като спаднат продажбите,няма да ти е до писане в форумчета.